AAT yapma zorunluluğu olan işletmelere önemli duyuru

21 Ağustos 2015 19:02

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Atıksu Arıtma Tesisi Proje Onayı (AAT) yapma zorunluluğu bulunan işletme, kurum ve kuruluşların planlama, fizibilite ve ÇED süreçlerini tamamladıktan sonra AAT’ye yönelik herhangi bir inşa faaliyetine başlayamayacaklarını duyurdu.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde önemli bir duyuruyu paylaştı. Atıksu Arıtma Tesisi Proje Onayı yapma zorunluluğu bulunan işletmeleri esas alan duyuruda şu ifadelere yer verildi; ‘’Bakanlığımız birimlerince AAT projelerinin onaya tabi tutulmasındaki temel amaç atıksu yönetiminin ülke menfaatleri doğrultusunda planlı, projeli, sağlıklı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini ve atıksuların doğaya olumsuz bir etki yaratmayacak şekilde kazandırılmasını sağlamaktır. Bu amaçla uygulanan AAT proje onay süreci; yeni kurulacak veya çeşitli nedenlerle revizyon ihtiyacı olan işletme, kurum ve kuruluşlar için planlama aşamasında öngörülen atıksu yönetiminin en önemli bileşeni olan atıksu arıtma tesisleri projelerinin Bakanlığa sunularak teknik ve mevzuata uygunluğu açısından gerekli inceleme ve kontrollerin yapıldığı bir nevi ön denetim sürecidir. Bu sürecin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için AAT yapma zorunluluğu bulunan işletme, kurum ve kuruluşların planlama, fizibilite ve ÇED süreçlerini tamamladıktan sonra AAT’ye yönelik herhangi bir inşa faaliyetine başlamadan anılan Genelge çerçevesinde hazırlatacakları proje dosyalarını Bakanlığımız merkez ya da taşra teşkilatına sunmaları ve onay almaları gerekmektedir.

Bununla birlikte son yıllarda Bakanlığımıza sunulan inşaatı kısmen ya da tamamen bitirilmiş AAT proje dosyalarının sayısı giderek artmıştır. Bu durum atıksu yönetimi ve AAT projeleri üzerinde Bakanlığımızca gerekli kontrollerin ve ön denetimin yapılmasını etkisizleştirmektedir. Bunun sonucu olarak proje onay süreci proje dayatma sürecine dönüşmekte, bu süreçte çözümlenebilecek küçük sorunlar dahi daha büyük sorunlara dönüşerek çevre izni, izleme ve denetim süreçlerine kadar sürebilmektedir. Proje hatalarının telafisi güç olduğundan yoğun emek israfının yanı sıra işletme, kurum ve kuruluşlar içinde ekonomik kayıplar söz konusu olabilmektedir. Bu itibarla, İl Müdürlüklerimizce yetki ve sorumluluk sahasında olan tüm işletme, kurum ve kuruluşların, 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onay Genelgesi çerçevesinde AAT proje onay süreci tamamlanmadan inşaat faaliyetlerine başlamaları durumunda Çevre Kanunu uyarınca işlem yapılacağı hususunun uygun iletişim araçları kullanılarak duyurulması, gerekli uyarı ve bildirimlerin yapılması bununla birlikte tabi olan işletmelerden ÇED sürecinde onay alınmadan herhangi bir inşaat faaliyetine başlanılmayacağına dair taahhüt alınması uygun mütalaa edilmektedir.

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...