SDÜ’de "3 Boyutlu Yazıcılar " Çalıştayı

15 Şubat 2016 16:36

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “3 Boyutlu Yazıcılar Eklemeli İmalat Teknolojileri ve Uygulama Alanları” konulu bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, son yıllarda hem kullanım alanı yaygınlaşan hem de teknolojisi gelişen “3 Boyutlu Yazıcı Teknolojileri”nin mevcut durumu, geleceği, uygulama alanları, yenilikleri, kullanılan malzemeler, patent ve sınai hakları ile ülkemiz açısından önemi ele alındı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi yaptı. Terzi, 1976 yılında akademi olarak kurulan ve kırkıncı yılını kutlayan Fakülte hakkında bilgi vererek “İnşaat ve makine mühendisliği alanında teknolojiyi ve bilimsel çalışmaları yakından izleyen akademisyenlere sahibiz. 1980’lerde ortaya çıkan ve 2010 yılında yaygınlaşan bu teknoloji, CAD/CAM Merkezimizde plastik enjeksiyon kullanan bir üç boyutlu yazıcı olarak zaten mevcuttu. Şuanda üniversitemizde çok daha gelişmiş “3 Boyutlu Yazıcı” yakında açılacak Mükemmeliyet Merkezinde de bulunuyor. Bunun yanı sıra Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren bir firmamız da bu yazıcıyı imal edebilir durumda.” diyerek bilgi verdi.

3 boyutlu teknolojilerin tarihsel gelişimi hakkında bilgi veren İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, teknoloji ile birlikte kavramlarda da değişim ve gelişim yaşandığını belirterek eklemeli imalat teknolojileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmasına, teknoloji dünyasının önemli bir parçasını oluşturan “3 Boyutlu Yazıcılar Eklemeli İmalat Teknolojileri” konusunda düzenlenen çalıştayın verimli geçmesini dileyerek başlayan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, üniversitelerin temel misyonlarının “bilgi üretimi”, “bilginin geliştirilmesi” ve “bilginin ürüne dönüştürülerek faydalı hale getirilmesi” olduğunu ifade etti. Korkmaz, üniversitelerin rekabetin yanı sıra bölgesinin sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerine akılcı çözümler üretecek platformlar oluşturması gerektiğini savundu.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da üniversitelerin her geçen gün hızla gelişen teknolojik bir ortamda rekabet ettiğini söyledi. Üniversitemizin 40. yılını kutlayan Mühendislik Fakültesi ile mühendislik eğitiminde bir adım önde olduğunu dile getiren Çarıkçı, bu başarının mühendislik geleneğini sürdüren ve beşeri sermayeyi oluşturan akademisyenlerle gerçekleştiğini ifade etti.

Bu tür çalışmaların büyük bir önem arz ettiğini ifade eden Vali Vahdettin Özkan ise gelişme ve kalkınma konusunda katkı sağlayacak bu tür organizasyonların Isparta’da düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kayacan, “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Günümüzdeki Durumu ve Geleceği(Üstün ve Zayıf Yönleri)” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Çalıştayın temasının eklemeli imalat teknolojilerinin ve kullanılacak malzemelerin ulusal yapılabilirliği olarak belirlendiğini belirten Kayacan, üç boyutlu yazıcı teknolojisinin sağladığı en önemli avantajın hemen hemen her geometrideki parçanın üretimine olanak sağlaması olduğunu söyledi. Kayacan, 3 boyutlu yazıcı teknolojilerinin ülkemizdeki gelişme stratejisi ile uzay, havacılık ve sağlık sektöründeki uygulanabilirliği hakkında bilgi verdi. 

Çalıştayın Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirilen öğleden sonraki oturumunda ise Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz “Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Uzay ve Havacılık Sanayinde Uygulamaları”, GATA Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Oğuz “3 Boyutlu Yazıcı Teknolojilerinin Medikal Alandaki Uygulamaları”,  Laseral Ltd. Şti. Temsilcisi Birhan Utku Güzel “Eklemeli İmalat Teknolojilerinde Kullanılan Lazer Sistemleri ve Özellikleri”, Ermaksan Makine Temsilcisi Mete Yılmaz “Eklemeli İmalat Teknoloji Alanında Patent ve Sınai Haklara Genel Bir Bakış” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Göller Bölgesi Yenilikçi Teknolojiler Merkezine düzenlenen gezi programı ile ilk günü sona eren çalıştayın 13 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek Eğirdir Mavi Göl ayağında ise Gazi Üniversitesi Müh. Fak. Dekanı Prof. Dr. Metin U. Salamcı “Gazi Üniversitesi Ulusal Eklemeli İmalat Teknolojileri Araştırma Merkezi Uluslararası Proje İşbirlikleri”, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Teyfik Demir “Kişiye Özel İmplant Tasarım ve Üretim Süreçleri, Eklemeli İmalatın Sağlık Alanında Uygulamaları”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Ünal “Eklemeli İmalatta Kullanılan Metal Tozlar ve Özellikleri”, TÜBİTAK Çağrılı Programlar Birimi Temsilcisi Taylan M. Aksoy “Eklemeli İmalat Teknolojinde Türkiye’nin Stratejik Planı” hakkında bilgi verecek.

 

Bu haber 985 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...