“Uyku bozukluğu yaşam kalitesini de düşürüyor”

27 Ağustos 2015 19:37

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ziya Kara, Isparta Devlet Hastanesi Gülkent Birimi'nde hizmet veren Uyku Laboratuarında, hastanın uyku esnasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan rahatsızlıklarının araştırıldığını belirterek, “ Bu tür rahatsızlıkların belli yaşı ve ya cinsiyeti yoktur. Uyku laboratuarında tetkik her yaş ve cinsiyetteki hastaya uygulanabilmektedir.” dedi.

Isparta Devlet Hastanesi Gülkent Birimi'nde uyku bozuklukları, horlama gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkların ileri düzey tetkik ve tedavilerinin yapılabileceği uyku laboratuarı hizmet veriyor.

Uyku laboratuarında verilen hizmete ilişkin bilgi veren Isparta Devlet Hastanesi Gülkent Birimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ziya Kara, "Bu uyku sırasında bir takım cihazlar kablolar bağlanıyor ve hastanın tüm uyku sırasında yaşamış olduğu olaylar bilgisayar ortamına kaydediliyor. 1 gün sonra da değerlendirilip hastaya raporunu veriyoruz" dedi.

GÜNÜ MAHVEDİYOR

Uyku hastalığı olan kişilerin çok ciddi problemlere yol açabildiğini kaydeden Uzm.Dr. Ziya Kara, "Uyku hastalıkları, uyku sırasında görülen, uyku kalitesinin bozulması, bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalması ile seyreden hastalıklardır. Hastalığın diğer bulguları ise; horlama, uykuda solunum daralması ve ya anormal kol-bacak hareketlerinin hasta yakını tarafından fark edilmesidir. Hastaların en büyük yakınması gece yatıp, uyudukları halde gün içerisinde sürekli uykulu olup uyuklamalarıdır. Hasta olan kişiler toplum içinde tiyatroda, sinemada, camide, secde üzerinde, trafikte, kırmızı ışıkta, küçük bir beklemede uyuyup kalabilmektedirler. Kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulabilir, ciddi iş kazaları meydana gelebilir. Bu hastaların araba kullanması, trafik kazası oranlarını yükseltmektedir" diye konuştu.

GECE BOYUNCA TAKİP EDİYORUZ

Gece uykusunda solunum durması ve horlaması olan, gece uyuduğu halde gündüz sürekli uyku hali gibi şikayetleri olan hastaların uyku laboratuarına başvurabileceğini açıklayan Uzm.Dr. Kara şöyle konuştu; "Uyku laboratuarında hasta 1 gece yatırılıyor ve gece polisomnografi denilen bir tetkik uygulanıyor.  Hastaya bir takım elektrotlar bağlanıp monitörize ediliyor. Gece boyunca EEG, EMG,EOG oksifen saturasyonu ve EKG’ si kayda alınıyor. Sabahleyin ise bilgisayardan bu kayıtlar okunarak hastanın gece boyunca olan uykusunu, gerçekten uyuyup uyumadığını, uykunun kalitesi, uyku boyunca kan oksijen değişiklikleri, kalp ritim değişiklikleri, kas hareketleri değerlendirilmektedir. Bu tetkik sonucunda ise hastada horlama ve ya gündüz uykuluk hali gibi şikâyetlerin sebebi ortaya çıkar.

BİRÇOK HASTALIĞA TANI KONULABİLİR

Uyku hastalıklarının başında horlama, uykuda solunum durması hastalığı (OSAS), Periyodik bacak hareketleri hastalığı (PLMS), huzursuz bacak sendromu hastalıkları geliyor. Uyku hastalıkları birçok uzmanlık alanını ilgilendirir ve her hastalığın tedavisi farklı uygulanır. Mesela horlama sorunu Radyo Frekans ve ya bazı cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.  OSAS’ da ise CPAP,BPAP cihazları denilen uykuda solunuma destek veren bir takım cihazlar kullanılmaktadır. OSAS’ da hasta cihazı uzun süre kullanmak zorundadır. Ama bir gece kullanımdan sonra direkt olarak gündüz uykuluk hali normale dönmektedir. Diğer bir takım hastalıkların da tedavisi farklı yollarla mümkündür."

SOLUNUMUNUZ DURABİLİR!

Horlama ve uyku apne sendromu ile (OSAS) ile ilgili de bilgi veren Uzman Doktor Ziya Kara, horlamanın gerçekte komik görülebileceğini ancak gerçekte hiç de gülünecek bir şey olmadığını belirtti. Kara konuşmasına şöyle devam etti; "Gürültülü horlama bazen uyku sırasında solunumunuzla ilgili bozukluklar sonucu oluşabilir. Horlama hava yolunun tam olarak açık olmadığını gösterir ve bu ses daralmış hava yolundan geçmeye çalışan havanın sesidir. Erişkinlerin yaklaşık yüzde 10-30'u horlar ve bu ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Gürültülü horlama ortalama 100 kişiden 5'inde hayatı tehdit edebilecek uyku apne sendromu (OSAS) gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Apne solunum durması demektir. Kısaca bu hastalık uykuda solunum durması hastalığı olarak ifade edilebilir.

Uyku apne sendromunuz varsa muhtemelen uyku boyunca yeterince oksijen alamıyorsunuzdur. Gündüz uyku hali, iş ve sosyal yaşantınızı etkiliyor olabilir ve belki trafik kazası yapmanıza neden olabilir. Uyku apne sendromu aynı zamanda yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve inmeye de yol açabilir. Her gece yüksek sesle horlama, geceleri tekrarlayan uyanmalar, gündüz aşırı uyku hali yada sabahları baş ağrısı ile uyanmanız söz konusu ise mutlaka doktorla görüşülmesi gerekiyor. doktor zaten sizi uyku laboratuarı için yönlendirecektir. Bu anlamda uyku laboratuarları büyük önem taşıyor. Uyku zamanları bu solunum bozukluklarının tanısını koyup önlemeye ya da düzeltmeye yardımcı olacaktır.

UYKU APNE SENDROMU BELİRTİLERİ

Gürültülü horlama,  öyle gürültülü horlama ki yan dairelerden bile duyulabilecek şekilde olabilir. Horlama aniden kesilebilir, nefes alma durur ve sonra yeniden başlar. Uygunsuz yerlerde uykuya dalınabilir. Konsantre olmada güçlük çekilebilir, unutkanlık, sinirlilik, cinsel istekte azalmalar görülebilir. erkekte iktidarsızlık, kadında ise adet düzensizlikleri, uyanınca baş ağrısı yada bulantı, gece boyunca sık idrara çıkma ve yatağı ıslatma gibi belirtiler bazen aniden ortaya çıkar bazen de silik olabilir. Aile bireyleri ya da iş arkadaşları gündüz aşırı uyku halini ve ya kişilik ve davranış değişikliklerini fark edebilir.

TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

OSAS'ın en önemli sonucu, gündüz aşırı uyku halidir. Uyku hali daha çok kişi otururken ya da önemsiz bir işle uğraşırken ortaya çıkar. Bu durumda hasta uyanık kalmakta ya da konsantre olmakta güçlük çeker. Araba kullanırken, veya herhangi bir şey okurken zorlanır. Çünkü bu monoton aktiviteler uykuyu daha da artırır. Uyku apne sendromunun yol açtığı uykululuk pek çok trafik kazasına sebep olmuştur.  Tedavi edilmeyen uyku apne sendromu sonuçları sağlığı tehdit eder.  Tedavi çıkabilecek hastalıkları genellikle önler, iyileştirir ve yüksek tansiyon gibi sonuçları önler. Olguların çoğunda tedavinin yararı tedavi başlar başlamaz görülür.

TANI YÖNTEMİ

Uyku testi, farklı uyku evrelerini tanımamıza yarayan ve uyku bozuklukları tanısı için gerekli bilgilerin toplandığı bir tetkiktir. Beynimizin farklı bölümleri, uykuyu kontrol eder ve uykuya dalış yüzeysel uyku, derin uyku ve rüya uykusu gibi değişik uyku evrelerinin oluşmasını sağlar. Beyin ve vücudun değişik aktivitelerini ölçerek kişilerin hangi uyku evresinde uyumakta olduğunu saptamak mümkündür. Uyku testi süresince vücutta uykuda devam eden aktiviteler elektrot denilen cilde yapıştırılan küçük metal diskler ile kaydedilir. Göğüs duvarına ve karnın etrafına takılan kemerler solunum çabası hakkında bilgi verirler. Kandaki oksijen düzeyi parmağa takılacak bir alıcı ile sürekli ölçülerek, bir video kamera aracılığı ile uyku süresince görüntü kaydedilecektir. Bu cihazların hiç biri ağrı verici değildir.

NEDEN UYKU TESTİNE İHTİYAÇ DUYULUR?

Uykunuzun ve uyku ile ilgili problemlerin tam olarak anlaşılabilmesi; gece boyunca değişik beyin aktivitelerinizi ve vücudunuz ile ilgili farklı fonksiyonları kaydetmek ve bunların arasındaki ilişkiyi görmek görmek ile mümkündür. Uyku testinden sonra doktorunuz kayıtları inceleyerek ve yorumlayarak herhangi bir hastalığın var olup olmadığını bildirecektir.

HANGİ YÖNTEMLER KULLANILMALI?

uyku apne sendromu tedavisinde bir takım yöntemler, bu sorunun çözülmesinde etkili oluyor. bunlardan en önemlileri kilo verme, alkol ve uyku ilaçlarından kaçınma, sigarayı bırakma, sırtüstü yatmayı engellemek ve ilaçlar gibi etkenlerle çözüme daha kolay ulaşılabilir. Kullanılan özgün tedavi yöntemlerinde ise devamlı pozitif hava yolu basıncı, ağız içi cihazlar, cerrahi, oksijen, ve izleme gibi yöntemler kullanılır. hastaların uyku apne sendromuna dikkat etmeleri gerekiyor. Bahsettiğimiz rahatsızlıkların oluşması halinde doktora başvurmalarını öneriyorum. Uyku laboratuarımızda uyku problemlerine çözümler üretiyoruz. uyku sorunu olan herkes buraya başvurabilir." şeklinde konuştu.

 

Bu haber 1340 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...