Çiftçi yağışlardan memnun

1 Temmuz 2015 19:23

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk hububat üretiminde iyi bir sezon yaşadıklarını ifade ederek, son yağışlarla birlikte tarım arazilerinde dekar başına yüzde 30­40 verim artışı beklediklerini belirtti.

Çiftçinin son yağışlardan memnun olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, buğday, arpa, yem bitkileri gibi hububat ürünlerinde artış beklediklerini söyledi. Selçuk, "Buğday ve arpa rekoltesinde yüzde 30 artış bekliyoruz. Üreticilerimizde bu durumdan gayet memnunlar. Hayvancılık konusunda da olumlu yansımalar var. Yağışlar nedeniyle meralarımız, bitki örtülerimiz yeşillendi. Doğal olarak hayvancılığımız da yağışlardan olumlu yönde nasibini aldı" dedi.

BAZI YÖRELERDE ÜZDÜ

Öte yandan geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 30’lara vatan kayıpla  karşılaştıklarını ifade eden Selçuk, " yıl yöremizde geçen yıla oranla ciddi bir verim artışı bekliyoruz. Çitçilerden gelen tepkilerde zaten olumlu yönde. Çiftçilerimiz iyi bir sezon geçirdi, alınan ürün miktarından oldukça memnunuz ancak bazı yörelerde hasat sırasında yağış olması ürün kalitesini olumsuz etkilediği için çiftçilerimizi üzdü” şeklinde konuştu.

BİÇERDÖVERLERİN BAKIMINI YAPTIRIN!

Diğer taraftan hububat hasadı sırasında meydana gelebilecek dane kaybını önlemek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Selçuk, şunları söyledi: "Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ürünlerinde biçerdöverle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıplarını azaltmak için biçerdöverlere yönelik denetim çalışmaları yapılıyor. Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahipleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ‘2015 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı’ doğrultusunda bir takım hususlara uymaları gerekiyor. Biçerdöver sahipleri hasat sezonundan önce biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getirmek zorundalar. Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırtmamalılar. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirecektir. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştırmayacaklar.”

Bu haber 763 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...