“Önce kendi vatandaşımıza iş bulalım”

15 Ocak 2016 17:40

Türk İş Temsilcisi Sadık Kaya, Tes-İş Şube Başkanı Osman Korkmaz, Yol İş Antalya 2 nolu Şube Başkanı Adnan Kocabaş, Çizgi Ötesi programında Suriyelilere çalışma izni verilmesini eleştirerek resmi rakamlara göre %11 işsizlik olduğunu ve öncelikle Türk vatandaşlarına iş imkanı verilmesi gerektiğini söyledi.   

Türk İş Temsilcisi Sadık Kaya, Çizgi Ötesi programında Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesini değerlendirdi. Kaya konu ile ilgili soruya “Suriye'den gelen mülteciler, 6 aylık yerleşim izni aldıktan sonra işbaşı yapabilir düzenlemesi çıktı. Tarım işçileri de Valilik kotasına kondu. Bizi çok etkilemez. Karşı değilim. Bugün Suriyeliler büyük şehirlerde çok düşük ücretlerle çalıştırıyorlar. Sosyal haklar verilmeli. Benim karşı olduğumu Suriyeliler 300-1200 TL yardım alıyorlar. Ama çalışırken bir de bu yardımı alacak olursa burada haksızlık olur. Ben Türk vatandaşıysam önce ben olmalıyım. Ayrıca ben işverenlerimizin buna teşebbüs edeceklerini düşünmüyorum. Çünkü yabancı işçi çalıştıranların sosyal güvenlik pirimi ödemesi Türk vatandaşlarına göre 4 kat fazla. Bu konu altyapısı hazır olmayan bir konu. Bizde yüzde 11 kayıtlı işsizlik var. Bizim işverenlerimizin önce bizi tercih edeceğini düşünüyorum” diyerek cevap verdi.

BİZ ÖLÜRÜZ DE BU ÜLKEDEN AYRILMAYIZ

Tes İş Şube Başkanı Osman Korkmaz ve Yol İş Antalya 2 nolu Şube Başkanı Adnan Kocabaş ise uygulamanın yanlış olacağını söyledi. Tes İş Şube Başkanı Osman Korkmaz “çalışma izni verilmesine karşıyım. Önce kendi insanımıza iş bulmamız lazım. Devletimiz Suriyelilere belli imkanlar tanımış ama bu şekilde işsizliği artırmaya gerek yok” derken Yol İş Antalya 2 nolu Şube Başkanı Adnan Kocabaş ise “önce kendi işsizimize iş bulmamız lazım. Tabi bu devletin sosyal politikasıdır. Bu gelen insanlara devlet bakmak zorundadır. Allah bizi onların durumuna düşürmesin. Fakat benzeri bir durumda herhalde biz ölürüz de bu ülkeden başka yere gitmeyiz” şeklinde konuştu.

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...