“50 yıllık otopark sorunu çözülecek”

7 Kasım 2012 18:20

Belediye, İl Sağlık Müdürlüğü arkasına yapılacak olan ‘Katlı Otopark’ projesi için 1 milyar 400 milyon TL ödeyerek 2 bin 307 metrekare arsanın tapusunu aldı. Arsa alımlarının %80’ini tamamladıklarını belirten Başkan Günaydın, diğer otopark projeleri ve bu proje ile Isparta’nın 50 yıllık otopark sorununun çözüleceğini aktardı.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dün saat 10:00’da Sağlık Müdürlüğü arkasında bulunan otoparkta bir basın toplantısı yaparak, Çelebiler Mahallesi’nde İl Sağlık Müdürlüğü ile Kariyer Göz Hastanesi arasında kalan alana yapılacak olan Katlı Otopark Projesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Yapılacak olan proje ile ilgili olarak toplam 2 bin307 metrekarearsanın tapusunu aldıklarını belirten Başkan Günaydın, 10 arsayı 1 milyar 400 milyon TL karşılığında satın aldıklarını  ifade etti.

Başkan Günaydın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün her şeyden çok zaruri olan çoktan beri bunu yapmak istediğimiz ama çok zor şartlar olduğu için belirli bir noktaya getirdiğimiz otoparklar konusunda açıklama yapmak istiyorum.  Artık şehrimize şehir otoparkları yapılması gerekli ve şehir ana otoparkları yapılması gerekli.

2 BİN307 METREKAREARSAMIZ OLDU

Bunlardan bir tanesi; şu anda alımlarının %80’ini tamamladık ve bir miktar daha istimlakımız var. Bu istimlakları da gönüllü bir şekilde yapıyoruz. Bu bulunduğumuz noktadan başlarsak en kısa amanda eskiz proje hazırlıkları yapılıyor, bir yandan da alımlarımız devam ediyor. Bu alanda 10 tane arsamızı aldık ve 2 bin307 metrekarearsamız var şu anda ve tapuları da belediyemizin üzerindedir. Bu 10 arsayı şahıslardan gönüllü bir şekilde satın aldık. 1 milyar 400 milyon TL parayı nakit olarak ödedik.

1 MİLYAR 750 MİLYON TL’YE SATIN ALDIK

Daha önceki belediye başkanlığım döneminde de bunun haricinde 3 parselini almıştım. Yani bu projelendirme çalışmasını çok önceden başlatmıştık ama araya boşluk girdi ve kaldı. Şimdi tekrar döndüğümüzde malumunuz büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kalmıştık. Bu borçtan da silkinir silkinmez bu çalışmalara süratle geçmeye başladık. Eğer eski aldığımız arsaları da buna dahil edersek 1 milyar 750 milyon TL’lik arsa belediyemizin oldu. Yani Isparta halkımızın oldu. Burada süratle projelendirme yapıyoruz. Şu anda dünyada çok  ciddi otoparklar yapılıyor.

ÜSTÜ MEYDAN, YER ALTI KATLI OTOPARK

Buradaki projemiz; daha önce çizmiştim bu projeyi, yer altında iki kat, yer üstünde dört kat otopark olarak düşünmüştüm fakat şehrimizde nefes alma özelliği, rahatlık ve meydan güzellikleri az olduğu için burayı meydan yapma kararı aldık. Ranttan daha ziyade, şehrin güzelliği, kullanımı ve fonksiyonu üzerinde duruyoruz ve yerin altına otopark yapıyoruz. Minimum 4 ya da 5 kat yerin altında otopark olacak. Asansörle çıkılacak. Yap-işlet-devret modeli ya da eğer maddi imkanım bunu çözebilirse kendi imkanlarımızla da yapabilme durumumuz var inşallah.

ELEKTRONİK STOK SİSTEMİ

Dünyanın bir çok yerinde kullanılan, Elektronik Stok Sistemi ile yapabilirsek insanlar yerin altına inmeyecek. Bu sistem ile bıraktığınız yerde tekrar arabanızı alıp gideceksiniz.1 metrebile tekeri dönmeden. Bu sistem bu şekilde. Ayrıca bu sistemle yapılmış otoparklar daha çok araç alıyor. Bir de bizim bildiğimiz rampalı sistem var. Ona da gerekli teknolojik araçlar koyacağız. Asansörle yerin altına aracınla inip-çıkacaksınız. Çıktığınızda yerin üstünde meydanda olacaksınız. Bu meydanı da yeşillendirerek, kalıcı ağaçlar dikeceğiz. Bu şekilde projemizin taslaklarını hazırladık. Projemizin ön araştırmasını yaptık.

GÖKKUBBE’YE 850 TON TAMAMEN ÇELİKTEN, 3 KATLI OTOPARK

Artık otoparklar yapıyoruz şehrimize. Sıradan otoparklar değil, hacimsel ve katlı otoparklar.

Bir tanesine şimdiden başlamak üzereyiz. İhalesini yaptık, sıra yer tesliminde. 850 ton tamamen çelikten, 3 katlı bir otopark yapılıyor. Burası da, Gökkubbe olarak adlandırdığımız, çok maksatlı kullanacağımız ve ulusal fuar olarak da kullanabileceğimiz, Isparta’ya büyük bir ekonomi girdisi sağlayacak bir proje. Buraya da 300 araç kapasiteli, 3 katlı, rampalı sistemle yapıyoruz. İlk defa bir fuarla birlikte otopark da yapılmış bir eser olacak. Bu otopark’a ‘başladı’ gözüyle bakıyoruz, birkaç gün sonra temel atılacak. Otoparklara çok ciddi anlamda önem veriyoruz.

BELEDİYENİN ALTINA 60 ARAÇLIK OTOPARK

Bir de belediyemizin altında işe yaramayan depolarımız var. Atıl durumda. Kira geliri de pek yok. Belediyenin altındaki bu kullanılmayan bölümleri temizleyip restore ettik. Orayı da 60 araç kapasiteli otoparka çevirdik.

İŞİN %80’İNİ TAMAMLADIK

Özel idarenin yeri ve yan yolunun altını da otopark yaparsak, üstü meydan olacak ve buradaki otopark sistemi şehre gelecek için büyük rahatlık sağlayacak. Bu proje de Isparta için hayati bir konu. Bunu da yapacağız inşallah, bir miktar daha alacağımız yerler var. Ben buradan mal sahiplerine de bir duyuru yapmak istiyorum. Yıllardır burası otopark diye zapdedilmiş bir yer. Kimse bir şey yapamıyor. Yapamayacak da bundan sonra hep otopark olacak. Biz değerini veriyoruz ve alıyoruz. Bu vatandaşlarımızla da işin parasal kısmını çözmüş oluyoruz. Geriye 5 parselimiz daha kaldı. 12 parselimizi almışız. Yani işin %80’ini tamamlamışız.  Geri kalan 5 parselimiz için de vatandaşlarımız bize yardımcı olurlarsa memnun olacağız. Hakkını vermeden almıyoruz, değerini veriyoruz. Helalleşiyoruz ve el sıkışarak pazarlığı bitiriyoruz. Gönülsüz bir iş hiçbir zaman yapmadım, bundan sonra da yapmam.  

ITKM’DE 1750 ARAÇ KAPASİTELİK OTOPARK

Ayrıca, ITKM’de 1750 araçlık otoparkımız da hizmete girecek. Bir de şehrimizin kuzeyinde de bir otopark düşünüyoruz. Bu şekilde şehrimizin 50 yıllık otopark sorunu çözülmüş olacak”. 

Bu haber 837 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...