KADİR GECESİ

13 Temmuz 2015 19:18

Galip AKIN

İl Müftüsü

 

KADİR GECESİ

 

                Kur’an ayı, Oruç ayı , rahmet mağfiret ve cehennemden kurtuluş ayı olan Ramazanın sonuna yaklaşırken, Rabbimizin bin aydan daha hayırlı olduğunu ifade ettiği Kadir Gecesine ulaşmanın hazzını mutluluğunu müminler yüreklerinde hissetmeye çoktan başladılar bile.

Evet önümüzdeki 13 Temmuz Pazartesi gününü Salı’ya bağlayan gece bu kutlu geceyi idrak edeceğiz inşallah. Bizleri geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan Ayına ve kadir gecesine ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar, vahyini bize ulaştırmaya vesile kıldığı, Efendimize (s.a.s) salat ve selam olsun.

                Bilindiği gibi Kadir Gecesiyle ilgili Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sure vardır. Kadir suresi olarak anılan bu surede Rabbimiz şöyle buyurur: ”Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!  Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

"Kadr" kelimesi sözlükte "güç, hüküm, takdir, şeref, ululuk" gibi anlam¬lara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin, geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden ön¬ce gecenin böyle bir ismi yoktu.

                Kadir Gecesinin bize en büyük hediyesi Kur’an’dır. İnsanlığını unutmuş insanoğluna kim olduğunu, nereden geldiğini, nasıl bir hayat sürmesi gerektiğini, sonunun ne olacağını, kim tarafından ne amaç ve gayeyle dünyaya gönderildiğini öğreten ve her iki cihanda mutluluğun yolunu gösteren Kur’an, bu gecede yeryüzüne indirilmiştir.

O Kur’an ki merhum Akif’in;

Beşerin derdine dermandır ancak Kur’an

O‘nsuz canavardanda beterdir insan.

Dizelerinde ifade ettiği gibi, bu gün de yarın da insanlık yeryüzünde var olduğu sürece zulmün, işkencenin, adaletsizliğin ve ahlaksızlığın ortadan kaldırılması, adaletin, ahlak ve faziletin, hak ve hakikatin ikamesi için insanlığın son ilahi kelam olan Kur’an‘a dönmesinden başka çaresi yoktur. Çünkü asırlar şahit olmuştur ki beşeri sistemler, düşünceler, teknik ve teknolojik gelişmeler insanı mutlu etmeye yetmemiştir ve yetmeyecektir. İnsan sadece bedenden meydana gelmiş bir varlık değildir. İnsan hem ruh hem de bedenden müteşekkil bir varlıktır. Bu yüzden onun ruh dünyasını ihmal ederek sadece bedensel duygu ve hazlarını tatmin etmeye yönelik yapılan her eylem, ona huzur getirmeyecektir. Bu yüzden insanın huzuru insanı en iyi bilen ve Yaratıcısı olan Allah(cc) tarafından insanlığın derdine derman olarak gönderilen Kur’an reçetesiyle mümkündür.

                Öyleyse gelin bu gece yeniden Kurana dönüş yapalım. Tıpkı Kur’an’ın Hz. Peygamber zamanında  sahabenin gönlünü fethettiği gibi yeniden  gönüllerimizi fethi için ellerimizi bir kez daha Rabbimizin dergahına açalım. Hem kendimiz için hem de Alem-i İslam için dua edelim.

                 İyi değerlendirildiği, gafletle geçirilmediği takdirde seksen yıllık bir ömre bedel olarak Rabbimizin bize takdim ettiği Kadir Gecesinin siz değerli Isparta‘lı kardeşlerimiz, Ülkemiz ve İslam Alemi için hayırlara vesile olmasını, Yüce Rabbimizden  diliyor,  sözlerimi hep birlikte amin diyeceğimiz Kenan YILDIZ’ın Meçhul İhtiyar adlı şiirinden bir bölümle bitirmek istiyorum:

 

Ya Rabbel alemin lütfuna boyun bükerek,

Açtık ellerimizi dergahına dönerek,

Kan ağlıyor Türkistan gaddar Çinin elinde,

Doğranıyor anneler çocukların önünde,

Sahur vakti Gazze’ye yağdırıyorlar bomba,

İftar vaktine bugün kim öle kim sağ kala,

Arakan, Suriye’de hep aynı manzaralar,

Beynimizi deliyor acı-acı naralar,

Sen Rahimsin Allah’ım koru kardeşlerimi,

Kurtar da bu mezalimden güldür yüzlerini,

Bir korku sal çürümüş kalplere ki ürpersin,

Kurban olayım ismine, sen ki Müntekım’sin,

Azgınlıklarıyla sonlarını doğursunlar,

Dökülen mazlum kanlarıyla boğulsunlar,

Yetmez diller onlara beddua döktürmeye,

Ateş kafidir ancak bu kiri söktürmeye,

Senden gelen ne varsa elbet hoştur da bize,

Bizi asla bırakma bu küfür  milletine.

Bu haber 807 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...