“Isparta’nın gelişim ekseni değişecek”

18 Kasım 2015 18:36

Kanal32 ‘de ekranlara gelen Basın Kulübü’nün konukları Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Sırrı Özen ve Isparta’ya konferans vermek amacıyla gelen Google’ın Türkiye Müdürü Önder Güler idi. 2016 Mali Destek Programı ile ilgili bilgi veren Özen, gelecek yılın sosyo-ekonomik destek yılı olacağını vurguladı.  

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un moderatörlüğünde ekranlara gelen Basın Kulübü, yine çok farklı bir programa imza attı. Isparta’ya “Google ile Ufuk Turu” başlıklı konferansa katılmak için gelen Google Türkiye Müdürü Önder Güler, Ispartalı olduğunu ve memleketinde bir şeyler anlatmak için bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

40 PROJENİN 11’İ ISPARTA’DAN

Mali Destek Programlarından bahseden BAKA Genel sekreteri Sırrı Özen, 2010 yılında başlayan mali destek programlarına 5 yılda 72 milyon liralık bir kaynak aktarımında bulunduklarını söyledi. 260 projenin bu zamana kadar destek bulduğunu ifade eden Özen, sadece Isparta’da 74 projeye 21 milyon liralık kaynak aktarıldığını vurguladı. Özen şöyle konuştu: “5 yılda güzel işler başlardık. Sadece bu yıl 40 projenin 11’ini Isparta aldı. 5 milyonluk bir hibe programını bağladık. Mali destek programlarımız devam edecek.” 2012 yılında başlayan bölge planından da bahseden Özen, “Bölge planımız 2012 yılında başlayan bir bölge gelişim planı. Konu ile ilgili 6 çalıştay düzenlenmiş ve 1 buçuk yıl süren çalışma sonrasında 2014’ün sonunda kabul edilmiş. Bölge planı hem bizim için hem de kamu kurum ve kuruluşları için önemli. Bölgenin gelişmesi için öngörüler var. Biz planlı büyümeden ve gelişmeden yanayız. Dolayısıyla mali destek planlarını dizayn ederken bölge planından destek alacağız” diye konuştu.

ISPARTA’NIN GELİŞME EKSENİNİ DEĞİŞTİRDİK

2015 yılı için mali destek programından alternatif turizm için herhangi bir talep gelmediğini belirten BAKA genel Sekreteri Sırrı Özen, turizmin gücüne çok inandıklarını ancak konu ile ilgili bir talep gelmediği için Isparta’nın gelişme eksenini değiştirdiklerini belirtti. Turizmde aslan payını Antalya’nın aldığına işaret eden Özen, 2016 yılı için mali destek programında sürdürülebilir çevre ve dezavantajlı gurupların desteklenmesi için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Özen şöyle konuştu: “Sürdürülebilir çevre ve dezavantajlı grupların desteklenmesi ile ilgili projelere ağırlık vereceğiz. Onlarla ilgili yapılacak projeleri destekleyeceğiz çünkü onların da destek almaya ihtiyaçları var.  Hatta en çok desteği onların alması gerek. Çünkü en az desteği onlar alıyorlar. Sürdürülebilir çevre çok önemli. Çevrenin korunması ve insanların bilinçlendirilmesi projelerini alacağız ve Ocağın ilk haftası gibi duyuracağız. Kalkınma ekonomik kalkınma ile olmaz. Sosyoekonomik kalkınma diyoruz. Sadece ekonomik kalkınmaya odaklanırsak kültürel gelişim olmaz. Ajansların çalışma prensipleri arasında sosyal desteklerin de olması gerek. Her şeyin odağında insan var. İnsanın çalışma şartlarını düzeltmezseniz bir süre sonra ekonomik olarak da insan mutlu olmaz. Sosyal destek olmadan kültürel gelişme de olmaz. Sosyal olarak gelişme hedef olmalı.”

ÖNDER GÜLER: ISPARTALIYIM

Ispartalı olduğunu ve memleketine bir şeyler anlatmak için gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Önder Güler, ‘Google’ın hikayesi’nin herkese örnek olması gerektiğini söyledi. Güler programda, milenyum neslinin mekan ve cihazdan bağımsız, mobil öncelikli, interaktif paylaşımı öne çıkaran, kişiye göre özgünleşen, önerme yapan, eğlenceli ve sosyal sorumluluk bilinci yüksek teknoloji beklentisinde olduğunu anlattı. Teknolojinin iyiliklerinin yanında olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Güler, insanların olumlu etkilerine yönelip bunu daha da ileriye götürebilmek adına çalışmamaları gerektiğine işaret etti.

Önder Güler, 20 yıl önce teknolojiyi ilk kullananlar şirketler olmasına karşın bugün en iyi teknolojinin evlerde kullanılır hale geldiğini ve bu değişimin ardında yatan gerçeğin de ‘iyi çalışan bulut teknolojisi’ olduğuna dikkat çekti. Dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştiren Bulut Teknolojisi’nin akıllı telefon, tablet gibi cihazların yaygınlaşmasıyla tüm dünyada büyük önem kazandığına dikkati çeken Önder Güler, bulut teknolojisinin son derece ekonomik olduğunu, hızlı inovasyon sağladığını, geliştirilmiş güvenlik sağladığını ve takım çalışması odaklı olmasının büyük yararlar sağladığını vurguladı. İş yapmanın yeni ve modern yöntemleriyle ilgili bilgiler veren Önder Güler, yeni dünyada bilginin büyük önem taşıdığını, bilgi ile verilerin saklanabilmesinin önemini vurguladı. 

Bu haber 746 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...