Hamilelikte beslenmeye dikkat!

4 Temmuz 2015 11:34

Sağlıklı yaşamın temeli anne karnında başlıyor. Gebelerin Özellikle ilk 3 ay içerisindeki yeterli ve dengeli beslenmesi, anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel yönden iyi gelişmesinde çok önemlidir.

Annenin kan hacmini artırmada ve bebeğin beyin ve eklem rahatsızlıklarına karşı korunmasında Folik asitin gerekli olduğunu vurgulayan Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Yurdanur Selçuk Ünal “hamile kalmayı planlayan anne adaylarına 3 ay önceden folik asit desteği planlanması ve hamileliğin ilk 3 ayında da doktor kontrolünde kullanımı önerilir” dedi. Ünal “Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve yaşı, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli etkenlerdir. Çünkü bebek, annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için gerekeni seçip alarak, büyür beslenir” ifadelerini kullandı.

‘İLK 3 AY ÇOK ÖNEMLİ’

Bebeklerdeki beyin gelişimi için ilk 3 ayın çok önemli olduğunun altını çizen Ünal “Gebelik dönemi bir bayan için hem fizyolojik hem de duygusal anlamda hayatı boyunca yaşayabileceği en önemli süreçlerden bir tanesi. Bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Bu yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmemiz için de bir takım besin öğelerini sağlıklı olarak alınması gerekiyor. 5 temel besin grubumuz vardır. Süt grubu, et grubu, ekmek grubu, sebze meyve grubu ve yağ grubu. Özellikle bunların hepsinin gün içerisinde tüketilmesini istiyoruz. Bunlar yeterli olarak tüketildiğinde de sıkıntı olmadan beslenme sağlanmış oluyor” dedi.

ÇOCUĞUNUZA ZARAR VERMEYİN

Gebeliğin ilk 3 ayında çok tüketilen çay, kahve ve asitli içeceklerin erken doğum ve düşüklere neden olduğunu dile getiren Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Yurdanur Selçuk Ünal “kafein tüketimi gebelerde önemlidir. Özellikle ilk 3 ay içerisinde ki kafein tüketiminin erken doğum ve düşüklere neden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden de bir gebenin hamileliğinin ilk 3 ayında çok fazla demli çay, kahve ya da kolalı içecek tüketmemesi gerekiyor, Bu dönemde açık limonlu çay ve ıhlamur tüketilebilir” dedi.

Ünal, “Gebelikte özellikle ilk haftalarda ortaya çıkan  sabah bulantılarını önleyebilmek için de sabah kalkarken biraz tuzlu kraker veya kuru ekmek tüketimi gün içindeki bulantıyı rahatlatabilir” şeklinde konuştu.

‘ZEKÂ GERİLİĞİNE YOL AÇIYOR’

Hamilelik döneminde diyet yapıldığı takdirde çocuklarda yetersiz beslenmeye bağlı olarak zekâ geriliğinin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Ünal “Gebelerin diyet yapmasını istemiyoruz. Biz gelen gebelerimize sağlıklı beslenmeyi anlatıyoruz. Hem kendi gereksinimini hem de bebeğinin ek gereksinimlerini karşılayacak şekilde bir kalori planlıyoruz. Beslenme programını  karbonhidrat, protein, yağ ile vitamin –mineral açısından dengeliyoruz. Yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğumlara ya da düşüklere neden olabiliyor. O yüzden de diyet yapılmasını istemiyoruz. Emziren annelerimize de hem bebeğinin hem de kendi gereksinimini hesaplayarak, sütün devamlılığını sağlayacak şekilde beslenme programı hazırlıyoruz. Gebe olan kişi çok şişmansa biz onlarda gebelik süresince toplam 5-6 kilo almayı hedefleyecek şekilde plan yapıyoruz. Eğer normal kilodaysa ortalama 9- 12 kilo almasını hedefliyoruz. Eğer hafif şişmansa 7-8  civarında kilo almasını istiyoruz.

‘SUYA ÖNEM VERİN’

Gebelik süresince özellikle terle kayıpların arttığı yaz döneminde sıvı tüketiminin önem kazandığını vurgulayan Ünal “Bebekler su içerisinde yaşıyorlar. Gebeliğin sonlarına doğru su tüketiminin azalması bebeğin yaşam alanı sıvısında (amniyotik sıvıda) azalmaya neden olabilir. Bu durum da  erken doğuma yol açabilir" dedi.

‘GEBELİKTEN SONRA DİYET MÜMKÜN’

Gebelikten sonra, emzirme döneminde isteyenlerin diyet uzmanı eşliğinde sağlıklı beslenerek ve anne sütünün kalitesini ve miktarını azaltmadan kilo verebileceklerini söyleyen Isparta Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Diyetisyeni Yurdanur Selçuk Ünal “Emzirme sürecinde diyet yaptırabiliyoruz. Diyet derken sağlıklı ve yeterli dengeli beslenme şeklinde planlama yapıyoruz.  Bu anne kendine geldikten sonra ilk  2 ay içerisinde de olabilir , 5-6 ay içerisinde de olabilir.  Önemli olan annelerin doktor kontrolleri, tahlilleri sonrasında diyet yapmaya engel bir durumu olmadığının tespit edilmesinden sonra, bireye  özgü olarak hazırlanmış beslenme programı ile sağlıklı şekilde kilo vermelerini sağlamak”  diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bu haber 826 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...