Kentsel dönüşüm kooperatif marifetiyle yapılırsa daha avantajlı

29 Temmuz 2015 19:02

Davrazkent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Demiralay, kooperatiflerin de kentsel dönüşüm de var olduğunu de hatta önemli bir aktör olduğunu söyledi. Demiralay, ‘’Eski ev sahibi vatandaşların teveccühü kooperatiflere olursa bu işte kooperatifler daha aktif olacaktır’’ dedi.

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında gerek toplu yaşam alanlarında gerekse bireysel olarak dönüşümler hızla devam ediyor. İmar harçları muafiyeti ile kredi desteği ve kira yardımı imkânı sunan Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında kooperatifler de çalışmalara başladı. Isparta'da yapı kooperatifi eliyle ilk kentsel dönüşüm projesini Davrazkent Yaşam Kooperatifi uyguluyor. Vatan Mahallesi'nde eski yapılar yıkılarak yerine modern ve dayanıklı 96 adet daire yapılacak.

KOOPERATİFLER KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMLİ AKTÖRÜDÜR

Davrazkent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Demiralay, yasanın kooperatiflere de kentsel dönüşüm uygulamasına katılma imkânı sunduğunu söyledi. Yapı kooperatiflerinin de kentsel dönüşümün önemli bir aktörü olduğunu belirten Demiralay, şöyle konuştu: "İnşaat sektöründe yükselen yıldız eski yapıların yenilenmesi noktasında çalışmalar. Isparta'da bu çalışmalar devam ediyor. Eski yapıları yıkmak suretiyle yeni yaşam alanları oluşturuluyor. Bu sektörün tamamını ilgilendiriyor. Bunu ayırma şansınız yok. Vatandaş için de, yapı kooperatifleri için de, müteahhitler için de aynı. ‘Kooperatif yapamaz, müteahhit yapar' gibi bir şey yok. Sektörün tamamı bu konuyla ilgili çalışma yapabilir. Kanun müsaade ediyor. Davrazkent Yaşam'da 2.adada mevcut yapıları kentsel dönüşüme sokuyoruz. Yapı kooperatiflerinin de kentsel dönüşüm yapabileceğini gösterme adına böyle bir çalışmaya başladık. Farkı, bir takım harçlardan muafiyet, kredi kaynaklarının sağlanması vatandaş açısından faydalı bir uygulama. Yapı kooperatiflerine Maliye Bakanlığı'nın verdiği muafiyetler var, bunun yanı sıra kentsel dönüşümün muafiyetlerinden faydalanacağız. Kooperatife üye insanların maliyetleri biraz daha düşecek. Kooperatifler de kentsel dönüşüm de vardır, önemli bir aktörüdür. Eski ev sahibi vatandaşların teveccühü kooperatiflere olursa bu işte kooperatifler daha aktif olacaktır."

 

Bu haber 840 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...