181 kadın çiftçi eğitim gördü

7 Ocak 2016 15:28

İl genelinde 181 kadın çiftçi katılımının sağlandığı “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” Programı tamamlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyon ve desteği ile başlatılan “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” Programı kapsamında Isparta İl Müdürlüğü ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen program çerçevesinde gerçekleştirilen “Lavanta Yetiştiriciliği” eğitimleri büyük ilgi ve yüksek bir katılımla tamamlandı.  

Eğitimler ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Eğitimlere lavanta konusunda yüksek bir potansiyele sahip olan Sütçüler ilçesinde başlandı. Sütçüler İlçesi Merkez ile Çobanisa ve Kesme köylerinde yapılan eğitimlere 51, Aksu İlçesi Koçular, Yakaafşar, Karağı ve Yılanlı köylerindeki eğitimlere de 29, Isparta Merkez Sav, Çukur, Bozanönü ve Direkli köylerinde 101 kadın çiftçi eğitimlere katılmıştır. Eğitimlere katılan kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliğinin avantajları, dikim, sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hasat, kurutma, sıyırma gibi konularda Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan ASLANCAN tarafından bilgiler verilmiştir. Bu proje ile kaliteli ve verimli üretim için, tarımsal yeniliklerin

kadın çiftçiler aracılığıyla yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulmasının amaçlanmaktadır.

Lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile İlimizdeki dar gelirli, kısıtlı imkânlara sahip kadın çiftçilerin, gelir seviyelerinde artış olacaktır. Üretilen ürünün tamamına yakını ihraç edilen, ekolojik açıdan son derece uygun olmasına rağmen tarımı fazla yapılmayan lavanta bitkisinin üretimini arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca çok önemli bir balözü bitkisi olmasından dolayı yöre balcılığının gelişmesine de katkı sağlanacaktır.

Tamamlanan eğitimlerin ardından İl Müdürlüğümüz koordinasyonuyla sürdürülecek olan çalışmalar, demonstrasyonlar ve hazırlanan projelerle kozmetik sektöründe, alternatif tıpta, hediyelik eşya ve temizlik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta bitkisi tanıtılmış ve yaygınlaştırılmış olacaktır” denildi. 

Bu haber 627 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...