Çocuklarda depresyona dikkat!

29 Haziran 2015 18:36

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da erken yaşlardan itibaren görülebilen duygu durum bozukluklarının bulunabileceğini belirten uzmanlar, bunlardan en yaygın ve en önemlisi olan depresyonun, çocuğun yaşadığı üzüntü ve sıkkınlıktan farklılık gösterdiğini, çocuğun psikolojik ve duygusal sağlığını etkilediğini ifade etti.

ÇOCUKLARDA DEPRESYON BELİRTİLERİ

Çocuklarda depresyonun belirtileri ile ilgili bilgi veren Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ergen ve Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı Doktor Burçin Demirelli Karakapıcı “Kızgınlık ve huysuzluk, Devamlı görülen mutsuzluk ve umutsuzluk hissi, Sosyal hayattan geri çekilme, Reddedilme veya onaylanmamaya yönelik aşırı hassasiyet, İştahta artış veya azalma, Uyku düzenindeki değişimler – aşırı uyku ya da uykusuzluk, Bağırma ve ağlama nöbetleri, Konsantrasyon güçlüğü, Düşük enerji ve halsizlik, Tıbbi müdahaleye yanıt vermeyen fiziksel şikayetler (örneğin mide veya baş ağrısı), Değersizlik veya suçluluk hissi, Düşünme ve odaklanma süreçlerindeki aksamalar, Ölüm ya da intihar düşüncesi. Tüm çocuklarda bu belirtilerin tümü görülmeyebilir. Aslen, bu belirtiler farklı zamanlarda farklı ortamlarda kendini farklı şekillerde gösterebilir” dedi.

UZMANA DANIŞIN

Çocuklarda görülen davranış bozukluğu ya da depresyonun nasıl anlaşılacağı konusuna da açıklık getiren Karakapıcı “Eğer yukarıda belirtilen semptomlar en az iki hafta süreklilik gösteriyorsa bir uzmandan konuyla ilgili olarak yardım alınabilir. Öğretmenlerinden veya arkadaş çevresinden edinilen bilgiler de teşhis açısından faydalı ipuçlarıdır. Ayrıca teşhis aşamasında birincil olarak çocuğun bakımını üstlenen birey de görüşmeye alınarak bilgi toplanır. Bunun dışında depresyonu teşhis etme amaçlı spesifik bir medikal ve psikolojik test bulunmamaktadır. Fakat çocuk ve ebeveynler için geliştirilen anketler teşhise yardımcı olabilecek ölçüm araçlarıdır” ifadelerini kullandı.

PSİKOTERAPİ VE İLAÇ TEDAVİSİNİN

BİR ARADA KULLANILMASI ÖNEMLİ

Konuşmasına şu şekilde devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ergen ve Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı Uzman Doktor Burçin Demirelli Karakapıcı “Çocuk depresyonu için tedavi seçenekleri yetişkin tedavi sürecindekilerle benzerlik gösterir. Psikoterapi ve ilaç tedavisi çoğunlukla kullanılır. Yetişkinlerden farklı olarak çocuğun çevresi ve aile üyelerin önemi de tedavi sürecinde etkilidir. Çocuk doktoru öncelikli olarak psikoterapi önerebilir, ilaç tedavisi de depresyonun ciddiyetine bağlı olarak ek tedavi olarak kullanılabilir. Yapılan araştırmalar psikoterapi ve ilaç tedavisinin bir arada kullanılmasının depresyon tedavisindeki en etkili yöntem olduğunu öne sürmektedir” dedi.

ÇEŞİTLİLİK GÖSTEREBİLİR

Karakapıcı “Depresyon belirtileri çocuktan çocuğa çeşitlilik gösterebilir. Genellikle gelişimin normal süreçleri gibi algılanıp tanı ve tedaviden yoksun kalınır. Sıklıkla saldırgan, sinirli davranışlarla maskelenmiş depresyona dikkat etmek gerekir. Aslında çoğu küçük çocuk erişkinlere benzer mutsuz ruh hali ve üzüntü sergiler, ancak farkları bu durumu daha çok yüz ifadeleri ve beden duruşları ile göstermeleridir. Genellikle mutsuz, keyifsiz ruh hali sabah saatlerinde daha belirgindir. Olağan saatinden en az 1-2 saat önce uyanmalar görülebilir. Kilo kaybı, anoreksi, aşırı ya da uygunsuz suçluluk duyguları eşlik edebilir.

Çocukluk depresyonu günlük üzüntülerden farklıdır. Çocuğun sadece üzgün veya mutsuz görünmesi onun depresyonda olduğu anlamına gelmez. Ancak bu belirtiler sürekli, yaygın ve zarar verici hal aldığında ve çocuğun sosyal aktiviteleri, ilgileri, okul derslerini ve aile yaşantısını etkilemeye başladığında, depresyondan bahsedilir. Akılda tutulması gereken depresyonun çok ciddi bir bozukluk olmakla birlikte tedavi edilebilir bir hastalık olmasıdır. Okul öncesi dönemde, dil gelişimi ve sözelleştirme yeterli değildir. Yaşam olayları ve değişiklikler önemlidir. Depresyonu saptamada oyun önemlidir. Bu dönem çocuğunda davranışsal alanda agresif hareketler, aşırı hareketlilik depresyon belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Yine içe kapanma, gece korkuları, bedensel belirtiler, kilo değişiklikleri, uykusuzluk, konsatrasyon güçlükleri, intihar düşünceleri ve yaşıt ilişkilerinde bozulma görülebilir” dedi.

AİLELER DİKKAT!

Konuşmasında şu ifadelere yer veren Karakapıcı “Özellikle birinin kaybı, anne yoksunluğu, anne-babadan ayrılma sonucu ortaya çıkan yas kolaylıkla depresyona dönüşebilmektedir. Daha 13 yaşına gelmeden babaları ölen çocuklarda, depresyonun daha çok ortaya çıktığı görülmektedir. Anne babada ciddi depresyon olan çocuklarda da model alma yoluyla öğrenme ve anne babanın yetersizliğine bağlı depresyonlara sık rastlanmaktadır” ifadeleri kullandı.

 

Bu haber 930 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...