“Gençlerimiz bizim geleceğimiz”

14 Kasım 2012 17:48

Sigara, alkol, internet ve madde bağımlılığına karşı gençleri bilinçlendirmek amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Isparta Şubesi ve Isparta Eğitim Gönüllüleri Derneği ile ortaklaşa, örnek bir proje hazırlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimi tarafından yürütülen ‘Ben Bu Ülkenin Geleceğiyim’ adlı projenin açılışı dün Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Isparta Şubesi ile Isparta Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin ortak olduğu projenin hedef kitlesi ise;

Isparta İl Merkezi Ortaöğretim 9. sınıfta öğrenim gören 3500 öğrenci, Süleyman Demirel Üniversitesinde öğrenim gören 20 genç.

6 ay sürecek olan projenin amacı ve ile ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, "Gençlerimiz Bizim Geleceğimizdir" sloganı ile yola çıkılarak oluşturulan bu projenin temel amacının; gençlere bu ülkenin geleceğinde önemli bir paya sahip olduklarını ve ne kadar değerli olduklarını kendilerine hissettirmek, sigara, alkol, internet ve madde bağımlılığına   karşı gençleri bilinçlendirmek olduğunu belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü Caner, şöyle devam etti; “Bu temel amaç doğrultusunda projenin özel amaçlan ise farklı yaş grubundaki gençler arasında köprü kurarak sağlıklı bir birey olmanın önemi ile ilgili bilinçlenmelerini sağlamaktır.

Bu amacı gerçekleştirmek için metot olarak özellikle birbirinden öğrenme yani akran öğretiminden faydalanarak gençlere "non- formal education methods" denilen öğrenen merkezli öğrenme yöntemleri  kullanılacaktır.   Bununla  birlikte  gençlerin  boş zamanlarını doğru bir şekilde değerlendirebilmeleri için onlara kültür, sanat ve spor faaliyetleri sunularak; kötü alışkanlıkları önleme konusunda ortak bir amaç için gönüllü olma, sorumluluk alma ve girişimci olma fırsatları sağlanacaktır. Yine aynı şekilde kötü alışkanlıklarla tanışmış olan gençlerin yaşadıkları sosyal problemlerin çözümü için onlara yardımcı olunacaktır.

Projede; klasik sınıf içerisinde hapsolunmuş ve düz anlatımın yapıldığı bilinçlendirme eğitim anlayışı hazırlanan eğitim programı ile tamamen değiştirilerek, gençlerin sıkılmadan, eğlenerek bilgiyi kendilerinin yapılandırdıkları ve farkına vardıkları bir eğitim paketi oluşturulacaktır. Daha sonra eğitim alan eğitmenler vasıtasıyla bu paket program proje okullarda uygulanacaktır. Burada gençler arasında köprü kurularak akran öğretiminin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Bu eğitim, uzmanların gözetiminde gerçekleştirilecek, aynı zamanda projenin konusu ile ilgili öğrencilerde farkındalık yaratmak ve boş zamanlanın doğru bir şekilde değerlendirebilmeleri için onları aktif kılacak  çeşitli  etkinlikler  (spor aktiviteleri,  Drama eğitimi, doğa yürüyüşleri, yarışmalar gibi faaliyetler) düzenlenecektir.

Proje çıktıları ve faaliyetleri proje kapsamında kurulacak bir web sitesinde yayınlanacaktır. Aynı zamanda afişler, broşürler, kitapçıklar, albümler, DVD’ler ve yerel TV de yapılacak yayınlar vasıtasıyla projenin yaygınlaştırılması sağlanacaktır”.

PROJENİN AMACI

Farklı yaş grubundaki gençler arasında köprü kurarak sağlıklı bir birey olmanın önemi ile ilgili bilinçlenmelerini sağlamaktır.

Birbirinden öğrenme, yani akran öğretiminden faydalanarak gençleri öğrenen merkezli öğrenme yöntemleri ile tanıştırmaktır.

Gençlerin boş zamanlarını doğru bir şekilde değerlendirebilmeleri için onlara kültür, sanat ve spor faaliyetleri sunmaktır.

Kötü alışkanlıkları önleme konusunda ortak bir amaç için gönüllü olma, sorumluluk alma ve girişimci olma fırsatlarım sağlamaktır.

Kötü alışkanlıklarla tanışmış olan gençlerin yaşadıkları sosyal problemlerin çözümü için onlara yardımcı olmaktır.

Gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemektir.

Gençlerin, karar alma, akranlarını etkileme ve hoşgörülü olma gibi davranışlarım desteklemektir.

Etkinlikleri uygulama süreçleri ile gençleri sosyal hayata etkin katılımlarını teşvik etmektir,

Gençleri kendilerine sunulan imkân ve hizmetler konusunda bilgilendirmektir,

Gençleri etkinliklere katılmaları ve liderlik kapasitesine sahip olmaları konusunda desteklemektir.                                           

Gençlerin iletişim becerilerini ve özgüvenlerini arttırmaktır.

Yaşadıkları topluma mensubiyet duygularını ve çözüm üretme davranışlarını geliştirmektir”.                                                                

 

Bu haber 762 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...