Çiftçilere, Çilek Yetiştiriciliğinde Don ve Kırağı Örtüsü teşvik ediliyor

8 Aralık 2015 17:50

İlimizde son yıllarda gelişme kaydeden Çilek Yetiştiriciliğinde İlimizde ilk defa bu yıl uygulanan bir yöntem olan Don Kırağı Örtüsü (Agril) ile hasat dönemi yaklaşık olarak bir ay uzadı. 

İlimizde 2013 yılında Şarkikaraağaç ve Yalvaç İlçelerinde, 2014 yılında Aksu İlçesi ve Isparta Merkez köylerinde başlatılan Yayla Çileği Yetiştiriciliği gelişerek 2014 sonu itibariyle 850 dekara ulaştığı ve yaz sezonunda toptan 3.50 TL, perakende 5 TL’ ye satıldığı bildirildi.                                                                                                         

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, “İl Müdürdlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elamanları tarafından söz konusu bu çiftçilerle görüşülmeler yapılarak çilek bahçelerinin kırağı örtüsü ile örtülmesi teşvik edilmiş, kullanılan bu örtü çilek meyvesini -4 dereceye kadar koruyacağı bu sayede sezonun bir ay uzatılabileceği konusunda bilgiler verilmiştir.

Bu kapsamda, İlimizde ilk defa bu yıl Aksu İlçesinde 4 çiftçide 10 dekar alanda, Şarkıkaraağaç İlçesinde 5 çiftçide 30 dekar alanda çilek bahçeleri Kasım ayı başında Don ve Kırağı Örtüsü (Agril) ile kapatılarak sezonun bir ay daha uzamasını sağlanmış ve üreticilerimiz bu sayede Kasım ayında çilek ürünü almış tarladan 10 TL’ye çilek satmışlardır. Bu yıl örtülmeyen çilek bahçelerini 2 Kasım tarihinde meydana gelen dondan etkilenmiş, çilek çiçeklerini ve meyvesini don vurmuştur. Agril örtüsünün 1 dekar maliyeti yaklaşık 250 TL civarındadır.

26-29 Kasım 2015 tarihleri arasında yapılan “11. Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarın” da ziyaretçilere don ve kırağı örtüsü ile örtülmüş çilekler ikram edilmiş ve büyük ilgi görmüştür” dedi.

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...