Türkiye Öğrenci Konseyi, YÖK Başkanı ile bir araya geldi

19 Kasım 2012 19:03

Türkiye Öğrenci Konseyi(TÖK) Başkan Yardımcısı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Feyzullah Tecirli ile TÖK Yürütme Kurulu üyeleri, ''Yeni YÖK Yasası'' hakkında görüş bildirmek ve değerlendirme yapmak üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile bir araya geldi.

İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda, 4 milyondan fazla üniversite öğrencisini yakından ilgilendiren yasa tasarısı ile alakalı öneriler ve eleştiriler YÖK Başkanı Çetinsaya’ya iletildi.

Görüşmede genel olarak yasa tasarısında öngörülen kurulların üyeleri arasında Konsey temsilcisinin de yer alması gerektiği, öğrenci faaliyetlerinin yine öğrenciler tarafından denetlenebilir ve yürütülebilir bir yapı oluşturulması gibi konular vurgulandı.

Türkiye Öğrenci Konseyi (TÖK)’ün önerileri değerlendirme sonrası ilgili kurullara sunulacak.

TÖK’ÜN YENİ YÖK YASASI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Türkiye Öğrenci Konseyi’nin ''Yeni YÖK Yasası'' hakkında görüş ve değerlendirmeleri şöyle:

1.Yeni YÖK yasa tasarısındaki Madde 6 ya göre Türkiye Yükseköğretim Kurulu Genel Kurulu Başkan+20 kişiden oluşur. Bu 21 kişilik kurulun bir üyesinin Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı olmasını istiyoruz.

2.Aynı şekilde Madde 7’ye göre TYK (Türkiye Yükseköğretim Kurulu) Yürütme Kurulu 9 üyeden oluşur. Bu 9 kişilik heyete 1 TÖK Başkanının olmasını istiyoruz.

3.Üniversitelerde oluşturulacak ve rektörleri belirleyecek olan üniversite konseylerinde üniversitenin Öğrenci Konsey Başkanının olmasını istiyoruz.

4.Madde 12’de göre üniversite senatolarında ve Madde 13’te üniversite yönetim kurullarına öğrenci temsilcilerinin katılımlarının olması ancak oy haklarının olmadığı belirtilmiş. Biz oy haklarıyla birlikte üniversitenin senato nüfusuna göre 1 ile 8 kişi arasında katılım sağlanmasının ve oy haklarının olması gerektiğini ifade ediyoruz.

5. Yine Madde 15’e göre fakülte yönetim kurullarına da oy haklarıyla birlikte Fakülte Öğrenci Temsilcilerinin katılımlarını istiyoruz.

6. Madde 14’te üniversitelerin idari teşkilatları açıklanmış. Fakat Öğrenci Konseylerinin yerleri belirtilmemiş. Bizim önerimiz direkt Rektörlüğe bağlı ama çalışmalarında özerk, aynı zamanda mali açıdan üniversite denetçileri tarafında denetlenebilir; sene başında bütçesi belirlenen bir yapı.

7. Öğrenci faaliyetlerinin yine öğrenciler tarafında denetlenebilir ve yürütülebilir bir yapı oluşturulması. Örneğin Öğrenci Dekanlığı. Bünyesinde öğrenci kulüplerini, öğrenci danışmanlığını, psikolojik danışmanlık, yabancı öğrenci danışmanlığı ve öğrenci konseyi koordinatörlüğünün bulunduğu bir dekanlık. Dekanlık Yönetim Kurulu (Öğrenci İşleri Dekanı, Kulüpler Temsilcisi, Öğrenci Konseyi Başkanı, SKS Daire Başkanı)

8. ALES sınavı yerine bölüme yönelik sınav sistemi getirilmesi.

9. Türkiye Öğrenci Konseyine ve Üniversite Öğrenci Konseyine sekretarya ve yazışmaları düzenlemesi için personel görevlendirmesini istiyoruz.

10.Vakıf üniversitelerindeki ücretlerine yönelik sene başında standart bir oran belirlenmeli ve değişim olmamalı.

11. Doktora, Yrd. Doç. ve Doç. sınavlarında her defasında bir dil barajının ve sınavının dayatılmasını istemiyoruz. Bir ülkede akademik faaliyetler dilinin 2. dil olması, o ülkenin 2. veya 3. sınıf ülke olduğunu gösterir. Bu kapsamda dil şartlarının kaldırılmasını istiyoruz.

12.Üniversitelerde oluşturulacak konseylerin yönetimde ikilik çıkartacağını düşünüyoruz. 

Bu haber 712 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...