Toplumun kanayan yarası: Uyuşturucu

7 Mart 2016 14:29

Son yıllarda uyuşturucu madde kullanımı hızla artıyor. Çocuk yaşta uyuşturucu kullananların ileri sürdükleri nedenlere bakıldığında; aile ortamı kaynaklı riskler, psikiyatrik bozukluklar ve güvenli çevrenin olmayışı gibi pek çok faktör etki etmektedir.

Uyuşturucu ile mücadele öncelikle ailede başlıyor. Özellikle ergenlik döneminde çocukla doğru iletişimin kurulmaması halinde uyuşturucuya yönelimin kolay olabileceğini ifade eden SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Avcı, uyuşturucu ve benzeri madde kullanımı ile çocuğun her zaman karşılaşma ihtimalinin gittikçe kolaylaştığını belirtti. Uyuşturucu maddelerin yaygınlaşmasını sinsi bir hastalığa benzeten ve uyuşturucu ile mücadele konusunun ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Avcı “Sosyoloji bölümü olarak bu konu ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Alenen bu tür maddelerinin kullananları etrafımızda görmesek de, biz kullanımda ciddi bir artışın olduğunu düşünüyoruz. Çocuklarımızın uyuşturucu ve madde bağımlısı olmaması için her kesimin üzerine düşeni yapması gerekir. Mesele sadece güvenlik güçlerinin bir işi gibi görülmemeli” ifadelerini kullandı.

HALKIMIZ UYUŞTURUCU KULLANIMINA KARŞI RAHATLIK GÖSTERMEMELİ

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Avcı “Isparta büyük bir kent değil. Dolayısıyla bu şehirde yaşayanlar genelde birbirinden haberdar olmaları kolaydır. Ancak bu şehirlerin ortak özelliği olumsuzlukları gizlemedir. Yani kendileri ve çevrelerinde olan olumsuzlukları açığa vurmadan çözmeye çalışmaktır. Siz de dışarıdan sanki sorunsuz bir yerde yaşıyormuşsunuz duygusuna kapılırsınız. Bu da ileride önlenemez sorunları beraberinde getirecektir. Mesela geçmişte bir emniyet müdürümüz zaman zaman rastgele apartmanların kapı zillerini basıyordu. Zili basanın kim olduğu sorgulanmadan pek çok yerde kapıların açıldığı basına da yansıdı. Toplumun önce kendi önlemini kendisinin alması gerektiği konusunda zihnimizde olumlu bir iz bıraktı. Bugün Isparta halkı bu konuda daha duyarlı davrandığını söyleyebilirim. Çocuklarının kesinlikle uyuşturucudan uzak olacağını, madde bağımlısı olma ihtimalini dahi asla kabul edilemeyeceğini daha başta inanmış ailelerin, özellikle çocuklarının arkadaş çevrelerini sürekli denetlemeleri gerekir. Isparta, Türkiye’nin pek çok iline göre bu konuda tamamen bir risk altında olmasa da rehavete kapılmamak lazım” dedi.

ISPARTA TOPLUMSAL HAYATA YÖNELİK CİDDİ OLUMSUZLUKLARA HAZIR OLMALI

Isparta’nın göç edilen şehirler listesine girdiğini belirten Avcı konuşmasını şu şekilde sürdürdü. “Ciddi anlamda bir göç alanına yani cazip bir alana doğru gidiyor ISPARTA. Bu da  gelecekte Isparta’yı önemli toplumsal olumsuzlukların beklemediği anlamına gelmiyor. Bundan dolayı hazırlıklı olmak lazım. Bununla ilgili muhakkak toplumsal alana yönelik sosyolojik objektif izlemeler yapmak lazım. Şehrin sağlıklı büyümek açısından izlemelere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCU KANAYAN YARAMIZ

Uyuşturucu ve madde bağımlılığının sadece Isparta’da değil Türkiye’de kanayan yara olduğunu belirten SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Avcı “uyuşturucu ve madde bağımlılığının minimize etmemiz gerekir. Bunun ilk yolu aileden geçiyor. Ailenin çocuğu ile ilgilenmesi, onun duygularına tercüman olmaları lazım. Çocuğun psikolojik açıdan desteklenmesi ailesi tarafından yapılmazsa uyuşturucu batağına sürüklenebilir” dedi

ÇOCUKLARINIZI BİLİNÇLENDİRİN

Uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda ailelerin çocuklarını bilinçlendirmesi gerektiğini vurgulayan Avcı “benim çocuğum yapmaz mantığı ile düşünmeyin. Benim çocuğum bu işlere bulaşmaz duygusundan öte çocukların uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili daha fazla uyarılması ve çocukların bireysel sorunlarına ilgi gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Ailelerin benim istediğim gibi bir çocuğum olsun yaklaşımından çok, çocuğumuzun öncelikle kişiliğini ve öz benliğini kazanması için kararlarını katkı sunabilen bir rolü üstlenmeleri gerekir” dedi.

 

 

Bu haber 686 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...