12 gün sürecek Uluslararası Beyin Araştırmaları Okulu açıldı

26 Ağustos 2015 18:54

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Hücresel Sinir Bilimleri ve Oksidatif Stres Derneği'nin organizasyonuyla 12 gün sürecek 1'inci Uluslararası Beyin Araştırmaları Okulu'nun açılışı yapıldı. Okulda nedeni bilinmeyen sinir hastalıkları ile ilgili tedavi yöntemleri geliştirilecek.

Süleyman Demirel Üniversitesi Nörolojik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROBAM) ve Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “I. Uluslararası Beyin Araştırmaları Okulu” nun açılış töreni yapıldı.

Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda yapılan törene, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil ve Başhekim Prof. Dr. Mehmet Yıldırım katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan NÖROBAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, beyin, hafıza ve bunların fizyolojik aktivitelerinin araştırılmasında kullanılan teknikleri ve temel sinir bilim bilgilerini araştırmacılara aktarmayı hedeflediklerini söyleyerek okulda verilecek eğitimlerin başlıca amacının araştırmacıların araştırma yapabilme kabiliyetlerini artırmak ve beyin ile ilgili hastalıkların oluşum nedenlerini araştırarak tedavi geliştirmek olduğunu aktardı. Nazıroğlu, on iki gün sürecek eğitim boyunca katılımcılara deney hayvanlarında Epilepsi, Alzheimer, Demans, Diyabetik Nöropatik Ağrı ve Parkinson modeli oluşturma teknikleri, sinir hücrelerinde yapılan Patch-Clamp, Western Blot, Kalsiyum Sinyali (Fura-2-AM), İmmunohistokimya ve Antioksidan analizleri gibi tekniklerin anlatılacağını ifade etti.

Ayrıca Nazıroğlu, okulda yeni projeler ve araştırmalar yapabilmek için konularında uzman bilim insanları ile tanışma, bilgi alış-verişi gibi faaliyetler yapılacağını ve öğrencilerin tez çalışmalarını, akademisyenlerin ise araştırmalarını yürütmelerine yardımcı etkinliklerin okul programında yer aldığını sözlerine ekledi.

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Biyofizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, dünyada daha önce bu kadar geniş çaplı ve uzun süreli başka bir uygulama olmadığına söyledi. Sinir hastalıklarının çok fazla çeşidi olmasının yanı sıra birçoğunun nedeninin tam olarak bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr. Nazıroğlu şunları söyledi:

"Mevcut ilaçlar hastalıklar için kökten bir çözüm sunmuyor. Bazı hastalıklar ilaç kullanılmasına rağmen iyileşmiyor. Dirençli epilepsi mesela. İyileşmemesinin nedeni de bunların tam olarak neden oluştuğu tam bilinmiyor. Bu okulda öğrenilecek metotlarla hastalıkların nasıl oluştuğu anlaşılabilecek. Beyin okulu 30 kişilik kontenjanla sınırlı. Bunun içinde 11 yardımcı doçent, 1 doçent var. 6 yabancı hocamız var. Burada çok moleküler teknikler öğrenilecek. Bir kısım hocalarımız bunları ABD'de, İngiltere'de öğreniyor ama Türkiye'ye getirememişler."

12 GÜNLÜK OKULDA NELER YAPILACAK?

Okulda her sabah 1 saat verilecek teorik derslerin ardından laboratuvar ortamında beyin hücrelerinin inceleneceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, hücre incelemelerinin ardından sıçanlar üzerinde testler yapılacağını aktardı. Prof. Dr. Nazıroğlu, "Sıçanlar üzerinde incelemeler yapıldıktan sonra kısmen de insanlar üzerinde incelemeler yapılacak. Araştırmalar nasıl yapılır, nasıl uygulanır bunları göreceğiz. Her sabah teorik dersler her gün farklı bir hoca tarafından verilecek" diye konuştu.

GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ

Bu yıl ilki gerçekleştirilen 1'inci Uluslararası Beyin Araştırmaları Okulu'nun geleneksel hale getirilmesini düşündüklerini açıklayan Prof. Dr. Nazıroğlu, şöyle dedi:

"Amacımız beyinle ilgili hastalıkların nedenini araştırmak, tedavi yöntemleri geliştirmek. Geçen yıllarda 2 günlük program yapmıştık ama süre çok kısıtlı olduğu için teknikler tam öğrenilmiyor. Hocalarımız bu kursu bitirdiği zaman artık kendi bölümünde bu analizleri mevcut cihazlar çerçevesinde uygulayabilecek. Gelecek yıl tekrar etmeyi düşünüyoruz. Yabancı katılımcıların daha da artacağını düşünüyoruz. Bizim uyguladığımız teknikler Malezya'da, İrlanda'da hemen hemen yok gibi. 15 bin yayın var ABD'de bu tekniği kullanan. Bizde sadece 54 tane ve bunların hepsi de bize ait olan yayınlar. Bu teknikler olduğu takdirde bu hastalıklar tam anlamıyla araştırılabiliyor. Dolayısıyla bu okul bu yüzden çok önemli."

HAYALLERİMİZ GERÇEKLEŞİYOR

1994 yılında kurulan bu hastanede böylesi platformların hayalini kurduklarını söyleyen Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, hayallerin gerçekleştiğini görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil ise bu tarz çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yapılan çalışmalarda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ise “Artan yaşlı nufüsla beraber nöroloji alanında yapılan çalışmalar daha da önemli hale geliyor. Disiplinlerarası bir yol izleyen bu platforma emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bu haber 860 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...