‘Baz İstasyonları’ masaya yatırıldı

21 Kasım 2012 18:00

Isparta Sağlık Hakkı Meclisi toplantısında, baz istasyonları konusunda sağlıkla ilgili risklerin ortaya çıkabileceğini gösteren çalışmaların bulunduğu belirtilerek, Yargıtay'ın Haziran 2012'de baz istasyonlarının yerleşim yeri dışına çıkarılmasına karar vermesine rağmen ilimizde yerleşim yeri içinde yeni baz istasyonlarının açılmaya devam edildiği ifade edildi.

Isparta Sağlık Hakkı Meclisi, geçtiğimiz gün Muhasebeciler Odası toplantı salonunda toplandı.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve sağlık çalışanlarının katılımıyla yapılan toplantıda, ilimizdeki baz istasyonları sorunu masaya yatırıldı.

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlker Büyükyavuz'un başkanlık ettiği toplantı, Elektronik Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi'nin yaptığı bilgilendirme ile başladı.

“KABLOSUZ MODEMLER KİŞİLERDEN

EN AZ1 METREUZAKTA TUTULMALI”

Çömlekçi yaptığı konuşmada teknolojik aletlerin kullanımın yaygınlaşmasının, çevremizde non-iyonizan radyasyonun artmasına neden olduğunu belirtti. Non-iyonizan radyasyonun sadece baz istasyonu ve cep telefonlarından kaynaklanmadığını belirten Çömlekçi, kablosuz modemler, mikro fırınlar, saç kurutma makinaları ve tasarruflu elektrik ampüllerinin de önemli non-iyonizan radyasyon nedenleri arasında yer aldığını ifade etti.

Mikro fırınların bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve baş seviyesinin üzerinde bulundurulması gerektiğini belirten Çömlekçi, kablosuz modemlerin de kişilerden en az1 metreuzakta tutulması gerektiğini ifade etti.

“CEP TELEFONLARI SOHBET ETMEK AMACIYLA KULLANMAYIN”

Baz istasyonlarından kaynaklı non-iyonizan radyasyonun ışık dalgası benzeri hareket özelliklerine sahip olduğunu belirten Çömlekçi, günümüzde baz istasyonlarının en yakın yerleşim yerine en az30 metreuzakta kurulmasına izin verildiğini belirtti. Cep telefonuyla konuşmayı özendirecek kampanyalardan ve cep telefonunun sohbet amacıyla kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Çömlekçi, cep telefonu alınırken SAR değeri düşük olan cep telefonlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Baz istasyonları ile ilgili denetimlerde ölçümlerin habersiz bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Çömlekçi,  firmalar tarafından tercih edilen baz istasyonlarının kaliteli olup olmamasının da  olası sağlık risklerini  etkileyebileceğini belirtti. Çömlekçi baz istasyonları ile ilgili olarak ülkemizde 10 milivolt/metre olarak uygulanan sınır değerin bazı Avrupa ülkelerinde 2 milivolt/metre, Rusya'da ise 0.1 milivolt/metre olarak uygulandığını belirtti.

“BİLİMSEL İHTİYATLILIK İLKESİ BENİMSENMELİ”

Çömlekçi'nin sunumundan sonra konu tartışmaya açıldı. Isparta-Burdur Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu Başkanı Uz. Dr. Deniz Akgün, baz istasyonları ile ilgili sınır değerin altındaki maruziyetlerde de sağlıkla ilgili risklerin ortaya çıkabileceğini gösteren çalışmalar bulunduğunu söyledi. Akgün, baz istasyonları konusunda bilimsel ihtiyatlılık ilkesinin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

“İLİMİZDE HALÂ YERLEŞİM YERİ İÇİNDE BAZ İSTASYONLARI KURULUYOR”

Toplantıda ayrıca Yargıtay'ın Haziran 2012'de baz istasyonlarının yerleşim yeri dışına çıkarılmasına karar vermesine rağmen ilimizde yerleşim yeri içinde yeni baz istasyonlarının açılmaya devam edilmesinin nedenlerinin irdelenmesi gerektiği belirtildi.  

Toplantının karar aşamasında Aralık ayı için halka ve sağlık personeline yönelik eğitim seminerleri düzenlenmesi kararlaştırıldı. 

 

 

Bu haber 978 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...