Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
SÜLEYMAN DEMİREL’İN 91 YILLIK HAYATI
19 Haziran 2015 00:19Süleyman Sami Demirel 1.Kasım.1924’te Isparta İslamköy’de doğdu. Yahya ve Ümmühan Hanım’ın oğlu olan Demirel 12.Aralık.1948’de Nazmiye Şener ile evlendi. Yüksek Öğrenimini 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Demirel, İnşaat Mühendisliği Su Bölümünden mezun olup “İnşaat Yüksek Mühendisi” ünvanını kazandı. Daha sonra sulama ve elektirifikasyon konularında araştırma yapmak üzere Devlet tarafından ABD’nin “Bureau of Reclamation” kuruluşuna gönderildi ve orada 1949-50 yılları arasında görev yaptı.
1949-1955 yılları arasında Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin bünyesinde “Yüksek Mühendis” olarak çalışan Demirel, 1954 yılının Ekim ayından 1955 yılının Temmuz ayına kadar “Eisenhower Exchange Fellowship” bursiyeri olarak Amerika’daki çeşitli özel kurumlarla, eyalet ve federal devletin bazı kuruluşlarında araştırmalar yaptı.
ABD’nin “Rular Electrification Administration” ve “U.S. Geological Survey” kuruluşu ile “U.S. Bureau of Reclamation” da yeniden araştırmalar yapıp Türkiye’ye dönen Demirel, 1955 Devlet Su İşleri Genel Müdürü olarak görevlendirildi ve bu görevi 1960 yılına kadar sürdürdü.
Askerlik hizmetini 1960-61 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’nda yapan Süleyman Sami Demirel Teğmen rütbesi ile terhis oldu. 1962-64 yılları arasında müteahhit-müşavir ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışan Demirel, 1962 yılında Adalet Partisi I. Büyük Kongresinde Genel İdare Kurulu seçildi ve teşkilat başkanlığına getirildi. Adalet Partisi’nin II. Büyük Kongresi’nde Genel Başkan olan Demirel III,IV,V,VI,VII,VIII,IX Büyük Kongreleri’nde de tekrar göreve seçildi. 1965-69/1969-73/1973-77/1977-80 yılları arasında Isparta Milletvekili olarak seçildi
1965 yılı Ekim ayından 1971 yılı Mart ayına kadar Başbakan olan Demirel 1973-74 yılları arasında da Ana Muhalefet olarak görevini sürdürdü. 1975-77 yılları arasında (AP-CGP-MHP-MSP) dörtlü koalisyon lideri sıfatıyla tekrar Başbakan olan Demirel 1977-78 arasında da (AP-MHP-MSP) koalisyonunda da Başbakandı.
12.Eylül.1980 askeri müdahalesi ile görevinden alınan Demirel aynı gün eşi ile birlikte Hamzakoy askeri tesislerinde bir ay süre ile gözetim altına alındı. 7.Kasım.1982’de halk oylaması ile kabul edilen yeni Anayasa, Demirel’in seçilme ve siyaset yapma özgürlüğünü 10 yıl süre ile elinden aldı. 2.Haziran.1983 tarihinde Zincirbozan askeri üssüne götürülüp 30.Eylül’e kadar tutuldu.
5.Eylül.1987 tarihinde referandumla siyasi haklarını yeniden kazanan Demirel, 1987 yılında olağanüstü bir kongrede DYP Genel Başkanlığı’na getirildi ve aynı yıl Isparta milletvekili seçildi. DYP’nin 1988 yılındaki ikinci ve 1990’daki üçüncü olağan kongrelerinde tekrar aynı göreve getirildi.
20.Ekim.1991 tarihinde yapılan milletvekili genel seçimlerinde lideri bulunduğu DYP birinci parti oldu ve 7.Kasım.1991 Hükümeti kurmakla görevlendirilen Demirel 49. TC Hükümetini “DYP-SHP” koalisyonu şeklinde gerçekleştirdi.
1993 yılında cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün ardından Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıktı.
DEMİREL'İN CUMHURBAŞKANLIĞI
Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, 7 yıllık görev süresinde Çankaya Köşkü'nde sayısız kabul gerçekleştirdi, 125 ülkeye gitti, yabancı devlet başkanlarını Türkiye'de ağırladı, çok sayıda ili ziyaret etti.
Görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e devretmeden düzenlediği basın toplantısında Demirel, yaşamını "50 yılı aşkın kamu hizmetim, 35 yıllık siyaset hayatım, 7 yıllık Cumhurbaşkanlığım boyunca büyük Türkiye hedefi, demokrasinin ve anayasal kurumların güçlenmesi, demokratik kuralların işlemesi için mücadele ettim" sözleriyle özetledi.
Demirel, kendi ifadeleriyle "Atatürk'ün mekanında yedi yıldır tuttuğu demokratik cumhuriyet nöbeti" sırasında Çankaya'nın halkın evi olduğunu, kapıların toplumun tüm kesimlerine açık tutulduğunu belirtti. Anayasa'nın verdiği bütün görevleri yerine getirdiğini ve yetkileri kullandığını, bunu yaparken kesin bir tarafsızlık içinde hareket ettiğini anlatan Demirel, Anayasa'dan, demokratik ve laik cumhuriyetten yana taraf olduğunu vurguladı.
EŞİ NAZMİYE HANIM'LA 65 YIL
Süleyman Demirel kadar, her daim yanında yer alan eşi Nazmiye Demirel de Türk siyasi hayatının önemli simaları arasında yer aldı.
Demirel çifti, 12 Mart 1948 evlendi ve Nazmiye Demirel'in 27 Mayıs 2013'teki vefatına kadar hiç ayrılmadı. Nazmiye Demirel'in geçirdiği ateşli hastalığın yanlış tedavisi sonucu çocuk sahibi olamayan Demirel çifti, hayatı paylaşarak 65 yıl geçirdi.
Süleyman Demirel, siyaset hayatının inişli çıkışla zamanlarında kendisine hep destek olan, 86 yaşında kaybettiği eşi için, vefatının hemen ardından, "Siyasetçilerin arkasında olmak kolay bir şey değildir. Nazmiye Hanım benim arkamda hep metanetle durmuştur. Gördüğüm hizmete karışmamış ama bana destek vermiştir. Onun için huzurunuzda kendisine şükranlarımı söylüyorum. Biz aslında bir elmanın iki yarısıyız. Kalan yarısı benim, giden yarısı Nazmiye Hanım'dır" sözleriyle minnetini dile getirmişti.
ÇOBAN SÜLÜ'DEN TÜRKİYE'NİN BABASI'NA
Çocukluk yıllarında çobanlık yaptığı için "Çoban Sülü" olarak da anılan "Türkiye'nin babası" Demirel, 50'den fazla üniversiteden fahri doktora aldı, yabancı ülkelerin devlet nişanlarına layık görüldü. Memleketi Isparta'da adını taşıyan Süleyman Demirel Üniversitesi kuruldu, Isparta'daki havalimanına ve Türkiye'nin farklı yerlerindeki pek çok okula adı verildi.
Demirel, Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan siyasetçisi oldu. Demirel, altı dönem Isparta milletvekilliği yaptı, yedi yıl yasaklı kaldı, yedi kez hükümet kurdu.
ŞAPKASI VE ÜSLUBUYLA DİKKAT ÇEKTİ
Türk siyasetinde "Binaenaleyh" denildiğinde akla gelen tek isim Süleyman Demirel oldu. Kimseye kaptırmadığı şapkası ve fotoğraf karelerine de yansıyan "kaptırmama mücadelesi" ile Demirel, Türk siyasi tarihine unutulmaz bir simgeyle kazındı. Demirel şapkanın demokraside bir simge haline geldiğini söyleyerek, "Şapka benim değil milletin şimdi" değerlendirmesini de yaptı.
Süleyman Demirel, "Bir takım yürüyüşler oluyor diye asabınız bozulmasın, yürümekle yollar aşınmaz", "GAP'ı gaptırmam", "Ege bir Yunan gölü değildir, Ege bir Türk gölü de değildir, binaenaleyh Ege bir göl değildir", "Dün dündür, bugün bugündür" sözleriyle de hafızalarda yer etti.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, 1949 yılında başladığı memurluk görevinden, cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede okuduğu kitaplar, fotoğrafları ve kullandığı eşyalar, İslamköy'de geçen yıl açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde sergileniyor.