Tarla Faresi ile mücadele devam ediyor

21 Aralık 2015 17:25

Tarla Faresi mücadelesi sezonunun başlaması nedeniyle İl Merkezi ve İlçeleri ile Kasaba ve köylerinde Çiftçilere Tarla Faresi mücadelesi konusunda bilgilendirme amaçlı eğitim toplantıları yapıldı. Kimyasal mücadele yöntemi kapsamında ise zehirli fare yemi hazırlanarak çiftçilere dağıtılmaya başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen yaptığı açıklamada; “Ülkemiz ve İlimiz genelinde tarla Faresi popülâsyonunda artış olduğu gözlenmiştir. Yapılan toplantılarda Tarla Faresi ile mücadelede başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için mutlaka mücadele yöntemlerinin önem sırasına göre kültürel, mekanik mücadele, biyolojik mücadele en son çare olarak da kimyasal mücadele yapılmalıdır.

Kimyasal mücadele yönteminde İl Müdürlüğümüz tarafından otomatik sistemle zehirli Fare yemi hazırlanmaktadır. Zehirli Fare yemi İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat eden çiftçilerimize arazi miktarlarına göre 0,5 - 1 kg olarak ambalajlı şekilde sunulmaktadır.    

Özellikle doğal dengenin korunması için Tarla Farelerinin doğal düşmanı olan; kedi, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan gibi hayvanların ölmemesi için mümkün olursa açılan deliklerin tamamı bir gün önceden kapatılıp ertesi gün açılan işlek (beslenme) deliklerinin iç kısmına 5 adet zehirli yem el değmeden bir tahta kaşık veya pet şişe ile bırakılmalıdır. Dışkı ve Hafriyat (çalışma) deliklerine ve deliklerin önüne zehirli yem kesinlikle konulmamalıdır. Uygulamadan 1-2 gün sonra ilaçlanan alan dolaşılarak açıkta ölen Fareler toplanıp derince toprağa gömülmelidir. Uygulama bu şekilde yapılırsa doğal düşmanların zehirlenmiş fareyi yiyerek ölmelerinin önüne geçilecektir.

İlimiz genelinde toplam 14.339 kg zehirli fare yemi İl Müdürlüğümüzce hazırlanıp paketlenerek çiftçilerimize dağıtımı yapılmıştır.

Tüm İlçelerimiz ile bağlı Köy ve Kasabalarında, Tarla Faresi mücadelesi konusunda teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları periyodik olarak devam edecektir”.

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...