“100.yılında Balkan Faciası’

17 Kasım 2012 13:54

Türkocakları Isparta şubesinin organize ettiği 16 Kasım 2012 tarihli  Cuma  sohbetinin konuğu SDÜ  Fen Edebiyat fakültesi Tarih bölümü öğretim üyelerinden sayın Y.Doç.Dr.Murat Kılıç, konusu ise “100.yılında Balkan faciası ve Türk milliyetçiliği üzerine etkisi” oldu. Türkocağı konferans salonunda 19.30 da başlayan sohbet yoğun bir katılımla 1,5 saat sürdü. Kılıç özetle şöyle dedi:

“Çok uluslu bir yapıya sahip olan Osmanlı Devletinin 19. Yüzyılda Avrupa’da güçlenen iki fikir akımından, Liberalizm ve Milliyetçilikten etkilenmekten kendini alıkoyamadı. Çok uluslu yapısı düşünüldüğünde milliyetçilik Osmanlı Devletini çöküşe götüren en önemli etken oldu. Balkanlarda bu akımın yayılması ile etno-din ve dile dayalı milliyetçiliklerin amacı müstakil devletler kurarak Osmanlı’dan ayrılmaktı. Nitekim bunun gerçekleşmesi için iç ve dış konjonktür müsaitti ve Balkan milletlerine bu hususta yardımcı oldu. Bu sırada milliyetçilik fikrinden İmparatorluğun asli unsuru olan Türklerin etkilenmemesi beklenemezdi. Ancak Osmanlı aydını bir Türk milliyetçiliği yerine önce Osmanlıcılık kimi zaman İslamcılık politikalarını sahip olunan imparatorluğu kurtarmak adına daha uygun politikalar olduğunu düşündüler. Bu nedenle bizzat Türk milliyetçiliği olan Türkçülük siyasi sahada değil ilmi ve edebi sahada sahiplenildi. Siyasi safhaya geçilmesi için Balkan Savaşlarının beklenilmesi gerekti. Balkan savaşları hangi açıdan bakılırsa bakılsın bir faciaydı. Öte yandan Türkçülüğün siyaseten savunulmasının önündeki engeli kaldıran olaydı. Gayrimüslimlerin yaşadığı topraklar büyük ölçüde elden çıkmış, bunları elde tutma kaygısı ortadan kalkmış ve Türkler kendi başlarına kalmışlardı. Başka bir ifadeyle Türklerde milli ruhun uyanması için böyle bir facianın yaşanması gerekmişti. Bu açıdan Balkanlar milliyetçiliğin hem olumsuz hem de dolaylı yoldan olumlu sonuçlarının Osmanlı’da tezahürünü sağlayan gelişmelerin zeminini oluşturmuştur. Bu nedenle Türkiye’de milliyetçilikten bahsedilirken Balkanları ve Balkan Savaşlarını ayrı bir yere koymak uygun olacaktır ”.

Soru, cevap ve katkıların ardından, yapılan ikram sonrası sohbet haftaya tekrar bir arada olmak temennisi ile sonlandırıldı.

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...