“Gençken yerine getirilmesi daha eftaldir”

2 Ekim 2015 18:41

Müslümanların Suudi Arabistan’daki Mekke ve Medine şehirlerinde yaptığı ibadet bu yılda facia ile sonuçlandı.

 İlk olarak 12 Eylül 2015 tarihinde Vinç faciası yaşandı. Bu faciada 107 hacının ölmesi, 238 hacının ise yaralanması ile sonuçlanan facianın ardından Kurban Bayramı arefesinde de izdiham faciası yaşandı ve bu faciada da 769 hacı hayatını kaybederken, 934 hacı da yaralandı.

İşte kutsal topraklarda yaşanan bu iki büyük facia yeni bir tartışma konusuna neden oldu ve hacca genç mi, yoksa yaşlanınca mı gidilir sorusunu gündeme getirdi. İl Müftü Vekili Yasin Yıldız, bu konuda yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bilindiği gibi hac ibadeti, maddi durumu iyi olan her Müslüman’ın hayatında bir defa yerine getirmesi fark olan bir ibadettir. Dolayısıyla, biraz önce de vurguladığım gibi burada aslolan kişinin hacca gitmeye gücü yettiği zamandır. Kişi fakir ise ilerleyen zamanda durumu iyileşip hac ibadeti kendine farz olduğunda gitmelidir. Bu genç iken yada yaşlı  iken fark etmez” dedi.

Ancak, tüm bunlara rağmen hacca genç iken gitmenin daha uygun bir hareket olacağını vurgulayan Müftü Vekili Yıldız; “Elbette gençlerin gitmesi tercih edilir ama yaşlılar gidemez diye bir şey de olmaz. Bakara Suresi’nin 197. Ayeti’nde diyor ki: ‘Orada günaha girilmez, orada birbiri ile mücadele yani karşılıklı tartışma yaşanmaz’ Bu ayette de belirtildiği gibi oraya sadece ibadet için gidilir. Bir insan 15 yaşında aldığı mirasla zenginleşirse ya da 30 - 40 yaşlarında maddi ve manevi şartlara ulaşırsa hac ibadetinin yapılması gerekir. Yaşlılık dönemine ertelenecek bir görev değildir. İhtiyar olmak demek kazaya uğramak, bu işi yapamayacak halde olmak demek değildir. Biraz daha zorlanacaklardır sadece. Yapılması gereken yaşlılarımız için daha uygun şartlar hazırlamaktır.

Kuran -ı Kerim’de hacca gideceklerin ona güç yetirmesi (gücünün yetmesi) gerektiği şartı var. Bu aynı zamanda bedensel olarak da güç yetirmedir. Bastonla hacca gidip orada sıkıntıya girmek vatandaşlarımızı büyük sıkıntıya sokabilmektedir. Bilindiği gibi hacı nüfusunun en yaşlılarını Türkler oluşturuyor. Sanıyorum bu ülkemizde biraz gelenek halini almış durumda. Kazanın sebeplerinden biri de yaşlı nüfusun çokluğu olabilir.

Hacıların bir kısmının yaşlı olması da sorun oluşturuyor ve bu insanlar genellikle herhangi bir kalabalıkta sendeler ve düşerse insanların onları ezmesine yol açıyor. Hac için bütün önlemler ve kurallar belirlenirken hac için gelen ülke temsilcilerinin de yer alacağı bir organizasyon daha işlevsel hale getirilmeli. Belli yaş grubundaki hacılar için özel programlar oluşturulmalıdır. Bu durumda hem böyle faciaların olmayacağı, olsa bile can kaybının daha az olacağını tahmin ediyorum” dedi.

 

Bu haber 682 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...