“Isparta tüm desteklerden yararlandırılacak”

27 Ekim 2015 14:32

Tarım sektörünün sorunlarını bildiklerini ve bunları MHP kadrolarının çözeceğini ifade eden MHP Milletvekili Adayı Ziya Nuhoğlu;  “Bizi rahatsız eden nokta tarımsal üretimde bu kadar önemli bir il olan Ispartamızın bu kaynaklardan yeterince faydalanamamasıdır.  MHP iktidarında tüm destek programlarından üretim miktar ve önemine göre Ispartamızın destek alması sağlanacaktır” dedi.

Milletvekili Adayı A. Ziya Nuhoğlu, seçim çalışmalarını sürdürürken,  Isparta'da tarım kesiminin çözüm bekleyen sorunlarını gündeme getirdi.

SAMAN İTHALATI YAPTILAR

Isparta'nın  yaklaşık 252 bin hektar tarım alanına sahip olduğunu ileten  Nuhoğlu, "Bu tarım alanımızın yüzde 60'ı kuru yüzde 40'ı ise sulu tarım arazisidir. Tarımsal üretim bakımından Türkiye’nin önemli üretici illeri arasındayız.  Ama Isparta ve Türk  çiftçisinin çok büyük problemleri var. Bakın daha geçen yıl Türkiye saman ithalatı yapmıştır. Bu ülke yöneticileri açısından çok büyük bir ayıptır. Biz Isparta üreticisinin sorunlarını ve bunların çözüm önerilerini biliyoruz" diye konuştu.

MAZOTUN LİTRESİ 1.75 LİRA OLACAK 

Üretimde kullanılan mazot, gübre ve ilaç girdi maliyetlerinin yüksek olmasının  çiftçinin belini büktüğünü dile getiren Nuhoğlu, "AKP hükümetinin beğenmediği sürekli eleştirdiği 57. Hükümet zamanında yani 2012 yılı mart ayında mazotun litre fiyatı1,23tl, amonyum sülfat gübresinin çuvalı 8.5 tl iken; 2015 yılı itibari ile mazot 3,82 tl gübrenin çuvalı 55 tldir. Elmanın, kirazın fiyatı ise 0.80 ile 1.30 tl arasında 2002 beri dalgalı bir durumdadır. Hani ülkede enflasyon %7-8 di. Benim Isparta çiftçimin enflasyonu yüzde 13 yıllık iktidarda %300- 400 olmuş. Kimin umurunda. Bakan çocuklarının gemilerine mazotu 1.5 tl den veriyorlarsa bizde  MHP iktidarında Allah'ın izni ile çiftçimize mazotu 1.75 tlden vereceğiz. Biz daha önceki dönemde yaptığımız gibi ürüne üretene destek vereceğiz. Toprak ağalına son vereceğiz. Şuan Türkiye’de çok az üründe ve çok cüzi miktarda ürüne destek var. Adam ekmeden işlemeden üretmeden para kazanırken benim Ispartalı üreticimin tarlada anası ağlıyor destek yok. Böyle bir mantıkla Türk tarımı kalkınmaz. Biz helal yoldan çalışan alın teri döken çiftçimizin ürünlerine taban fiyat politikası ve ürünlerine kg başı destek uygulayarak üreticilerimizin mağduriyeti giderilecektir" dedi.

ISPARTA TÜM DESTEKLERDEN YARARLANDIRILACAK

Isparta'nın kırsal kalkınmada öncelikli 42 il içerisinde havuzdan aldığı payda ile  27'inci  sırada olduğunu ileten Nuhoğlu, "Diyarbakır bizim yaklaşık iki katı destek almaktadır. Ülke ekonomisine katkı olarak baktığımızda ise Ispartamız, Diyarbakır ilinden fazla Türkiye ekonomisine katkı sunmaktadır. Bizi bu konuda rahatsız eden nokta Diyarbakır ilinin aldığı destek miktarı değildir. Tarımsal üretimde bu kadar önemli bir il olan Ispartamızın bu kaynaklardan yeterince faydalanamamasıdır.  MHP iktidarında tüm destek programlarından üretim miktar ve önemine göre Ispartamızın destek alması sağlanacaktır. Havuzdan aldığı payı artırmak için konu ile alakalı bakanlıklarda girişimlerde bulunacağız. Özellikle tarımda  girdi maliyetlerini düşürecek teknolojinin uygulandığı ve tarıma dayalı sanayinin geliştirildiği projelere öncelik verilmesi sağlanacaktır. Buda hem üreticilerimizin maliyetlerini düşürecek, hem üretim miktarını artıracak hem de tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ile de yeni iş  sahaları açılacaktır" şeklinde konuştu.

SULAMA BİRLİKLERİ HACİZLE BOĞUŞUYOR

Isparta'da bulunan sulama birlikleri ve onların üyelerinin hacizle boğuştuğuna dikkat çeken Nuhoğlu,  sözlerini şöyle sürdürdü;

"Her yıl sulama birliklerinin elektrik dağıtım şirketlerine borcu yüzünden su verildi verilmedi tartışmaları yaşanmaktadır. Bir çok üreticimizin tarlası birliklere borcu yüzünden haraç mezat satılma durumundadır. Türkiye'nin bazı bölgelerinde  ağırlarda bile ısıtma kaçak elektrik ile sağlanıp tek bir fatura ödenmez ve bu faturalar bizlerin faturalarına kaçak elektrik bedeli olarak yüklenirken, çiftçimizin ve sulama birliklerimizin elektrik ve kooperatif borçları yüzünden arazilerine haciz gelmektedir. Öncelikle sulama birliklerinin yapısı ve borçları yeniden yapılandırılıp kendi kendilerini idame edebilecek bir yapıya getirilecektir. Bugün sulanan tarım arazilerimizin çok azı kapalı devre sulama sistemi ile sulanmaktadır. Buda su ve enerji israfına neden olmaktadır. Açık kanaldan sulama ile Kaplı devre sulama ile arasındaki su kaybı farkı 10 kattır. Bununla birlikte her tarla için ayrı bir sulama motoru kurularak enerji israfına da neden olunmaktadır. GAP projesine bağlı bir çok ilde bu sisteme geçileli 10 yılı geçmiştir. Sulama ile ilgili diğer bir problem hemen hemen bütün tarımsal ürünlerde teknik olarak gübreleme Mart ayında başlamaktadır. Ama kanallara su Haziran ayında verilmektedir. Siz üreticiye Martta damlama sisteminde gübre verin deyin suyu haziranda salın. Bu olacak iş değil. Doğru üretim teknikleri ile üreticilerimiz  Avrupa ile rekabet edebilir konuma gelebilir. Bizim iktidarımızda bu konular mutlaka düzeltilecektir."

ELMA ÜRETİCİSİNE DARBE VURDULAR

Siyasi iktidarın kaş yapayım derken göz çıkardığını kaydeden Nuhoğlu, " 7 Haziran seçimlerinden iki ay önce oy toplamak amacı ile orman işletmelerine mevsimlik işçi aldılar. Isparta üreticisi gül bahçesinde, elma, kiraz, kayısı bahçelerinde çalıştıracak işçi bulamadı. İşçi fiyatları 35 40 tl den 55- 60 tl ye yükseldi. Zaten mazot, gübre ve ilaç maliyetlerinin yüksek olmasından beli bükülen Ispartalıya bir darbe daha vurdular. Aynı siyasi oy devşirme hamlesini geçen hafta tekrar yaptılar. Tam elmanın hasat zamanında elma üreticisi hasatta çalıştıracak işçi bulmakta büyük sıkıntı yaşadı. İşin acı tarafı bu iki dönemdeki işçi alımları da iş yükünün orman işletmelerinde en az döneme yapılmasıdır" diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bu haber 565 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...