Isparta’da kayıt dışı çalışma oranı yüzde 33

13 Şubat 2016 13:12

Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamındaki bilgilendirme toplantıları için İlimize gelen SGK Yönetim Hizmetleri Yönetimi Daire Başkanı Uğur Ünalan,  Isparta’da 2000’li yılların başında yüzde 52 seviyesinde olan kayıt dışı işçi oranının yüzde 33’e gerilediğini bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) İl Müdürü Mustafa Durgut da 4A kapsamında Isparta’da kayıt dışı çalışan 875 kişi tespit ettiklerini belirtti. Durgut, “Binlerce ihbar geliyor. Bunları ayıklıyoruz. Genelge nedeniyle iyi bir araştırma yapıyoruz. Komşularına dahi soruyoruz. Ondan sonra gerekli işlemleri gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

4A kapsamında Isparta’da kayıt dışı çalışan 875 kişi tespit ettiklerini açıklayan SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, “Binlerce ihbar geliyor. Bunları ayıklıyoruz. Genelge nedeniyle iyi bir araştırma yapıyoruz. Komşularına da soruyoruz” dedi.

ISPARTA’DA ORAN YÜZDE 43’DEN 33’E İNDİ

SGK Yönetim Hizmetleri Yönetimi Daire Başkanı Uğur Ünalan da Isparta’da 2000’li yılların başında kayıt dışı istihdamın yüzde 43 civarında olduğunu belirterek, bu oranın bugün yüzde 33 seviyelerine indiğini söyledi.  Ünalan, Isparta’nın kayıt dışı istihdamda Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirtti.

EN BÜYÜK KAYIT DIŞI ALAN TARIMDA

Kayıt dışılığın en büyük alanı tarım. Isparta’da yüzde 80 civarında tarım işçiliği var. tarım kesimi yoksul kesim. Bu primi ödeyecek durumu yok. Onlar için ek 5 getirildi. Normal sigortalılardan farklı olarak onların primi yüzde 23. Diğerlerine göre daha düşük prim olmasına rağmen tarım sigortası ödeyenlerin sayısı az. Bu tüm dünyada böyle.”

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...