“Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyi düşünüyoruz”

10 Ağustos 2015 18:56

Et fiyatlarının daha az seviyelere düşmesi için süte zam yapılması gerektiğini söyleyen Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, "İthal et Türkiye'nin sorununu kalıcı olarak çözemez. Çünkü bir kaç yıl sonra aynı sorunla yine karşılaşacağız. Bizler süt veren hayvanları çoğaltmalıyız. Her süt veren hayvan bir yavru yapacağı için gelecekte hayvan sıkıntısı çekmeyiz. Bununla birlikte et sıkıntısı da çekmeyiz. Ama biz ne yapıyoruz? Süt ucuzladı, et fiyatları arttı. Hemen kesime gönderiyoruz. Her anaç kesildiğinde; düşünün onun birde yavrusu olacağını. Damızlık dişi hayvanların kesime gönderilmemesi lazım. Damızlık hayvanlarımızı son haddine kadar kullanacağımız şekilde süt fiyatı belirlenmesi lazım." dedi.

Girdi maliyetlerini azaltmak için üreticinin mutlaka silaj ekimine yönelmesi gerektiğini ifade eden Isparta Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, "Sulanılır alanlara yonca ve mısır ekimi yapmamız gerekiyor. Bu yem piyasasında düşüşe neden olacaktır. Ayrıca az yemle hayvanı besleyeceğimizden maliyetler düşecektir. Ama vatandaşlarımız Isparta'da sulanır alan çok olmasına rağmen daha çok meyveciliğe yöneliyor. Hayvancılığa yönelik ekim alanları sürekli azalıyor. Bu sebeple mısır yonca ekimi yapamıyoruz. Yem fiyatları da bu nedenle artıyor." diye konuştu.

Hayvancılığa yatırımın her dönem mantıklı olduğunu aktaran Özdemir, hayvancılıkta karlılığın her zaman önde olduğunu ifade etti.

"Yaklaşık 5 yıldır hayvancılığa yapılan desteklemelere kayda değer zam yapılmadı" diyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, "5 yıldır aynı konumdayız. Süt fiyatı 1.1 lira, Süt Konseyinin fiyatı ise 1.15 lira. Isparta'da günlük 450 ton süt üretimi gerçekleştiriliyor. Bu geçen yıllara görene hayvan sayımızda eksilme olmasına rağmen süt üretiminin arttığı yönünde değerlendiriliyor. Yani hayvan sayımız azaldı fakat verimlilik arttı. Süt üretiminde Isparta'da kayda değer ilerleme yaptık

Süt veren hayvanları çoğaltmamız gerekiyor. Her süt veren hayan bir yavru yapacağı için gelecekte hayvan sıkıntısı çekmeyiz. Bununla birlikte et sıkıntısı da çekmeyiz. Ama biz ne yapıyoruz? Süt ucuzladı, et fiyatları arttı. Hemen kesime gönderiyoruz. Her anaç kesildiğinde Düşünün onun birde yavrusu olacağını. Damızlık dişi hayvanların kesime gönderilmemesi lazım. Damızlık hayvanlarımızı son haddine kadar kullanacağımız şekilde süt fiyatı belirlenmesi lazım.

Besicilik bizde her zaman kumar derim. Çünkü bu yıl et fiyatı 25 lira iken hayvanı satın alınıyor. 6-7 ay besleyip, sonra kesime gönderiliyor. Bir yıl sonrası et kaç para bunu hiç kimse bilemiyor. Onun için biz damızlık üzerine tavsiye ediyoruz. Sıfırdan beslesin erkeğini besili satsın, dişisini damızlık yapsın. Bizim vatandaşa tavsiyemiz o yönde. Herkes besicilik yaparsa materyali nerden bulup besleyeceğiz. Üyelerimize tavsiyemiz hiç bir zaman üretmekten vazgeçmeyin. Hayvancılık her zaman temel gıda.İnsanların en temel ihtiyacı olan et ve süt ihtiyacını karşılıyoruz. İnsanların ete ve süte olan ilgisi hiç bir zaman bitmeyecektir.

Et fiyatlarının yüksek olması, sütünde zam görmemesi üreticiyi mezbahalara yöneltiyor. İnsan en ufak bir şeyde hayvanı et olarak görmeye başlıyor. Damızlık hayvanı et olarak gördüğümüz zaman o artık paradır. Biz altın yumurtlayan tavuğu beslemek yerine, onu kesmeyi düşünüyoruz. Bunu yapınca da damızlıklar riske giriyor."

 

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...