Elma’nın iyisi ihracatla yurt dışına gidiyor

10 Kasım 2012 15:24

Yıllarca sadece iki çeşit elmanın yetiştirildiği Isparta’da elmadaki çeşit sayısı 12’ye ulaştı. Yeni çeşit elmaların büyük bir bölümü ise ihraç edilerek yurt dışına gönderiliyor.

Yıllık ortalama 600 bin ton elma üretimiyle Türkiye’nin en çok elma üreten ili olan ve ülkede üretilen elmanın beşte birini üreten Isparta’da uzun yıllar Golden ve Starking olmak üzere sadece iki çeşit elma üretildi.

SON YILLARDA YENİ ÇEŞİT ÜRETİM

ARTARAK DEVAM EDİYOR

Üretilen elmaların birinci sınıf denilen iyi kalitedeki bölümünün ihracat yoluyla yurt dışına gönderildiğini dile getiren Elmacılık şirketleri, bu durumun da son derece sevindirici olduğunu belirttiler. Şirketler, Elmacılıkta Isparta’nın son yıllarda adeta çağ atladığını ifade ederek; “Bilindiği gibi Isparta’da sadece Golden ve Starking olmak üzere iki çeşit elma üretildi. Bu yıllarca böyle sürüp gitti. Ancak, 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başından itibaren elmada çeşit artmaya başladı ve başta Bodur elma olmak üzere şehre çok sayıda çeşit getirildi.

Daha önce sadece Golden ve Starking elma çeşitleri var iken bunlara Ziraat 900, Granyy Smith , Fuji Kiku, Red Fuji, Florina, Arap Kızı, Red Cherf, Pinkladen, Red Delicious, Jonagold, Rome Beauty Cooper gibi çeşitler de eklendi ve artık ilimizde 12 çeşidi aşkın elma üretimi yapılmaktadır.

“ESKİDEN SADECE % 10’U İHRAÇ EDİLEBİLEN

ELMANIN ŞİMDİ YARISI İHRAÇ EDİLİYOR”

Tarım ve Hayvancılık Fuarında da görüldüğü gibi, elma üretimindeki çeşitlilik bariz bir şekilde ortadadır. Burada sevindirici olan şudur. Geçmiş yıllarda sadece iki çeşit (Golden ve Starking) olarak üretilen elmaların % 90’ı ihraç edilecek kalitede olmadığı için yurt dışına gönderilemiyor ve ancak iç piyasada tüketilebiliyordu. Sadece % 190’luk bir kısmı ihraç edilebiliyordu. Elmadaki çeşitliliğin artması ile kalitede arttı ve dolayısıyla üretilen bu elmaların şimdi yarısından fazlası ihraç edilir duruma geldi” dediler. 

 

 

Bu haber 1138 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...