“Genç girişimciler desteklenecek”

27 Ekim 2015 14:57

Sık sık gençlerle seçim çalışmaları kapsamında bir araya gelen AK Parti Milletvekili Adayı Haydar Kemal Kurt, "Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek" dedi.

AK Parti iktidarında eğitimin her kademesinde ve üniversitelerde gençlerin demokratik ve bilimsel eğitim zeminlerini daha da güçlendirecek, özgürlükleri geliştirmeye devam edileceğini belirten Kurt, şunları söyledi  "AK Parti iktidarları döneminde önemli seviyeye ulaştırılan" üniversite yurtlarının kapasitesi daha da artırılacak, standartları geliştirilmeye devam edilecek. Nihai olarak yükseköğrenimde müracaat eden tüm öğrencilere barınma imkanı sağlanacak. Müracaat eden ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs, talep eden diğer tüm öğrencilere de kredi verilecek. Çocuk, halk ve üniversite kütüphaneleri koleksiyon bakımından çeşitlendirecek, içerik bakımından zenginleştirilecek. Gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almalarını sağlanacak.

SEÇİLME YAŞI 18'E İNDİRİLECEK

Hareketlilik programları özellikle dezavantajlı gençlerin katılımını artıracak biçimde genişletilip çeşitlendirilecek. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Gençlerin şiddete ve zararlı alışkanlıklara yönelmelerini önlemek üzere spor, kültür, sanat gibi alanlarda gelişimlerini destekleyici programların uygulanmasına devam edilecek. Gençlerin spor ve sanatsal aktivitelerden daha yaygın bir biçimde yararlanması için gerekli koşulları oluşturacak ve bütün illerde gençlik ve kültür merkezlerinin sayısını yeterli hale getirilecek. Gençlerin kültür ve sanatla beslenmelerini, sanat icra etmelerini sağlayacak “Sanat Evleri” kurulacak. Gençlik enerjisinin yansıtalabileceği uluslararası seviyede kültüre katkı yapan modern sanat kurumları oluşturulacak. Gençlerin modern sanat dallarıyla tanışabileceği "Gençlik Stüdyoları" kurulacak.

Engelli gençlerin yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla gerekli fiziksel ve sosyal altyapıları güçlendirmeye devam edilecek. Toplumsal alan ve hizmetleri, engelli genç bireylerin katılımına olanak verecek şekilde düzenlenecek. Gençlik kamplarının fiziki şartlarını iyileştirecek, faaliyetleri gençlerin tercihleri doğrultusunda çeşitlendirilecek.

KARİYER MERKEZLERİ KURULACAK

Genç işsizliğinin önüne geçmek için "ulusal genç istihdamı strateji belgesi" hazırlanacak. Gençlerin ortaöğretimden yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlamasına yardım edecek "Kariyer Merkezleri" kurulacak. Lise veya üniversiteden mezun olmuş gençlere iş ve kariyer konusunda yol gösterici destekler sunulacak. Lise ve üniversite mezunu gençlerin iş bulmalarını kolaylaştırmak için mezuniyet sonrası ücretsiz beceri ve kişisel gelişim programları uygulanacak. Öğrencilerin yurtdışı eğitim, bilgi ve beceri artırma programlarına yaygın olarak katılımı sağlanacak. Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlar düzenlenecek.

İŞİNİ KURMAK İSTEYENE 50 BİN LİRAYA KADAR DESTEK

Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Gençlerin kullanacakları 100 bin lira kredi için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak. İlk kez iş bulan her gencin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Bu dönemde gençlerin iş başında eğitimi de temin edilerek beceri kazanmaları sağlanacak, işverenin de personel maliyeti düşürülecek. Üniversite öğrencilerinin kredi ve bursları kesilmeden kısmi süreli çalışma yoluyla istihdama katılımlarını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Hayat boyu öğrenme programlarını yaygınlaştırarak gençlere, temel ve mesleki beceriler kazandırılacak. Esnek çalışma biçimlerini geliştirerek özellikle gençlerin istihdama katılımının önü açılacak. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alarak okul-sanayi işbirliğine katkıda bulunulacak.

GENÇDES GELİYOR

GENÇDES programı hayata geçirilecek. Gençlerin kısa film, ilk film, kitap, dergi gibi sanatsal faaliyetleri ile sportif faaliyetlerine proje bazlı karşılıksız destek verilecek. Sivil toplumla işbirliği halinde; kültür, sanat, spor gibi aktivitelerin yapılabileceği çok amaçlı entegre gençlik merkezleri ve Gençlik Akademi kurulacak. Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Böylece gençlere ücretsiz sağlık hizmeti sunulacak. Gençlere ücretsiz internet erişimi imkanı getirilecek. Öğrenim gören gençlerin pasaport harcını kaldırılacak.

ÇEYİZ HESABI

Türk Hava Yolları'nın, öğrenciler için iç hatlarda yüzde 20, dış hatlarda 25 indirim uygulamasına devam edilecek. Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulamasını başlatılacak. Çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20'si oranında destek sağlanacak. Gençlik alanında yapılan inceleme ve araştırmaların sayı ve kalitesini artırılacak.

Bu haber 611 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...