“Devlet imkan veriyor, işverenler almıyor”

13 Kasım 2012 18:46

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, yanında en az iki sigortalı çalıştıran işverenin çalıştıracağı üçüncü kişinin maaşının kurumları tarafından karşılandığı uygulamaya şuana kadar sadece 140 işverenin başvurduğunu belirterek; “İşverenlere çağrıda bulunuyorum. Gelsinler başvurularını yapsınlar, yardımcı olalım” dedi.

Kamuoyunda uygulamaya başladığı zamanlar “Sigortalı iki işçi çalıştırana devletten bir çırak bedava’ şeklinde lanse edilen; yanında en az iki sigortalı çalıştıran işveren, okula devam etmeyen ve 15 yaşından büyük 'stajyer' çalıştırırsa maaşı ve sigorta primleri İşkur tarafından karşılanıyor. Kurum, sigorta primlerini ödeyip, günlük 25 lira da ödemede bulunuyor.

ERGİN; “AMAÇ İSTİHDAMI SAĞLAMAK,

İŞVERENE YARDIMCI OLMAK”

İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin, işsizlere staj imkanı tanıyan 'İşbaşı Eğitim Programları' kapsamında, sigortalı en az iki kişi çalıştıran işyerlerinde 1 kişinin istihdamını sağlayacak uygulamanın işverenler için son derece güzel bir imkan  olduğunu söyledi. Müdür Ergin; İşsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve aldıkları teorik eğitimlerin uygulamalarını görmeleri, çalışma ortamına uyum sağlamaları amacıyla 'İşbaşı Eğitim Programları' düzenlediklerini söyledi. Programlarla işsizlere staj imkanı tanıdıklarını ve sonrasında stajyerlerin bu işyerlerinde istihdam edilebilmelerini amaçladıklarını anlatan ifade etti.

YAŞ SINIRI 15 YAŞ OLACAK

Uygulamadan yararlanmak için stajyer olarak alınacak kişinin İşkur'a kayıtlı, 15 yaşından büyük ve öğrenci olmaması gerekiyor. Aynı zamanda çalışacağı kurum ile de birinci dereceden kan bağının olmama şartı aranıyor. İşbaşı Eğitim Programları kapsamında, işverenler çalışanlarını en fazla haftada 45 saat, toplamda ise 6 ay çalıştırabileceğini açıklayan Ergin; “Program süresince katılımcılara, her bir fiili gün için 25 lira ücret kurumumuz tarafından ödenmektedir. Ayrıca program süresince her bir katılımcı için iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi de kurum tarafından karşılanacak” dedi.

Uygulamanın 1 Ocak tarihinde başladığını geliştirilerek devam ettiğini açıklayan Ergini; “Normalde 2009 yılında başlayan programlar sonrasında işe devam etme oranı yüzde 50 oldu. İşbaşı Eğitim Programları'nın kişi başına maliyeti, mesleki eğitim kurslarına göre daha düşük. Bu programlar için yükleniciye bir ödeme yapılmıyor' açıklamasını yaptı.

SINIR 10’DA 1

Programlara katılacakların sayısının program başlamadan önceki son 6 aylık dönemde işyerindeki ortalama sigortalı sayısının onda birinden fazla olamayacağına dikkati çeken Müdür Ergin; şöyle konuştu: ''Kendisi dışında sigortalı çalışan sayısı 2 ile 10 arasında olan işyerleri, program kapsamında 1 katılımcı alabilir. Katılımcı sayısının tespitinde toplam işçi sayısı dikkate alınır” dedi.

ŞUANA KADAR 140 İŞVEREN YARARLANDI

Isparta’da çalıştırdığı işçi sayısı 2’den fazla olan işverenlere bu uygulamadan yararlanma çağrısında bulunan İşkur İl Müdürü Hüseyin Ergin; “şuana kadar bu konuda kurumumuza 140 başvuru oldu. Bu bize göre az daha fazla olmalı. Onun için işverenlere bu konuda çağrıda bulunuyorum. Gelin müracaatınızı yapın yardımcı olalım” dedi.  

 

 

Bu haber 695 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...