Membran teknolojileri su çalışmaları için büyük önem taşıyor

10 Ekim 2015 13:39

Türkiye’nin farklı illerinden gelen çok sayıda akademisyen, SDÜ Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal Membran Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumunda bir araya gelerek, gelecekte suyun ne denli önemli olacağından bahsetti.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumda, mevcut ve gelecek nesillerin, temiz suya erişimlerini sağlamak amacıyla ortaya konan arıtma teknolojilerinden biri olan membran ele alındı. Sempozyumda, MEMTEK 2015 Organizasyon Komitesi adına bir konuşma yapan Doç. Dr. Nevzat Özgü Yiğit, membran teknolojilerinin önemi hakkında bilgi vererek günümüzde milyarlarca dolarlık bir pazara sahip olan membran endüstrisinin su sektöründeki en önemli aktörlerden birisi olduğunu söyledi. Yiğit, “Üretim, Ar-Ge ve nitelikli eleman yetiştirilmesi bağlamında yerli kapasitenin oluşturularak kullanılmaya başlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması, membran pazarında bir oyuncu haline gelmenin ilk adımıdır” dedi.

Öte yandan ilerleyen zamanlarda suyun daha da önem kazanacağını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan “Suyumuz kaybolmuyor ama kirleniyor. Membran teknolojileri su çalışmaları için büyük önem taşıyor. Ülkemize ve dünyaya bilgilerini iletecek akademisyenlere başarılar diliyorum” diye konuştu. Açış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür plaketi takdim edildi. Sempozyumda, “Membranlar ile içme suyu arıtımı”, “Membranlar ile evsel atıksu arıtımı ve geri kazanımı”, “Membranlar ile endüstriyel atıksu arıtımı ve geri kazanımı”, “Membran Biyoreaktörler”, “Hibrit membran prosesleri”, “Desalinasyon prosesleri”, “Membranlarin tıkanma mekanizması ve kontrolü”, “Proses optimizasyonu ve enerji verimliliği”, “Yenilikçi membran materyalleri ve modül geliştirme”, “Yenilikçi membran prosesleri”, “Simülasyon ve modelleme”, “Uygulama örnekleri” konuları tartışıldı.

Bu haber 643 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...