“İlaç zammı eczacıları ve vatandaşı etkilemeyecek”

29 Şubat 2016 13:44

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın ilaçlara yapılan zammın avro kurundan kaynaklandığını söyleyerek “İlaç pazarına bakıldığında bir hareketlilik olacak ama bu artış eczacıları ve vatandaşı çok etkilemeyecek düzeyde” dedi.

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın ilaçlara gelen zammı değerlendirdi. Garğın Euro kuru arttığı için ilaçlara da zam geldiğini söyleyerek “Devlet, Euro kurunu ilaç fiyatlarında sabitliyor. 1.95 liradan sabitlenen kur, Euro’nun çok artması nedeniyle Bakanlık tarafından şimdi 2.07 liraya sabitlendi. Bu da ilaçlara 20 kuruş, 30 kuruş gibi zamların gelmesine neden oldu. En fazla 1-1.5 lira artış oldu. İlaç pazarına bakıldığında bir hareketlilik olacak ama bu artış eczacıları ve vatandaşı çok etkilemeyecek düzeyde.”

Son zamanlarda piyasada bulunmasında güçlük çekilen kanser ilaçları ile ilgili sıkıntıları da açıklayan Garğın, 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerden verilmesi gereken kanser ilaçları 1 Aralık’a ötelendi. Isparta’da bu şekilde bir sorun yok. Büyük şehirlerde yaşanan bir sıkıntı var ama Isparta için aynı sıkıntı olmaz” dedi.

SGK’nın 3 Şubat gününden itibaren akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için “sigara içmemiş olma” şartının getirilmesi ile alakalı haberlerin kamuoyunda yanlış lanse edildiğini vurgulayan Garğın “Bunun da bilimsel bir sebebi var. Bosentan etkili bir ilaçtan bahsediyoruz. Bu ilacın etkin olabilmesi için daha önce sigara içmemiş olması gerekiyor. Sigara kullananlarda bu ilacın etkisi olmadığı bilimsel olarak açıklandı” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...