“Isparta hızla kan kaybediyor”

24 Kasım 2012 16:35

Isparta’nın duble yolu kaybetmekle hızlı tren hattını da otomatik olarak kaybetmiş durumda olduğunu belirten Makine Mühendisleri Odası Isparta Başkanı Hasan Akıllı, “bu birkaç yıl sonra kuzeyin güneye hızlı tren yolunun Konya-Beyşehir-Akseki hattından mı indirelim yoksa Burdur-Bucak-Antalya hattından mı indirelim planlamasının bir parçasıdır” dedi.

Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, gündeme ilişkin konular ve Isparta’nın sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Isparta’nın gün geçtikçe eridiğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akıllı, atanmış ve seçilmiş tüm yetkililere seslenerek, “Gelin hep beraber Ispartamıza sanayi yatırımları yapmayı özendirecek çareler üretelim. Yatırımcıların ayağına gidelim yatırımlarını bu bölgeye kaydırmaları için girişimlerde bulunalım. Yoksa Isparta günbegün mum gibi eriyip gitmekte, gelecek nesiller bunları kesin af etmez” dedi.

Akıllı, yaptığı açıklamada; “Makine Mühendisleri Odamız Anayasanın 135. Maddesine dayanarak 6235 sayılı ‘Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği’ kanunu kapsamında kurulmuş kamu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Isparta MMO olarak 340 üyemiz mevcut olup, Tüzüğümüzde ilk maddede belirtildiği gibi; Odamızın asıl görevi “ülke ve toplum yararı doğrultusunda yurdumuzun doğal kaynaklarının işletilmesi, üretimin ve kalitenin artırılması, yurt sanayisinin ulusal çıkarlara uygun yönde gerçekleşmesini ve mesleğin gelişmesini sağlamak amacı ile gerekli incelemeleri yapmak ve gerekli yerlere önerilerde bulunmaktır.

“YAPILANLARI TAKDİR EDİP, YAPILAMAYANLARI ELEŞTİRECEĞİZ”

MMO olarak Isparta'nın tüm sorunlarını tek tek masaya yatıracağız. Kamuoyuna duyuracağız çalışanları yaptıklarından dolayı takdir edeceğiz yapılmayanları eleştireceğiz her problemin çözümü için görüş ve önerilerimizi sunacağız. Bu bizim asli görevlerimizin başındadır.

Bize intikal eden herhangi bir görev olursa da onu eksiksiz yerine getiririz. Uzun yıllardır odamızı hiçbir yetkili ziyaret dahi etmemiştir. Ve bize sabah kaçta oluyor diye soran da yoktur.

“SUSKUNLUĞUMUZ, ŞEHRİMİZİN PROBLEMLERİNE

DUYARSIZ OLDUĞUMUZ ANLAMINA GELMEZ

Biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Bütün partilere aynı mesafedeyiz. Fakat yıllardır suskunluğumuz ülkemizin ve şehrimizin ana problemlerinden uzak ve duyarsız anlamı taşımaz. Biz bir sivil toplum örgütüyüz, tabi ki bütün odalar ve derneklerde sivil toplum örgütüdür. Kanarya sevenler derneği de bir sivil toplum örgütüdür. Fakat o dernek sadece ve sadece üyelerinin hobilerini tatmin etmek için kurulmuş derneklerdir.   Mühendis ve Mimar odaları ile ilgisi yoktur. Yetkili ve etkili kişi makam ve kuruluşlarda bunu iyi bilmelidir. Biz mesleğimiz ve alt yapımız gereği hiçbir makam ve mertebeye de saygı da kusur etmeyiz.

“ISPARTA’DAKİ MİMAR VE MÜHENDİSLERDEN

YETERİNCE İSTİFADE EDİLMELİDİR”

Mühendisler bu ülkenin Yapıda TAŞI, Sanayinin BAŞI, Gülen gözlerin de KAŞIDIR. Kısacası mühendisler Ülke harcının çimentosudur. Isparta' da yaşayan 1100 dolayında mühendis, mimar ve şehir plancısı mevcuttur. Bunlardan yeterince istifade edilmelidir. Şu bir gerçektir ki hiçbir şekilde ilgili odalardan yeterince istifade edilememektedir.

“ISPARTA’MIZ KÜÇÜLÜYOR”

Isparta kar yumağı gibi git gide büyüyeceğine sanki buzullar da bulunan bir buz kütlesi gibi gün be gün erimektedir. Ispartamız nüfusu 2010 da 448298 iken 2011 de % 8,5 küçülerek411245'e gerilemiştir. Isparta bundan 22 yıl önce yani 1990'da ki nüfusu 434771 iken şuan ki nüfusumuz 20-25 yıl öncesinin dahi altındadır. Bu çok önemli ve vahim bir konudur. Komşumuz Afyon' da aynı dönemde nüfus artmış ve yine komşumuz Antalya'da son bir yıl içerisinde nüfus % 3,3 artarak1978333'den2043482'a yükselmiştir. Ve nüfusları bir yıl içinde 65149 artış sağlamıştır.

“SANAYİNİN OLMADIĞI YERDE İSTİHDAM OLMAZ”

Bütün bunların ana nedeni Isparta göç vererek küçülen bir şehir hüviyetine dönüşmektedir. SDÜ' ne yeni eklenen bölümler ve artan öğrenci kontejanlarına rağmen Isparta küçülmektedir. Küçülmesinin ana nedenleri şunlardır. Toplumları ve şehirleri ayakta tutan bir çok ana unsurlar vardır. Bunların başında sanayi gelmektedir. Sanayi diğer tüm alternatiflerin en önemlisidir. Sanayinin olmadığı yerde istihdam olmaz. Geniş kitlelerde hareket yoktur. Ülkeler arası ihracat ve ithalat yok denecek kadar azdır. Bunu tarım ve hayvancılık, turizm, ticaret ve son yıllarda popüler hale gelen üniversite şehri olma statüleri devreye girer.

“ISPARTA BİRÇOK YATIRIM ŞANSINI KAYBETMİŞTİR”

Isparta sanayileşme de ve bir çok yatırım şansını kaybetmiştir. Çünkü 5 Nisan2004'de ilan edilen sanayi de ve yatırımda öncelikli illerin dışına çıkarılmıştır. Sebebi ise kişi başı milli gelir 1510 dolar çıkmasındandır. Halbuki aynı kriterlere göre Tunceli, Ordu, Trabzon da 1500 dolar sınır seviyesi üzerinde idi. Tunceli özel olarak bir gecede Ordu ve Trabzon hemşehrilik kıyağı ile kalkınmakta öncelikli iller sınıfına sokuldular.

Böylelikle2004'de Isparta yatırım trenini kaçırdı. 5 Nisan2012'de ise Türkiye yine yatırımda öncelikli iller statüsü de 6 ayrı grupta toplandı. Isparta ikinci grupta yer aldı ki bu da son derece üzücü ve kaygı vericidir.

BÜYÜKŞEHİR KANUNU

Isparta, Kayseri, Denizli, Adana, Konya, Sakarya, Aydın, Tekirdağ, Bolu aynı sepette yer almaktadır. Burada Aydın, Tekirdağ ve Denizli nüfuslarının 750 bini geçmesinden dolayı Büyükşehir kapsamına alınmıştır.

Zira komşumuz Burdur üçüncü grupta Afyon ise dördüncü grupta yer almıştır. Milli gelir artışı ne demektir? Üretilen mal ve hizmetlerin artan miktarı değil midir? Isparta' nın artan mal miktarı var mıdır?  O halde bankalardan yapılan internet bankacılığı, kişi başına düşen banka miktarı, hastane yatak, kapasitesi, doktor sayısı, mevduat hesabı, okullaşma ve tahsil durumu  v.s. Isparta' yı gelişmiş iller statüsüne sokmuştur.

“ÖZEL TEŞEBBÜSÜN DE YATIRIM YAPMA CAZİBESİ YOK”

Kalkınmada öncelikli illere yapılan yatırımların en önemli avantajlarına gelince;

Başta teşvik kredisi, yatırımda yer tahsisi, çalışanların SSK muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, gelir vergisi indirimi, elektrik fiyat indirimi, ihracattaki vergi iadesi, ucuz su kullanımı v.s avantajlara sahiptirler. Hal böyle iken devletin Isparta' ya  hemen hemen hiç yatırımı yok iken özel teşebbüsün de yatırım yapma cazibesi yoktur. Çünkü özel teşebbüs kar amacı maksadına göre kurulan kuruluşlardır. Herhangi bir yatırımcı aynı sanayi mamülünü üretmek maksadı ile tesisi Isparta' ya kurarsa 100,00 TL malederken Afyon' a kurarsa 82,00 TL' ye maleder.   Şayet aynı tesis Urfa' ya kurulur ise 75,00 TL'ye imal edersiniz. Onun içindir ki hesabını kitabını yapan yatırımcı çok özel nedenler olmadığı sürece yatırımını Isparta' ya yapmaz. Çünkü ürettiği mamül madde de rekabet gücünü artıran ana kriter mamülün maliyet miktarıdır. Yatırımcı teşviklerden nerede ve ne kadar faydalanacağı hesabını yapar ona göre yatırımını yapar.

ISPARTA' DA BİR SENTLİK YABANCI SERMAYE YATIRIMI YOKTUR^”

5. ve 6. Bölgelerde bulunan Organize Sanayi Bölgeleri' ne 1749 firma başvuru yaparak yatırım yapma talebinde bulunmuşlardır. Bizim Organize Sanayi Bölgesine dışarıdan bir tek talep var mı? Bakınız 5. Bölgede bulunan Aksaray' a 70 firma 30 milyar yatırım için sıraya girmiştir. Türkiye' ye son on yılda 210 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım girmiştir. Isparta' da bir sentlik yabancı sermaye yatırımı yoktur. Sanayileşmenin olduğu yerde istihdam vardır. Üretim vardır. Sosyalleşme vardır. Zenginlik vardır. Hareket vardır. Sanayileşmenin olmadığı yerde de sessizlik vardır. Göç vardır. Nüfus düşüşü, karamsarlık vardır ve yeni  istihdam bölgelerine göç vardır. İşte Isparta'nın bugünkü hali budur.

“ISPARTA OSB’DE KURULU FABRİKALARDAN 12 ADEDİ ÇALIŞMIYOR”

Isparta OSB' de 92 parselden teşekkül etmiştir Bunların 8 adeti sosyal tesis olup 84 sanayi yatırım alanına sahiptir. Bunlardan sadece46'sında yatırım vardır 27 adedinde tahsis yapılmış üretime geçmemiş 11 adedi ise tamamen boştur. Kurulu fabrikalardan 12 adedi de çalışmamaktadır. Toplam OSB' ndeki yatırımların %55 civarındakileri çalışmaktadır. Burdur OSB %100 dolu olup II. OSB için çalışılmakta Afyon' da ise 8 OSB mevcut olup hemen hemen tamamı doludur. Tabi ki Afyon'un 4. Grupta yeralması coğrafi durum avantajı, büyük şehirlere olan yakınlık derecesi, git gide önem kazanan termal tesislerin çoğalması, kara ve demiryolu ulaşımında kavşak noktada olması gibi unsurlar Afyon' u son derece avantajlı kılmaktadır. 

Isparta ile aynı II. Bölgede bulunan Konya' da  9 OSB, Kayseri' de 3 OSB, Adana' da ise 2 OSB bulunmaktadır. Bizimle 2. Bölgede yer alan Kayseri de yıllık ihracat Isparta' nın tam 8 katıdır. Isparta' da bütün sanayi sektörlerinde çalışan sayısı 4000 iken Kayseri' de 3 sanayi bölgesindeki binden fazla tesiste 15000 çalışan mevcuttur.

“ISPARTA AHŞAP SANAYİSİNDE SIFIRA DOĞRU GİTMEKTEDİR”

Isparta' nın Bölge Müdürlükleri başka illere kaydırılmış yerlerine şube müdürlükleri kurulmuş ve hatta birçoğu temelden kapatılmıştır. Etibank' ın Keçiborlu Kükürt Fabrikası ve Sümerbank' ın Isparta halı ve yün iplik fabrikaları kapatılmıştır. Özel teşebbüse ait olan çünür yolu üzerindeki 5 fabrika bir bir kapatılmış 65 orman ürünleri sanayi teşekkülünden (kereste fabrikasından) sadece 21 adedi kalmıştır. Dolayısıyla Isparta ahşap sanayisinde sıfıra doğru gitmektedir. Isparta büyük oranda kan kaybetmektedir.

“ISPARTA DUBLE YOLU KAYBETMEKLE HIZLI TREN

HATTINI DA OTOMATİK OLARAK KAYBETMİŞ DURUMDADIR”

 Dünyada genel olarak deniz ulaşımı, kara ulaşımı, demiryolu ulaşımı ve hava ulaşımı vardır. Isparta düne kadar bu dört alternatifin üçüne sahip idi. Ne yazık ki son yıllarda Isparta' nın elinden demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı alınmıştır. Isparta' da sadece ve sadece karayolu ulaşımı vardır. Onda da verilen sözler yerine getirilmemektedir. Hani Isparta-Antalya yolu duble yol olacaktı. Bu birkaç yıl sonra kuzeyin güneye hızlı tren yolunun Konya-Beyşehir-Akseki hattından mı indirelim yoksa Burdur-Bucak-Antalya hattından mı indirelim planlamasının bir parçasıdır. Isparta duble yolu kaybetmekle hızlı tren hattını da otomatik olarak kaybetmiş durumdadır.  

SEÇİLMİŞ VE ATANMIŞLARA SESLENDİ

Isparta' nın havasını teneffüs eden Isparta'nın suyunu içen ekmeğini yiyen tüm seçilmiş veya atanmış tüm yetkililere rica ediyoruz.

GELİN HEP BERABER ISPARTAMIZA SANAYİ YATIRIMLARI YAPMAYI ÖZENDİRECEK ÇARELER ÜRETELİM. YATIRIMCILARIN AYAĞINA GİDELİM YATIRIMLARINI BU BÖLGEYE KAYDIRMALARI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNALIM. DEVLET YETKİLİLERİNE VAHİM KONUMUZU AKTARALIM NE YAPIP NE EDİP YATIRIM YAPTIRALIM. YOKSA ISPARTA GÜNBEGÜN MUM GİBİ ERİYİP GİTMEKTE, GELECEK NESİLLER BUNLARI KESİN AF ETMEZ. GÖÇLER ARTAR, NUFÜS AZALIR VE KALANLARDA ÜRETİCİ TOPLUMDAN ZİYADE TÜKETİCİ BİR TOPLUMU OLUŞTURUR. İNSANLAR MUTSUZ VE UMUTSUZ OLUR.

Bakınız 4.Bölgede bulunan Afyon'da kurban bayramı dolayısıyla memleketine gelen Sayın Veysel EROĞLU, memleketine çok kısa sürede bitirilmesi kaydı ile altı yeni proje sözü vermiştir ve kısa süre öncede 5 milyar tl yatırım ile oluşan 42 tesis açılışı yapılmıştır. Bugünlerde de ZAFER HAVA ALANIN Açılışı yapılacaktır. Biz devleti ve memleketi için çalışanları takdir ederiz. Gerçi Sayın EROĞLU DSİ Genel Müdürlüğünden bakanlık aşamasına kadar çok faydalı çalışmalar yapmıştır. Keşke Ispartamızın vekili olsaydı.

Burdur ve Afyon Isparta' nın rakibi değildir. Üstelik komşu illerimizdir. Onların da ilerlemelerini isteriz. Zira Burdur Isparta' ya sadece23 kmmesafededir. Ve en yakın ilçesinden daha yakındır.  Antalya ise bir dünya şehridir.

“ASKER ÇOK, KOMUTAN YOK”

Isparta da yapılan herhangi bir yatırım yoktur. Bizde asker çok komutan yok. Çavuştan komutanını seçen ordular savaşta kaybetmeyi peşin kabullenmişlerdir.

Bakınız son derece iyi niyetli, çalışkan ve tecrübe yüklü valimiz var. İki devre görevde olan ve alt yapısı olan çalışkan bir belediye başkanımız var. Sanayinin içinden gelen tecrübeli ticaret ve sanayi odası başkanımız var. Buna göre; un var, yağ var, şeker var, helva niye yapılamıyor. Isparta'ya lokomotif görevi görecek müteşebbisler lazım tabi ki müteşebbisin okulu yoktur. O bir Allah vergisidir. Hele alt yapısı olan müteşebbis olursa o mükemmel olur. İşte Isparta'nın yegane eksiği budur.

“SAYIN DEMİREL’İN ISPARTA İÇİN ÖNEMİ

ŞİMDİ ÇOK DAHA İYİ ANLAŞILIYOR”

Tabiri caizse vagon çok lokomotif yok ve dolayısı ile de hareket yoktur. Sayın DEMİREL Isparta' ya tereddütsüz 40 yıl damgasını vurmuştur o artık kabuğuna ve evine çekilmiştir. Sayın Demirel' in Isparta için önemi şimdi çok daha iyi anlaşılıyor. Isparta' nın  bilgisi olan, becerisi bulunan, vizyonu mevcut, çalışma gücü yerinde dört dörtlük lidere ihtiyacı vardır. Yoksa Isparta hızlı bir şekilde sabun kalıbı gibi erir gider. Gelin hep beraber bu talihsizliklere dur diyelim2004'de tren kaçtı2012'de otobüsü de kaçırdık o halde bir dolmuş bulup binelim yoksa hepimiz yaya kalacağız” ifadelerine yer verdi. 

 

Bu haber 1205 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...