“Erken tanı hayat kurtarıyor”

22 Ocak 2016 14:04

Isparta Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Elif Adanır meme kanserlerinde tarama programlarıyla erken tanı konulduğunda hayatta kalma oranının yüzde 100'ü bulabildiğini söyledi.

Mustafa Kahraman'la Çizgi Ötesi programına konuk olan Isparta Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Elif Adanır, kadınların korkulu rüyası meme kanseri hakkında bilgi verdi.

Meme kanserinin sayı olarak arttığına dikkat çeken Adanır, meme tarama programları arttığı için daha fazla hastaya erken tanı konulabildiğini söyledi. 40 yaşından sonra daha çok meme kanseri riskinin olduğunu belirten Adanır, istatistiklere göre 80 yaşına kadar her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını açıkladı. Meme kanserinde kişi daha önce meme kanseri geçirdiyse diğer meme kanseri için de riskin arttığını kaydeden Adanır, " Kişinin kendisinde yumurtalık kanseri olması, kötü beslenme alışkanlığı, obezite, alkol, hareketsizlik meme kanserinde etkili. Isparta'da haftada iki üç kez meme kanseri teşhisi konuyor. Gelen hastalar daha çok tarama sonucu geliyor. Bu hastalar hazırlıksız yakalanıyor. Bir kısım hastalar da göğsündeki kitlenin sebebini öğrenmek için geliyor. Biz teşhisi yaptıktan sonra genel cerrahiye gönderiyoruz. Patoloji sonucuna göre kitle alınıyor. Gerekirse kemoterapi görebiliyor hasta. Biz kadınların ayda bir adet bittikten sonra göğüslerini kontrol etmelerini istiyoruz" dedi. Erkeklerde de meme kanseri görülebileceğini ileten Adanır, gerekli görüldüğünde erkeklerde de mamografi çekilebileceğini açıkladı. Adanır, erkeklerde meme kanseri saptandığında bunun genellikle ileri evre olduğunu iletti.

Mamografi çekimine gelirken hastaların mutlaka önceki raporlarını getirmeleri gerektiğini kaydeden Adanır, "Hastalar nezaketen doktora giderken parfüm deodorant kullanıyorlar. Parfümlerdeki kristaller meme kanserini saptamakta kullandığımız kümeleşmiş dediğimiz yapıyla karışabiliyor. Hastanın nezaketen sıktığı parfüm tanımızı karıştırabiliyor. Kokulu hiç bir şey kullanmasınlar" diye konuştu. Meme kanseri konusunda farkındalığın son yıllarda arttığını aktaran Adanır, gebelerde de meme kanseri konulabildiğini gebe bile olsa mamografi çekilebildiğini iletti. Adanır, meme kanserlerinde tarama programlarıyla erken tanı konulduğunda hayatta kalma oranının yüzde 100'ü bulabildiğini dile getirdi.

 

Bu haber 744 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...