“Sözleşme fesihlerine ve baskılara boyun eğmeyeceğiz”

18 Eylül 2015 19:40

Sağlık çalışanları ve birçok hekim ilimizde görev yapan ve sözleşmesi feshedilen Dr. Remzi Uysalgenç’e destek olmak ve görevine iade edilmesi amacıyla eylemlerini sürdürüyor. Isparta-Burdur Tabip Odası ile Türk Sağlık Sen Şubesi bir kez daha sokağa döküldü. Uysalgenç’e il dışından da destek geldi. Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Fethi Bozçalı, Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri Yaşar Ulutaş İle Çorum, Aydın, İstanbul, Adana, Aksaray, Antalya, Kayseri, Şanlıurfa, Muğla Tabip Odaları ve Aile Hekimleri Dernekleri dün Isparta’daki eyleme katılmak üzere ilimize geldi.

Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk olarak Isparta Burdur Tabip Odası Başkanı Musa Bacaksız söz aldı. Bacaksız konuşmasında; “Isparta Keçiborlu ilçesinde, Keçiborlu Aile Sağlığı Merkezinde Aile Hekimi olarak çalışan üyemiz Dr. E. Remzi Uysalgenç arkadaşımızın sözleşmesi Isparta Valiliği tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde fesih edilmiştir.

Isparta Valiliği, üyemiz Dr. Remzi UYSALGENÇ e mevzuata uygun olmayan ve uzun çalışma sürelerini içeren nöbet uygulamalarına itiraz ettiği, haklılığını içeren yasal düzenleme ve ilgili yargı kararlarını dile getiren savunmalarına rağmen toplamda 140 ceza puanı verilerek, sözleşme feshi uygulamıştır.

Sağlık Bakanlığının, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını baskı altına almak amacıyla işten atma tehdidi aracı olarak kullandığı, istismara açık birçok maddeden oluşan, baskıcı ülkelerde bile uygulanmayan ceza puanı ve buna bağlı sözleşme feshi, bu kez Isparta da; çalışma hakları için sessiz kalmayan üyemiz Dr. Remzi UYSALGENÇ e uygulanmıştır.

“AİLE HEKİMLİĞİ 10 YILDIR UYGULANIYOR”

Sağlık Bakanlığı,2005 yılında birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştirmek, piyasa koşullarına uygun hale getirmek amacıyla Aile Hekimliğini başlatmış; çalışanları güvencesinden yoksun, ağır koşullar içeren sözleşmeli çalışmaya zorlamıştır.

Aile Hekimliği uygulamasıyla birlikte, birinci basamak sağlık hizmetleri çok parçalı hale getirilmiş, topluma yönelik temel sağlık hizmetleri, bireye yönelik özel muayenehane hizmetine dönüştürülmüş; koruyucu sağlık hizmet anlayışı, performans ölçeklerine, ceza yöntemlerine endekslenmiştir.

Üyemiz, Dr. Remzi UYSALGENÇ, 5258 sayılı Aile Hekimliği Yasası nın tanımladığı görev ve sorumluluğu dışında verilen ek görevlere itiraz etmesi; dinlenme hakkını talep etmesi (Danıştay beşinci dairesi 10. 08. 2015 tarihli 2015/3733 nolu kararı), usulsüz uygulamalara karşı gelmesi üzerine idare tarafından(Sözleşme feshi için sınır 100 ceza puanı) 140 ceza puanı vererek sözleşmesi fesih edilmiştir.

“ÇALIŞANLARA KORKU, HALKA EZİYET”

Sağlık Bakanlığı ve yerel idarecileri, birinci basamak sağlık çalışanları aleyhine birçok madde içeren 5258 sayılı Aile Hekimliği yasası ve buna bağlı uygulama/sözleşme yönetmeliklerine, bu yönetmeliklere ilişkin alınmış yargı kararlarına rağmen, sağlık çalışanlarına soruşturmalar açmakta, cezalar vermekte, sözleşme feshi uygulamakta, işine son vermekte, çalışanlarına korku, halka eziyet etmektedir.

Keza, Sağlık Bakanlığı, 9 aydır Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını, haksız ve hukuksuz bir şekilde Cumartesi günleri fazladan çalıştırmaya, buna karşı hakları için direnen çalışanlar hakkında soruşturmalar açmaya, ceza puanları vermeye, işten atma tehditlerini sürdürmektedir.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KISKAÇ ALTINDA”

Sadece, sağlık çalışanları öldürülünce baş sağlığı dileyen, yaralanınca geçmiş olsun dileklerini ileten sağlık bakanlığı, sağlık çalışanları kazanılmış temel hakları için sesini çıkarınca, soruşturmalar açmakta, cezalar vermekte, sözleşme feshi uygulamaktan kaçınmıyor.

Maalesef, halkın sağlığı için çabalayan hekimlere, hemşirelere, sağlık memurlarına, sağlık çalışanlarına, halkın sağlık hakkına sahip çıkacak Sağlık Bakanlığı ortada yok…

Meslektaşımıza, haklarına sahip çıktığı için haksızca ve hukuksuzca uygulanan sözleşme feshi kararının kaldırılarak açılan soruşturmaların iptal edilmesini, baskıcı yönetmeliklerin ve uygulamaların durdurulmasını acilen talep ediyoruz.

Bilinsin ki:

Şırnak ta Kaymakam, Şanlıurfa da Sağlık Müdürlüğü baskılarıyla sözleşmeleri haksız ve hukuksuzca fesih edilen Aile Hekimlerinin haklarını nasıl geri kazandıysak, üyemiz Dr. Remzi UYSALGENÇ inde askıya alınan haklarını mücadele ederek tekrar geri kazanacağız…

Sağlık çalışanlarının çalışma ve özlük hakları, toplumun sağlık hakkı için sesimizi yükseltirken, kamuoyundan ayrıca duyarlılık beklentimizi yineliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Fethi Bozçalı da mücadelelerinin Uysalgenç’in göreve iade edilinceye kadar devam edeceğini bildirdi. Bozçalı, ‘’Halk sağlığı müdürlüğünden randevu talep ettik ve dedik ki arkadaşımız Uysalgenç’in haksız ve hukuksuzca sözleşmesinin feshi konusunda görüşmek istiyoruz. Kendileri bugün(dün) saat 09.00 için randevu verdiler ama sonradan iptal edildi. Arkadaşımıza haksızca uygulanan ve hukuksuz olduğunu düşündüğümüz sözleşme feshinin bir an evvel kaldırılması kendisi hakkında açılan soruşturmaların da iptal edilmesini istiyoruz ve bu konuda Vali Vahdettin Özkan’la görüşeceğiz.

GECE-GÜNDÜZ KÖY KÖY ŞİFA DAĞITMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bizler Türkiye’de 70 bin birinci basamakta görev yapan sağlık çakışanlarıyız. Bizler sözleşmeli çalışıyoruz, çocuklarınızın aşısını, gebelerin takibini, beşikten mezara kadar sağlık hizmetlerini vermeye çalışıyoruz ve bunu gece gündüz demeden köy köy dolaşarak her yeri ziyaret ederek hastalara şifa dağıtmak için elimizden geleni yapıyoruz.

BİZE KORKU SALMAK İSTİYORLAR

Remzi Uysalgenç, kendi mesleğinin görev ve sorumluluğunu yaşantısı boyunca harfiyen yerine getirmiş, ne hırsızlık yapmış ne de yolsuzluk yapmıştır. Bu arkadaşımızın görevden alınmasına gerekçe olacak hiçbir durum yoktur. Zaten anlam da veremiyoruz. Arkadaşımızın görevden alınmasıyla hastalar mağdur olmuştur. Bu mağduriyetin sorumlusu kimdir? Bize korku salmak istiyorlar. Birinci basmak çalışanları 1 Ocak’tan bu yana dayatmalara direniyor.

UYSALGENÇ YALNIZ DEĞİLDİR

Bizler Türk Tabipleri Birliği içinde, Aile Hekimleri Dernekleri içinde ve sendikalar içinde örgütlü sağlık çalışanlarıyız. Bizler kazanılmış haklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Ayrıca toplumun sağlık hakkının da korunmasını yerine getiriyoruz. Bugün sağlık çalışanları her yerde baskı, şiddet görüyor. Uysalgenç yalnız değildir. Bu mücadele burada bitmeyecek. Göreve dönünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Cumartesi günleri çalışan arkadaşlarımıza sesleniyorum; meşru haklarımız için mücadele etmeye devam edelim’’ diye konuştu.

İŞTEN ATMA TEHDİTLERİNDE BULUNUYORLAR

Diğer taraftan Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri Yaşar Ulutaş ise sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Ulutaş, ‘’Bir amaç için bir araya geldik. Arkadaşımız Uysalgenç hepimizin bildiği gibi sözleşmesi fesh edilen arkadaşımız. Onun yanında olmak için Isparta’ya geldik. Sağlık Bakanlığı ve yerel idarecileri birinci basmak sağlık çalışanları aleyhine soruşturmalar açmakta, cezalar vermekte, sözleşme feshi uygulamakta, işine son vermekte, çalışanlarına korku, halka eziyet etmektedir. Keza, Sağlık Bakanlığı 9 aydır Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarını haksız ve hukuksuz bir şekilde cumartesi günleri fazladan çalıştırmaya buna karşı hakları için direnenler hakkında soruşturmalar açmaya, ceza puanları vermeye, işten atma tehditlerini sürdürmektedir.

ÖLÜNCE BAŞSAĞLIĞI DİLEYEN SAĞLIK BAKANLIĞI ÇALIŞANIN

HAKKI SÖZ KONUSU OLUNCA SORUŞTURMALAR AÇIYOR

Sadece sağlık çalışanları öldürülünce başsağlığı dileyen, yaralanınca geçmiş olsun dileklerini ileten Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının kazanılmış temel hakları için sesini çıkarınca, soruşturmalar açmakta, cezalar vermekte, sözleşme feshi uygulamaktan kaçınmıyor’’ şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından toplanan kalabalık bir süre daha Sağlık İl Müdürlüğü önünde sloganlar attıktan sonra dağıldı.

KATILIMCILAR:

TTB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞI, ISPARTA-BURDUR TABİP ODASI BAŞKANLIĞI, İSTANBUL TABİP ODASI, AYDIN TABİP ODASI, ADANA TABİP ODASI, ANTALYA TABİP ODASI, MUĞLA TABİP ODASI, AHEF, ŞANLIURFA TABİP ODASI, ÇORUM TABİP ODASI, KAYSERİ AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ, BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI, TÜRK SAĞLIK SEN, SES

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...