Uzmanlar uyardı!

17 Kasım 2012 13:40

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metehan Özen, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonların sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıktığını belirterek, kapalı ortamlarda birbirine yakın temasta kalan kişilerin sıklıkla bu enfeksiyonlara maruz kaldığını ifade etti.

Prof. Dr. Metehan Özen, okula giden çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaları için ebeveynleri dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyardı.

Prof. Dr. Özen, okula giden çocukların sıklıkla karşı karşıya kaldığı üst solunum yolu enfeksiyonu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200'den fazla virüs, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıkar. Ama düşünülenin aksine, tamamen havanın soğuması veya çocuğun üşümesi ile ilgili değildir. Çocuklar kışın daha çok hasta olurlar, çünkü okula gitmeleri virüsler ile karşılaşmayı arttırır. İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar ki, bu da enfeksiyonların bulaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca düşük nem oranı ve ısıtılmış iç ortam burun mukozasını kurutur; bu durum da çocukları soğuk algınlığına yol açan mikroplara (virüslere) karşı daha hassas hale getirir.

“ŞİKAYETLER, ÇOCUK VİRÜSÜ ALDIKTAN 1 – 3 GÜN SONRA BAŞLAR”

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda şikayetler çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, ses değişikliği, halsizlik, hapşırık ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük görülür.

“ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE İLİŞKİN

BAZI TETKİKLER VE TESTLER YAPILMALI”

Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Yuvaya giden çocuklarda bu sayı daha da artabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı azalır. Ergenlik çağındaki bir çocuk ise yılda 2-4 üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Ancak yılda 8'den fazla solunum yolu enfeksiyonu, 2'den fazla zatürre ya da yılda 3-4 kez orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda başta bağışıklık sitemine ilişkin bazı tetkikler olmak üzere bazı testlerin yapılması gerekebilir.

“GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN”

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedaviye değinecek olursak, aslında viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi yoktur. Özellikle büyük çocuklarda kullanılan bazı tedaviler, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi bazı şikayetleri azaltabilir; fakat çocukların daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. En sık yapılan hatalardan biri de gereksiz antibiyotik kullanımıdır. Unutmayalım ki antibiyotikler bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virüsleri öldürmezler. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar; gerçekten bu ilaçlara ihtiyacımız olduğunda ise işe yaramazlar. Bu nedenle antibiyotikler sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

“MUTLAKA HEKİME DANIŞIN”

Peki bu durumda ne yapabiliriz? Tedavide asıl önemli olan destekleyici tedavidir. Bunlar arasında çocukların sıvı alımının arttırılması, sigaraya maruziyetin engellenmesi, serum fizyolojik ile burnun temizlenmesi ve aspire edilmesi, ateş (>38?C) var ise ılık duş yaptırılması, soğuk uygulama yapılması ve/veya ateş düşürücü verilmesi sayılabilir. Burun akıntısı ve tıkanıklığını azaltmaya yönelik tedavilerin ise etkinliği çok sınırlıdır, ancak şikayetlerin belirgin olduğu durumlarda hekime danışılarak 4- 6 yaşın üzerindeki çocuklarda verilebilir. Aspirin  kesinlikle kullanılmaz. Viral enfeksiyonlar ile birlikte aspirin kullanılması Reye sendromu denilen, karaciğer yetmezliğine kadar giden ve hayati tehdit eden durumlara yol açabilir.

“SIK EL YIKAYIN”

Çocuklarımızı üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için ise hasta kişilerden uzak tutmak, sık el yıkamak, kağıt mendil kullanmak (kullanılan mendil hemen çöpe atılmalı), özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi ve grip aşısı yaptırılması önemlidir.

Grip aşısı her yıl, kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanan, inaktif yani ölü bir aşıdır. Artık tüm çocukların aşılanması önerilmektedir ve özellikle risk grubunda olanlar için aşılama çok önemlidir. Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.

Tüm çocuklara ve ailelerine sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir ömür geçirmeleri dileklerimle”.

 

Bu haber 1576 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...