“İlaca ulaşmada sıkıntı yaşanacak”

22 Temmuz 2015 17:58

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, 20 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren kanser ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi uygulamasını sert bir dille eleştirdi. Garğın, bu uygulamayla birlikte vatandaşların ilaca ulaşmada sıkıntılar yaşayacağını ileri sürdü.

Sağlık Bakanlığı’nın kanser ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesine yönelik yayımladığı genelge 20 Temmuz’da  yürürlüğe girdi. Kanser ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesiyle 2005 yılı SSK hastanelerine geri dönüş olacağını düşündüklerini ifade eden Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, şunları söyledi;

‘İLACA ERİŞMEDE SIKINTI YAŞANACAK”

‘’Kanser ilaçlarının bundan böyle hastaneler tarafından karşılanacak uygulamasının asıl başlangıcı 1 Temmuz’du ama çeşitli gecikmelerden veya hastanelerin kendilerini hazırlayamadıklarından dolayı 20 Temmuz’a alındı. 20 günlük ötelemeye rağmen eksikliklerin halen daha giderilemediğini düşünüyoruz. Kanser ilaçlarının hastanelerden karşılanması uygulamasıyla 2005 yılı SSK hastanelerine geri dönüş olacağını düşünüyoruz. Bugünden itibaren ilaç temininde sıkıntılar yaşanacağını öngörüyoruz. Uygulamadan biran önce vazgeçilmeli çünkü vatandaşlar bu ilaçlara erişme noktasında sıkıntılar yaşayacak. Görünen köy kılavuz istemez.

‘DEVLET ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLAMIŞ DURUMDA”

Bizler Nisan’dan beri aynı şeyi söylüyoruz; Bugüne kadar hastalar ilaca bir şekilde ulaşabiliyorlardı. Şu saatten sonra eğer değişiklik olmazsa hastalar bu ilaçlara ulaşamayacaklar. Görünen tehlike bu. Yani çekintilerimiz var. 2005 SSK hastanelerin kapatılmasıyla başlayan süreç geriye dönüyor. Şu an sadece izliyoruz. Eczacılık mesleğini hastanelere yaptırmaya kalkıyorlar. Vatandaşların sağlık hizmetine sağlıklı, çağdaş bir biçimde ulaşması için gereken önlemlerin devlet tarafından alınmasını bekliyoruz. Umarız bunlardan kaynaklı bir olumsuzluk olmaz. Eczacılık mesleği yok sayılamaz. Devlet elimizi kolumuzu bağlamış durumda. 

“İLACI ÖZEL HASTANELER KARŞILAYAMAZ”

Bu uygulama kamu Hastaneleri için yayınlanmış bir genelge. Bu ilaçlar pahalı ilaçlar. Bu ilaçlar sürekli değişiyor. Isparta’da özel hastanelerde onkoloji uzmanları yok. Bu ilaçların uygulanabilmesi için uzman hekimlerin olması gerekiyor. Özel hastanelerde bir kısıtlama yok ama doktor da yok. Hastalar ilaca ulaşamadıkları anda hastalıkları eğer ilerlerse bunun sorumluluğunu kim alacak?

‘’HASTANELERİN İLACI TEMİNİ GÜNLERİ HATTA AYLARI BULABİLİR’’

Hastanelerin bu ilaçları temin edilebilmesi için ciddi anlamda sermaye güçleri olması gerekiyor. Devlet bu ilaçlar için en ucuzunu almak isteyecektir. Yani hekim tercihine bırakılmıyor. Her ne kadar bunları alsalar da sürekli değişen ilaçlar söz konusu olduğu için bir hastane ilacı temin etmesi süresi ile eczacının ilacı temin etme süresi arasında ciddi zaman farklılıkları oluşur. İlacı bir ihaleyle almaya kalktığınızda aylar geçer. Ama biz dakikalar içinde bu ilaçları temin edebiliyoruz. Isparta’da olmasa bile getirtebiliyoruz. Kanser tehlikeli ve dakikaların önemli olduğu bir hastalık. Üzülerek söylüyorum ki vatandaşlar bir mağduriyet yaşayacaklar ama inşallah yaşamazlar.’’

 

Bu haber 634 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...