“Yaşama Yol Ver”

4 Aralık 2015 18:22

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Yaşama Yol Ver’ kampanyası başlatıldı. 112 Acil Servis Ambulansları hakkında kamuoyunun ve yöneticilerin bilgilendirildiği toplantıda asılsız ihbarlar ve ambulansın vakaya ulaşmasındaki sıkıntılara dikkat çekildi.

İl Sağlık Müdürlüğü yeni hizmet binasında dün saat 11:00’de kampanya ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Zadeoğlu,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, EKK Bölge Başkanı Ahmet Tural, Hastane Başhekimleri, 112 Çalışanları, Sağlık Çalışanları ve diğer davetliler katıldı.

İl Sağlık Müdürü Karakaya kampanya ile ilgili şu bilgileri verdi; “Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 Acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik vb. koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 acil sağlık hizmeti kentsel ve kırsal alanda %100 erişim ile sunulmaktadır. 112 Acil çağrı hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında, aranması gereken önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır. Diğer yandan ambulansın vakaya ulaşmasında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli ambulansların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Şehirlerarası yollarda ambulansların kullanabileceği geçiş noktaları olmaması nedeniyle karşı şeritte meydana gelen bir vakaya ulaşmak için fazladan 40-50 km mesafe gidilmesi gerekmekte ve bu durum hastaya ulaşma sürecini uzatmaktadır. Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda “112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla medya kampanyası başlatılmıştır.

Halk, ilk ve ortaöğretim öğrencileri ve araç sürücüleri ile sürücü adayları hedef kitle kabul edilerek, halkın yoğun olarak bulunduğu AVM, Kent Meydanı, Otobüs Durakları vb. yerlerde stantlar ile halka broşür ve promosyon dağıtılarak bilgilendirilmesi şeklinde açık alan aktiviteleri, Okullarda sunum sonrası broşür ve promosyon dağıtımı ile okul bahçesinde park edilen ambulans ve ambulans ekipmanlarını öğrencilerin yakından görmelerinin sağlanması, Şehirlerdeki toplu taşıma araçları, servisler ve duraklarda, bilboardlarda kampanya görsellerinin yayınlanmasının sağlanması, Yapılan aktivitelerin yerel medyada yayınlanması ve Bakanlıkça hazırlanan spot filmlerin kanallarda gösterilmesi, şeklinde sürdürülecektir.”

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...