“Yalvaç’ta Aile Hekimliği uygulamasında vatandaşlarımız sıkıntı yaşamaktadır”

4 Mart 2016 15:29

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Yalvaç’ta vatandaşların aile hekimliği hizmetine ulaşmada sıkıntı yaşadığını ileri sürerek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’a konu ile ilgili soru önergesi verdi. 

Milletvekili Bakır’ın önergesi şöyle: “
Bilindiği üzere Anayasamızın 56. Maddesinde ve 5. Maddesinde yurttaşların sağlık hakkını koruyucu tedbirler alma yükümlülüğü devlete verilmiştir. Bu yükümlülük çerçevesinde Sağlık Bakanlığı, gerek Kuruluş Kanunu, gerekse Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler Yönetmeliği çerçevesinde her ilde Toplum ve Aile Sağlığı birimleri kurmakta ve yurttaşlara sağlık hizmeti sunmaktadır. Özellikle, bu kurumsal uygulama değişiklikleri zaman zaman yurttaşların sağlığının korunması ve sağlığa ulaşım haklarına ilişkin bazı sorunlar yaratmaktadır. Özellikle nüfus büyüklüğüne bağlı olarak yapılan bu değişimler kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlarımızın sağlık hizmet sunucularına erişimlerini olumsuz yönde etkilediği gibi kentlerde yaşamakta olan yurttaşlarımızı da etkileyebilmektedir.
Nitekim, Isparta ilimizin Yalvaç ilçesinde sağlık hizmet sunucularına erişimde oldukça ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Yalvaç ilçesinde Pazar Yukarı Mahallesinde ve Eski Mahallesinde olmak üzere iki tane Aile Sağlığı Merkezi bulunmaktadır. Gerek Yalvaç’a bağlı beldeler ve köylerde oturan yurttaşlarımız, gerekse Görgü Cami, Görgü Bayram, Görgü Orta, Kaş Yukarı, Aşağı ve Hacıbey, Bağlar, Zafer ve Akköprü Mahallesinde oturan vatandaşlarımız Aile Hekimliğine ulaşmakta sorun yaşamaktadır. 24 Şubat 2014 tarihinde yapılan Devlet Hastanesi de ilçe dışında Hıdırlık Mahallesinde bulunmaktadır. İlçe Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi Zafer Mahallesi bölgesinde bulunmakta,vatandaşın ulaşımdan dolayı kaynaklanan sorunlar sebebiyle hizmet erişiminde sıkıntı oluşmaktadır.
Bu sorunlar göz önüne alındığında;
1- Vatandaşın sağlık hizmetine erişimindeki bu sorunların giderilmesi için her hangi bir çözüm öneriniz var mıdır?
2- Görgü Cami, Görgü Bayram, Görgü Orta, Kaş Yukarı, Aşağı ve Hacıbey, Zafer, Akköprü ve Bağlar Mahallesi sakinleri için o bölgelere yakın bir konumda Aile Hekimliği merkezleriaçmayı uygun görür müsünüz?
3- Eski Hastane Binasına o bölgede yaşayan vatandaşlar için Aile Hekimleri yerleştirmeyi düşünür müsünüz?

Bu haber 789 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...