İşsizlik Maaşı geçim kaynağı haline geldi

15 Kasım 2012 18:24

Isparta’da özellikle tekstil sektöründe işçi çıkışları artarken, işsiz kalanlar ise soluğu İş Kurumu’nda alıyor.      

Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi Isparta’da da işten çıkarmaların yaşanmasına neden oluyor. Özellikle tekstil sektöründe bazı fabrikaların kapanması ve bazı tesislerin de küçülmeye gitmesi sonucu yaşanan işten çıkarmalar büyük tedirginliğe yol açıyor. Bu durumda ise işsizlerin tek umudu ise, İş Kurumu’ndan almış oldukları işsizlik maaşı oluyor.

BİN 714 KİŞİ MAAŞ İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, şuanda Isparta’da bin 714 kişinin işsizlik maaşı aldığını söyledi.  Müdür Ergin; “Kurumumuza işten çıkarılan ve işsiz kalan vatandaşlar işsizlik maaşı almak için veya işe yerleştirilmek için müracaat etmektedirler. 

BAŞVURANLARDAN BİN 252’Sİ

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAYA HAK KAZANDI

Bu doğrultuda yılın ilk 10 ayında yani 1 Ocak ila 31 Ekim 2012 tarihleri arasında Müdürlüğümüze işsizlik maaşı için başvuruda bulunanların sayısı bin 714’tür. Tabi doğal olarak işsizlik maaşı almanın da şartları vardır. Biz bu başvuruları inceleyip şartları tutanları belirliyoruz. Buna göre de başvuruda bulunan bin 714 kişiden bin 252’si işsizlik maaşı almaya hak kazanmış durumdadır.

İŞSİZLERE 2 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Bu yılın ilk 10 ayı itibariyle bin 252 kişiye ödenen maaş tutarı ise 2 milyon 038 bin liradır.

İŞSİZLERİN UMUDU BU MAAŞTA

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren işsizlik ödeneğinde alt sınırın 373 lira 72 kuruş, üst sınır ödemesinin ise 747 lira 43 kuruş olarak uygulanmaya başlandığına dikkat çeken İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, günümüzde işsiz kalan çaresiz insanların tek geçim kaynağı ise İş Kurumu İl Müdürlüğünden almış oldukları işsizlik maaşı olduğunu belirterek, işsiz kalan bir çok insanın geçimlerinde umutlarını işsizlik maaşına bağladıklarını ifade etti.

HANGİ DURUMLARDA

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN

YARARLANILIR ?

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, işten çıkarılan işsiz vatandaşların işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için belli şartların bulunduğunu vurgulayarak bu şartları şöyle açıkladı;  Öncelikle hizmet akdinin feshinden önceki 4 ayı yani 120 günü sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalanlardan  olması. Hizmet akitleri, ihbar önerilerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler. Hizmet akitleri, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler. Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler.

- Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar. İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar ve Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler, işsizlik ödeneğine hak kazanırlar.

NEREYE BAŞVURULUR?

İşsizlik ödeneğine hak kazananların, bu ödenekten faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, İşkur İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Elektronik ortamda da başvuru yapılabilmektedir.

NE KADAR SÜRE MAAŞ ALINIR?

600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği ödenir.

KAÇ PARA MAAŞ ALINIR?

İşsizin en son ayrıldığı işten aldığı maaşa göre hesaplanır. En düşük ödenek 373,72 TL, en yüksek ödenek ise 373,43 TL’dir.

 

Bu haber 1024 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...