Orköy ‘den Seracılık Desteği

10 Ağustos 2015 18:52

Orman Genel Müdürlüğü Orköy faaliyetleri orman köylülerinin yüzlerini güldürmeye devam ediyor. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü 2015 yılı kredi uygulamaları çalışma programı çerçevesinde, Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dâhilinde Çandır Köyündeki 3 aileye 54 bin TL tutarında destekleme yapıldı. Bölgede seraların kurulması ile ödemelere başlandı.

Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci yaptığı açıklamada ’’ Bölge Müdürlüğümüzce orman köylülerinin gelirlerini arttırmak maksadıyla, alternatif işletme modelleri ve projeler geliştiriyor. Kredi uygulamalarıyla da bunları destekliyoruz. Desteklemeler bazı yerlerde süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, mantarcılık, arıcılık, lavanta yetiştiriciliği, seracılık faaliyetleri şeklinde oluyor. Burada dikkat ettiğimiz konu yöreye has en uygun projenin seçiliyor olması. Sütçüler bölgemizde de seracılık için uygun iklim koşulları ve diğer şartlar mevcut olduğundan kredi desteklemesi yapıyoruz. Köylümüzün ekonomik ve sosyal kalkınmasına bir nebze olsun katkı sağlamaya çalışıyoruz.’’ dedi.

Uygulama ile hak sahibi niteliğindeki her aileye verilen 18 bin TL tutarındaki kredinin yüzde yirmisi 3.600 TL hibe şeklinde, geri kalan miktar 14.400 TL olup bir yıl ödemesiz, devreden sonraki yıllarda birer taksit olmak üzere 4 yılda geri ödenecek. Sera kurulduktan sonra bir sera için yıllık işletme gideri 13.769 TL, yıllık işletme geliri 26.400 TL olarak hesaplanmış ve yıllık karın 12.631 TL olacağı öngörülüyor.

Hak sahibi ailelere 500 metrekarelik sera yapımına destek olunduğunu söyleyen Değirmenci ’’ Desteği alan köylülerimiz burada ekilen marul, maydanoz, domates, salatalık gibi doğal ürünleri pazarlıyor. Köylülerimize istihdam sağlarken gıda üretimine de katkı vermiş oluyoruz. Seracılık orköy uygulamaları kapsamında, son dört yılda Sütçüler İlçesi Çandır, Kızıllı, Yeşilyurt Şeyhler Köylerinde toplamda 600 bin TL civarında destekleme yapıldığını, uygulamalara gelecek yıllarda da devam edileceğini’’ belirtti.

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...