ADD’den ‘ Lozan’ kutlaması

25 Temmuz 2015 09:43

Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şubesi Başkanı Batuhan Güldiken, Lozan Antlaşmasının 92. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Güldiken’in mesajı şöyle: “Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmıştı. Mustafa Kemal Atatürk, bu antlaşma için şöyle der:

 "Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın çöküşünü anlatan bir belgedir. Osmanlı dönemi tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasal zafer eseridir."

 Lozan sonrasında, Sevr dayatması ile paramparça edilen Osmanlı İmparatorluğunun yerine yeni Türkiye Cumhuriyeti sınırları çizilmiş, savaş resmen sona ermiş ”Yurtta barış, dünyada barış” sloganında ifadesini bulan bir dönem başlamıştır.

Ülkemizde ve bölgemizde tehlikeli günler yaşanmaktadır.

Ortadoğu; ABD emperyalizmi, kukla devletler ve BOP eşbaşkanları yüzünden kan ve gözyaşına boğulmuştur.

Ülkemizde ise çözüm adı altında çözülmenin dayatıldığı, terör örgütleri ile mücadele yerine müzakerenin seçildiği, terör örgütlerine tavizlerin verildiği, iktidarın komşumuz Suriye’deki iç savaşı destekler tutumu  sebebiyle ülkemizde terör saldırılarının yeniden hortlatıldığı günlerden geçmekteyiz.

Dolayısıyla; gün, Lozan Barış Antlaşması’na sahip çıkma günüdür…

Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, Lozan Antlaşmasında da yer almıştır. Buna göre, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün oluşturan Türkiye'de yaşayan ve Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşit ve aynı haklara sahip Türk Ulusunu oluşturmaktadır.

Lozan demek, Tam bağımsızlık demek, askeri alanda kazanılan zaferlerin siyasi alanda da tescillenmesi demektir.

Lozan'da yapılan antlaşma sırasında TBMM'nin temsilcileri Türkiye'nin bağımsızlığından asla ödül vermediklerinden görüşmeler uzun ve çetin bir ortamda geçmiştir. Lozan Barış Antlaşması, aynı zamanda Kurtuluş Savaşındaki mücadeleden Cumhuriyet'e giden yolda bir köprü olmuştur. Ulusumuzun azim ve göstermiş olduğu bu kararlılık, tarihini yeniden yazmasına neden olmuştur. Yüzyıllardır sömürülen ve yarı sömürge durumunda olan bu topraklarda bağımsız yeni Türk Devleti'nin temelleri atılarak, tescili yapılmıştır.

Lozan Barış Antlaşması akıl ve bilimin öncülüğünde gerçekleştirilen devrimlerle bir topyekun kalkınma, çağdaşlaşma yolunda ilerlemenin ve yenilenmenin gerçekleştirildiği Cumhuriyet'in ilk adımı olmuştur.

Yeni Sevr dayatmalarının; Vatanımızın parçalanması, Milletimizin ayrıştırma planlarının yapıldığı bugünlerde, Lozan Antlaşmasına hepimizin sahip çıkması gerekmektedir. Ülkemiz tarihinin en ağır tehditleriyle karşı karşıya bulunduğumuz bugünlerde yurdumuzun tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nın ilkelerine, değerlerine sahip çıkma görevi devam etmektedir.

Lozan Antlaşması ile çizilen Misak-i Milli sınırlarını değiştirmek isteyenlere karşı tek yürek, tek yumruk olduğumuzu göstermemiz gerekiyor.

Gelin Türkiye’yi birlik ve bütünlük içinde tutan Lozan Antlaşmasına sahip çıkalım. Cumhuriyet’in kurulduğu, Milli Mücadelenin başladığı rotadan Cumhuriyet’i yıkmak için yola çıkanlara karşı çıkalım. Ortadoğu’nun getirildiği bataklık halinden bölgemizi kurtaralım, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği Yurtta Barış, Dünyada Barış düzenini koruyalım. Lozan ile kazanılan önemli hakların koruyucusu olalım.

Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını kutsayan, Misak-ı Milli sınırlarını, ulusal bütünlüğümüzü ve egemenliğimizi savunmaktaki en güçlü mirasımız olarak bundan sonra da önemini koruyacaktır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şubesi olarak; Lozan Barış Antlaşması’nın getirdiği ilke ve değerlere sahip çıkma görevini sürdürerek elde edilen tüm kazanımların koruyucusu olacağız. Bu bağlamda başta Ulusal Kurtuluş savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan'a imza atan büyük devlet adamı İsmet İnönü olmak üzere, Lozan Antlaşmasının unutulmaz kahramanlarını, bu kahramanlarımızı yetiştiren ulusumuzu sevgiyle saygıyla selamlıyor, Lozan’ın 92. Yıldönümünü ve aynı zamanda bu zorlu ve baskıcı ortamda görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalışan değerli Basın Emekçilerimizin Basın Bayramını da kutluyoruz”.

Bu haber 707 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...