Domates’te 30 bin ton rekolte bekleniyor

20 Temmuz 2015 19:39

Deregümü’de üretilen sera domatesleri kamyonlara yüklenmeye başladı. Yeni sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyen Deregümü Köyü Muhtarı Osman Katırcı, Ramazan Bayramından sonra alımların hızlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Geçen yıl 1500 dönüm arazide yapılan domates üretiminin bu yıl 2 bin dönüme çıktığını anlatan Muhtar Katırcı, “Domatesimizin aromasına ve tadına güveniyoruz. Buraya tüccarların akın etmesinden de bu durum görülüyor. Domateslerimizi mühendis kontrolünde ilaç kullanmadan yetiştiriyoruz. Döllemeyi tamamen arıyla yapıyoruz. Hormon kesinlikle yok. Bir kovan arıyla 1500­2000m metreyi döllüyoruz. 45­50 günde o arılar ölüyor ve yenisini koyuyoruz. Bu kadar meşakkatli üretilen domatesimizden bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Geçen dönem de bu civarda bir üretim olmuştu.

Öte yandan bu yıl havaların kapalı gitmesinin çok hastalıklara neden olduğunu ifade eden Katırcı, şunları söyledi: “Maliyetimiz bu nedenle arttı. Ayrıca işçi bulmamızda sıkıntımız var. Bunlara rağmen pazarlamada pek sıkıntımız yok

Deregümü domatesimiz iç piyasada tüketiliyor. Ayrıca ihracatta yapılıyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara ve Konya’ya gidiyor. Ama en çok gönderdiğimiz yer İstanbul.”

Diğer taraftan domatesin sezon başlangıcında kilogram fiyatının 1,10 TL olduğunu ifade eden Muhtar Osman Katırcı, “Bu başlangıç fiyatı olduğundan normal. Fiyat durumu arz talep meselesi. Beklentimiz 3­5 lira. Talep olursa öyle canlanır. Fiyatı kafamıza göre değil Elmalı, Burdur, Söğüt ortalamasıyla belirliyoruz. İnşallah bu sezon domatesimiz yüzümüzü güldürecek. Çünkü domates, rekolte olarak gül ve kirazı geçti. Sahip çıkılması lazım. Ancak her önüne gelen sera kurarsa domatesin sonu da iyi olmaz.”

Bu haber 994 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...