İşbaşı Eğitimi İşsizlere umut kapısı oldu

19 Şubat 2016 18:38

İŞKUR tarafından başlatılan İşbaşı Eğitimi Isparta’da büyük talep görüyor. İşverenler tarafından başvuruların oldukça yüksek olduğu işbaşı eğitimi işsizlere umut kapısı oluyor.

Genç işsizliği bitirmede en önemli argümanlardan biri olan ‘İşbaşı eğitim programı’ Isparta’nın işsizlik sorunlarına neşter vuruyor. İşsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, Isparta’daki genç işsizliği bitirmede büyük rol oynuyor. İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programı olan ‘işbaşı eğitimi’ hem işçilerin hem de işverenleri memnun ediyor.

GÜNLÜĞÜ 50 TL OLDU

‘İşbaşı eğitim programı’ kapsamında 2015 yılında ilk 6 ayında günlük ödenen miktar 25 lirayken, Temmuz ayı itibariyle net asgari ücret seviyesine çıkarılarak 38 lira 48 kuruş olmuştu. 2016 yılı Ocak ayından itibaren bu rakam günlüğü 50 TL olarak belirlendi. En az 2 sigortalı çalıştıran işyerlerinde uygulanan ve işverene hiçbir maliyeti olmayan programa 15 yaşını tamamlamış işsizler ve üniversite öğrencileri katıldığı programdan yaklaşık bin lira gelir elde ediyorlar.

MESLEKİ DENEYİM KAZANACAKLAR

İşbaşı eğitimi alan gençler hem para kazanacak hem de bir meslekte deneyim kazanarak mezuniyet sonrasında daha kolay iş bulabileceklerdir. Program sonunda kendilerine işbaşı eğitim programına katılım sertifikası veriliyor ve bu şekilde mezun olduklarında bu iş tecrübesini de kanıtlamış oluyorlar.  Bu program özellikle genç işsizliğin azaltılması konusunda büyük rol oynuyor.

VASIFSIZLIK EN BÜYÜK SORUN

Genç işsizlerin en büyük sorunlarından biri, bir iş yerinde vasıfsız olarak çalışmaktı. Verilen işbaşı eğitimleri ile devlet kişileri destekleyerek bu sorunu ortadan kaldırıyor. Yapılan bu ödemeler ile hem işçiye hem de işverene kolaylık sağlanıyor. Bunların yanı sıra 6 aylık bir işbaşı eğitim süresince işçi meslek sahibi de olmuş oluyor. Genç işsizlerin işi öğrenmesinde büyük bir katkısı var. Isparta’da bin 500 kişi işbaşı eğitimi alıyor. İşverenler işbaşı eğitim alan elemanın süresi dolduktan sonra işçiyi kadrosuna alarak yeni bir başvuru yapıyor. Isparta’da işsiz gençlerin %80’i işbaşı eğitimi alarak meslek öğreniyor ve iş sahibi oluyorlar.  İşbaşı eğitimi bittikten sonra kadroya alınan işçilerin SSK işveren payı da devletten ödeniyor.

 

Bu haber 671 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...