“Devletin gücü engellilere yansımıyor”

16 Ekim 2015 16:18

Düzenlediği basın toplantısında siyasetçilere sitemde bulunan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, "Bugün ülkemizde bizi idare eden siyasetçiler. Siyaset kurumu halkın rahatlığı, refahı ve huzuru için varlar. Bizler siyasetçilere niye oy veriyoruz, sorunlarımızı çözsünler diye. Ama onlar gerek seçim zamanı gerekse de seçim sonrası verdikleri sözlerin büyük kısmını tutmuyorlar” dedi.

Her yıl 15 Ekimde kutlanmakta olan “Dünya Beyaz Baston Günü” bu yılda çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesi ile birlikte düzenleyecekleri panele ilişkin bilgi veren Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı İsmail Er, "15 Ekim bütün dünyada Beyaz Baston Günü olarak kutlanıyor. Biz de ülkemizde bu günü değerlendirmek adına SDÜ ile birlikte 15 Ekimde 14.00-16.00 saatleri arasında üniversitedeki konferans salonunda panel düzenleyeceğiz.

Genel Başkanımız ve Antalya Şube Başkanımız yanı sıra üniversiteden de 3 konuşmacı katılacak. Amacımız; görme engellilerin sorunlarını, günlük hayatta karşılaştıkları sorunları dile getirmek ve çözüm yollarını aramaktır. Özünde Görme engellilerin sorunları diyoruz ama aslında bütün engelli gruplarını kapsayan sorunlardır. Bugüne kadar hep engellilerin sorunlarını dile getirdik, yereldeki sorunlarımızı ve ülke genelindeki sorunlarımızı dile getirdik. Eğitim, iş, hukuksal ve sosyal hayattaki sorunlarımızı dile getirdik. Ama hala engellilerle ilgili yapılması gereken çalışmaların yüzde 10'u bile yapılmamış." dedi.

“ENGELLİLERE HİÇBİR ALANDA FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK”

Engellilerin eğitim alanındaki durumlarını da anlatan Er, "Eğitim alanında çok acı tablolar var. Lise eğitimini yapabilen binde 7 civarında bir engel grubundan bahsediyoruz. Üniversite seviyesinde on binde 23 gibi bir rakam var. Bu da gösteriyor ki engellilere her alanda hiç bir şekilde fırsat eşitliği sağlanmamış. Biz ısrarla engellilerin sorunlarını ikiye ayırarak çözüm bulalım istiyoruz. Birincisi; yerel yönetimlerin yapması gereken çalışmalar, ikincisi; Ankara merkezli hükümetin yapması gereken çalışmalar. Bugün iki alanda da mesafe kat edemedik. Herkes evinde hapis durumunda." diye konuştu,

“DEVLETİN GÜCÜ ENGELLİLERE YANSIMIYOR”

İl ve ilçelerdeki kurumlarda engellilere yönelik neler yapıldığına dair incelemelerde bulunduklarını ifade eden Başkan Er, ^"Kaymakamlıklarda asansörlerin dar olduğunu gördük. Rampaların çok dik olduğunu gördük. Okullarda yaşanan sıkıntıları gördük. Engellilerin girip çıkabileceği kurumlarda hiç bir şey yapılmadığını gördük. Bu tablo karşısında insan zaman zaman umutsuzluğa düşmüyor değil. Ülkemizin gücünden bahsediyoruz, güçlü bir devletiz diyoruz. Ama bu devletin gücü sosyal kesimlere, engellilere yansımıyor. Bu gücünde nerelere kullanıldığını merak ediyoruz. Her türlü çalışmayı yapabilecek çalışmalarımız varsa biz niye bu haldeyiz. Neden toplumun içinde hala yer alamıyoruz." şeklinde konuştu.

“BİZE GÖNÜL GÖZÜYLE BAKMALARI LAZIM”

Çevre illere nazaran Isparta Belediyesi'nin engellilere yönelik en az iş yapan belediyesi olduğunu belirten Er, "Engellilere yönelik en az iş yapan, zayıf kalan belediye, Isparta Belediyesidir. Afyon, Kütahya, Burdur, Antalya belediyeleri engelliler için güzel çalışmalar yapıyorlar. Bu bir duyarlılık meselesi. Engellilerin sorunlarını çözebilmek için yetkili insanların beyinlerindeki engellerin kalkması gerekir. Önce kendi beyinlerindeki engeli kaldırmaları gerekiyor. Bize gönül gözüyle bakmaları lazım. Yetkili oldukları için bizim sorunlarımıza eğilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

“ORAYA RASTGELE SİYASETÇİYİ GÖNDERMEYECEĞİZ”

Siyasetçilerin verdikleri sözü yerine getirmemesinden dolayı sitemde bulunan Başkan İsmail Er, "Bugün ülkemizde bizi idare eden siyasetçiler. Siyaset kurumu halkın rahatlığı, refahı ve huzuru için varlar. Bizler siyasetçilere niye oy veriyoruz, sorunlarımızı çözsünler diye. Gerek iktidarda gerekse de muhalefette sorunlarımızı çözsünler diye oy veriyoruz. Gerek seçim zamanı gerekse de seçim sonrası verdikleri sözlerin büyük kısmını tutmuyorlar. Hatta zaman zaman bizleri ziyaret bile etmiyorlar.  Bugün 9 milyon engelliden bahsediyoruz. Bu engellilerin 5 milyon oyları var. Böyle bir kitlenin sorunlarıyla uğraşmak yerine, daha çok geçici meselelerle uğraşarak bizim gerçek sorunlarımızın üzerinde durmuyorlar. Bizi sadece 7 Haziran seçimlerinde CHP ziyaret etti. Gerçi ziyaret etseler de söyledikleri şey, biz sizi temsil ediyoruz, sizlerin sorunlarına eğileceğiz diyorlar ama meclise gittiklerinde unutuyorlar. Bizim siyasetçilere güvenimiz ve inancımız giderek azalıyor. Biz yine de kendilerinden umutlu olmak istiyoruz ama siyasetçileri seçerken de bizi layıkıyla temsil edecek insanları seçmek gibi görevimiz var. Oraya rastgele siyasetçiyi göndermeyeceğiz." diye konuştu.

Bu haber 775 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...