´´Köylüye yüzde bir´i çok gördüler´´

17 Kasım 2012 13:47

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, uzun tartışmalar sonucunda yasalaşan Büyükşehir Belediye Kanunu'na ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.  "Köylerin tüzel kişilikleri yok edildi" diyen Öner, "Köyler mahalleye dönüştürülerek, Büyükşehir Belediyelerine peşkeş çekildi"  diye konuştu. Kanunun içeriğinden sadece Hükümetin haberi olduğunu savunan Öner, "Yasanın Meclis'e geliş şekli doğru değil. Gizli kapaklı ortamlarda hazırlanan, içişleri komisyonuna bile son anda duyurulan, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmadan, görüşülmüş gibi yapılan bir yasa ile karşılaştık" dedi.

Yasayla bütçeye yıllık 3 milyar liralık ek bir yük bineceğinin altını çizen Öner, "Bu kanun bütçeye ağır bir yük getiriyor. Bu rakam 2013 bütçesi içinde öngörülmüyor" şeklinde konuştu. Yasanın Plan-Bütçe komisyonunda görüşülmeden genel kurula indirilmesini de eleştiren Öner, Plan-Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfü Elvan'ın görevini ağır şekilde ihmal ettiğini söyledi.

Büyükşehir Kanunu'nun içeriğine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulunan Öner, "İçişleri komisyonuna alelacele gelen bir yasa çalışmasıyla, bir dayatmayla; köylerin hukuku çiğnendi. Bu yasayla 16082 köy kapatıldı, mahalleye dönüştü. Köy mahalleye dönüştü de ne oldu? Köylerin tüzel kişilikleri yok edildi, Büyükşehir Belediyelerine peşkeş çekildi" dedi.

İktidarın vatandaşı kandırdığını savunan Öner, "Güya 'haklarınız korunacak' diyorlar. Nasıl korunacak? Son sözü Büyükşehir Belediye Meclisi söyleyecek. Bu AKP'nin aldatmaca ve kandırmaca politikasının yeni ve somut bir örneğidir" şeklinde konuştu. Vatandaşın hakkını korumak için hazırladıkları kanun teklifine  iktidarın sıcak bakmadığını kaydeden Öner, "Biz köylere genel bütçe vergi gelirlerinden yüzde bir pay verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladık. Bu teklifin gündeme gelmesi gecikeceği için Büyükşehir kanun tasarısında 25'nci maddeye, 'Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden köylere yüzde bir oranında pay verilir' şeklinde değişiklik önergesi verdik ama o da kabul görmedi. Bu AKP'nin, yurttaşlar arasındaki ayrımcılığının, adaletsizliğinin yeni bir örneğidir" diye konuştu.

Büyükşehir Kanunu'nun Anayasal düzene aykırı olduğunu da ileri süren Ali Haydar Öner, "Bu yasanın tutar tarafı yoktur, adaletli bir tarafı yoktur ve ileri demokrasiyle bağdaşacak bir tarafı yoktur"  dedi.

 

 

Bu haber 657 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...