“Gençlerin büyük çoğunluğu siyasetle aktif olarak ilgilenmiyor”

24 Ağustos 2015 18:53

Isparta Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Göktaş gençlerin siyasete bakış açılarını tespit etmek amacıyla doktora tezi hazırladı. Göktaş;  araştırmada, en önemli ve dikkat çekici bulgunun öğrencilerin karizmatik liderliği ve düşük bağlamlı iletişimi tercih etmesi olduğunu ifade etti.

Isparta Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Göktaş tarafından gençlerin siyasete bakış açılarını tespit etmek amacıyla hazırlanan “Siyasi Liderlerden Beklenen Liderlik ve İletişim Tarzları: Y Kuşağı Üzerine Bir Araştırma” adlı doktora tezinin sonuçları, günümüz siyaset ortamına ışık tutacak bilgiler sunuyor.

Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın danışmanlığında,  Süleyman Demirel Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde öğrenim gören, yaş ortalaması 21.7 olan 605 kız, 445 erkek öğrenci arasında yapılan araştırmada, “Y kuşağında(1980-1999 arası doğumlular)  yer alan öğrencilerin siyasi liderlik tarzı ve iletişim bağlamı beklentisi nedir?” sorusuna yanıt arandı.

Konu ile ilgili bilgi veren Dr. Pınar Göktaş, araştırmada, en önemli ve dikkat çekici bulgunun öğrencilerin karizmatik liderliği ve düşük bağlamlı iletişimi tercih etmesi olduğunu ifade etti. Ayrıca Göktaş, karizmatik liderlerin özelliklerini “Kendine güvenen, vizyon sahibi, kitleleri peşinden sürekleyebilen, ikna etme kabiliyeti yüksek, kişisel risk üstlenebilen liderlerdir.” şeklinde sıralarken; düşük bağlamlı iletişimin de siyasi liderlerin, gençlere açık mesajlar vermeleri, net direkt ifadeler kullanmaları ve objektif iletişim kurmaları ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Araştırmadan elde edilen diğer bulgulara göre araştırmaya katılan öğrencilerin;

-  %38,2’si siyasi görüşünü milliyetçi, %22,9’u sosyal demokrat, %17,1’i muhafazakâr, %4,9’u liberal, %3,5’i sosyalist ve %3,3 ise diğer olarak belirtmiştir.

-  %73,6’sı siyasetle aktif olarak ilgilenmemektedir.

-  %48,2’si mevcut şartlara göre siyasi bir yapılanmada politika yapmayı düşünmemekte, %22’si politika yapmayı düşünmekte iken, %28,2’si ise bu konuda kararsız görüş bildirmiştir.

-  %46,7’si siyasi gündemi internet-sosyal medya, %39,7’si TV, %8,8’i gazete aracılığıyla takip etmektedir.

-  %31,8’i siyasi liderin dünya görüşünün en önemli olduğunu düşünmekte iken, %22,6’sı yapacağı işlerin, %19,4’ü halkla iletişiminin, %17,4’ü eğitim durumunun önemli olduğu belirtmişken, siyasi liderin fiziksel özelliği ve dini söylemleri ise en az öneme sahip özellikler arasında yer almaktadır.

-  %82,2’si iletişim yöntemlerinden yüz yüze iletişimi tercih ettiğini belirtmiştir.

Araştırma kapsamında sorulan “Dünyada gelmiş geçmiş en büyük siyasi lider kimdir?” açık uçlu soruya ise katılımcıların verdikleri cevapların değerlendirildiğini belirten Göktaş, şunları kaydetti: “Katılımcıların referans aldıkları 6 siyasi lider sırasıyla; Atatürk, Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Muhammed (S.A.V.), Adolf Hitler, Fatih Sultan Mehmet ve Alparslan Türkeş’tir. Buna göre gençler, dünya görüşü, karizmatik yapısı, halkın çıkarlarını düşünmesi, demokratik ve çağdaş olması, zekası, ileri görüşlülüğü, eşitlikçi olması gibi özelliklerinden dolayı Atatürk’ü referans almaktadır.”

Bu haber 798 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...