9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel doğum gününde dualarla anıldı

1 Kasım 2015 22:00

1 Kasım 1924 doğumlu olan ve 17 Haziran 2015’de hayatını kaybeden Süleyman Demirel için  Ankara Güniz Sokaktaki evinde bir tören düzenlendi.

Törene, eski bakanlardan İsmet Sezgin ve Esat Kıratlıoğlu’nun yanı sıra, eski bürokratlardan Fahri Öztürk’ün de aralarında bulunduğu yakın çalışma arkadaşları katıldı. Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da Demirel için dua okudu.

Demirel’in dostları anma töreninden sonra oy kullanmaya gittiler.

DİĞER BİR ANMA İSLAMKÖYDEYDİ

1 Kasım 1924'te Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de dünyaya geldi. Demirel Mezarı başında sevenleri tarafından anıldı.

SENİ UNUTMADIK

Türkiye Cumhuriyeti’nin 9’ncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, doğduğu gün olan 1 Kasım’da mezarı başında anıldı. Demirel’in doktoru Aylin Cesur ile birlikte İslamköy’e gelen eski koruma müdürü ve güvenlik görevlileri mezara üzerinde ‘Güniz Sokağı’ yazılı Demirel’in fotoğrafının yer aldığı çiçek bıraktılar.

1 Kasım 1924’de Isparta’nın Atabey İlçesine bağlı İslamköy’de dünyaya gözlerini açan 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün  mezarı başında dualarla anıldı. Adı demokrasi ile özleşen Demirel’in doğum gününün genel seçimlere rastlaması da ayrı bir tesadüf oldu. İslamköy Çalca Tepe’de gerçekleştirilen etkinliğe dönemin Isparta Milletvekili Mustafa Çobaner, Antalya Milletvekili Adil Aydın, doktoru Aylin Cesur, eski koruma müdürü Selçuk Atar, partililer ve yakınları katıldılar.

AYLİN CESUR DUYGULANDIRDI

9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur ise duygulu bir konuşma yaptı. Kürsüye gelirken Demirel’in mezarı başında saygı eğilişinde bulunan Cesur, “Sayın Cumhurbaşkanım. İyi ki doğdunuz Cumhuriyetin birinci yıldönümünde ve hep önemsediğiniz Cumhuriyet haftasında iyi ki doğdunuz. Türkiye Cumhuriyeti yeni, Tür Milleti yoksul ve yorgundu siz doğduğunuzda. Ananızın çeşmeden su taşırken uzayan kollarına ve susuzluktan kuraklıktan, hatta kum yağmurlarından yılan köylüye derman olmayı çocukken hedeflediniz. Türk analarının kolları uzamaktan, çocukları hayvanlarla aynı sudan içtiği için hastalanmaktan kurtuldu. İyi ki doğdunuz. Türkiye’nin her yerine gidilip gelinebilmeliydi. Tüm ovalar sulanmalıydı. Köyler kasabalar aydınlanmalıydı. İyi ki doğdunuz. Tüm çocuklar okuyabilmeliydi. Türkiye sanayileşmeliydi. Barajlara elektrik santrallerine, fabrikalara, yollara ve dev eserlere ihtiyaç vardı. Eğitimden sağlığa, sanayileşmeden tarıma, sulamadan enerjiye, iletişimden ulaşıma, projelerle bezenmiş bir Türkiye idi hedefiniz. Üniversiteler Cumhuriyetin en güzel eseri idi size göre ve kurduğunuz 100’ün üzerinde üniversite ile uzak diyarlarda bunun hayalini kuran gençler, çağdaş geleceğe ve öğrettiğiniz hür üniversite kavramı ile Türkiye dünyanının 20 teknoloji üreten ülkesinden biri olma hedefine ulaştı” dedi.

BIRAKIN YÜRÜSÜNLER DEDİNİZ…

Demirel’in dokturu Cesur şöyle devam etti: “Refahın sadece alt yapı hizmetleri ile değil aynı zamanda refah getirdiğiniz insanların hür ve serbest olmasından geçtiğini savunduğunuz. 50 sene hür ve serbest demokrasi için savaştınız. ‘Bırakın yürüsünler, aşınmaz yollar’ dediniz o yollarda yürüyenler anlamadı sizin özgürlüğü savunduğunuzu kendilerine.  Bu sözlerle çıktılar karşınıza, sadece gülümsediniz. Hoşgörüyü bir ömür de alsa, öğrettiniz ona hasret yetişen nesillere.

Siz Büyük Atatürk’e ve silah arkadaşlarına., Celal Bayar’a, Adnan Menderes’e, bu memlekete hizmet eden ve hakka yürüyen herkese ve sizi dünyaya getiren Ummuhan Ana ile Yahya Baba’ya bir ömür sadaketle yanınızda yürüyen Nazmiye Hanıma kavuştunuz. Biz boynu bükük biçare kaldık sizsiz. Sizden öğrendiklerimizle yürüyeceğimiz yolda sizsizliğe hala alışamadık. Sizden siz olmadan nasıl yaşanır öğrenmedik çünkü. Bu ilk sizsiz doğun gününüzde hasretinizle, sizinle bu kadar doluyken nasıl yola devam edeceğimizi, huzurunuzda arıyoruz. Sevenlerinizle kenetlenerek öğrenmek mecburiyetindeyiz. Sizi çok seviyoruz sevmeye devam edeceğiz”

Programın sonunda Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi. Ardından etkinlik son buldu.

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...