BAKA’dan Melek Yatırımcı ve Girişimci Sermayesi Paneli

1 Haziran 2015 18:48

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya’da üniversiteli girişimci adaylarına yönelik Melek Yatırımcı ve Girişim Sermayesi Paneli düzenledi. BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN’in başkanlığındaki panele konuşmacı olarak Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan ELGİN, Etkin Girişimci Destekleme Derneği (Endeavor) Türkiye Genel Sekreteri Didem ALTOP, Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep BİLDİK ve Sistem Global Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin KARSLIOĞLU katıldı. Panelin konuşmacıları kuruluş aşamasındaki şirketlere alternatif finansman olanağı sunan ‘Melek Yatırımcılık’ kavramı hakkında önemli bilgiler verdi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen  Melek Yatırımcı ve Girişim Sermayesi Paneli’nin açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN, BAKA olarak ekonomik kalkınmanın önündeki araçlardan biri olan girişimciliğe ayrı önem verdiklerini vurguladı. Panelde yenilikçi iş fikirlerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynayan melek yatırımcı sistemi hakkında önemli bilgiler verileceğini belirten ÖZEN, “BAKA olarak girişimcilerin önünü açma konusundaki faaliyetlerimize ağırlık vereceğiz” dedi.

İş dünyasının temsilcileri ile girişimcinin katıldığı panelin ilk konuşmacısı Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Didem ALTOP, melek yatırımcılığın Türkiye’deki adının Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) olduğunu ve BKS'nin de Hazine Müsteşarlığı tarafından erken aşama şirketlere yatırımı cazip hale getirmek amacıyla oluşturulduğunu söyledi. Başarılı şirketlerin beklenmedik yerlerden çıkabileceğini, birkaç girişimcinin ekosistemde önemli etkiler oluşturabileceğini belirten ALTOP,  girişimcilerin büyük kısmının daha önce şirket kurmadıkları için tecrübesiz olduğuna ifade etti. Finansman dışındaki konularda yeni girişimcilerin yardıma ihtiyaç duyduklarını söyleyen Endeavor Türkiye Genel Sekreteri ALTOP, “Melek yatırımcıların sunduğu tecrübe ve olası bağlantılar, maddi desteğin yanı sıra girişimciler için çok büyük önem taşıyor. Melek yatırımcıların ortak özelliklerinin, borç vermeyip hisse almaları ve sabırlı sermaye vasfı ile hızlı geri dönüş beklememeleridir. Yapılan yatırımlar fevkalade başarılı da olabilir ya da yeni adım atarken başarısızlıkla da sonuçlanabilir. 2014 yılında ABD’de melek yatırımcıların yaptığı bin 137 yatırımın yarısı kayıp, 3’te biri tamamen kayıp ve 6’da biri büyük kazanç olmuştur” diye konuştu.

ÖZEL PAZAR VE MELEK YATIRIMCIYA SAĞLANAN AVANTAJLAR

Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep BİLDİK de, ‘Özel Pazar'ın Borsa’dan farklı olarak halka arz olmadan finansman, likidite ve yeni yatırım ihtiyaçlarını karşılaşmak için şirketler, şirket ortakları ve yatırımcıları buluşturan bir pazar yeri olduğunu söyledi. Özel Pazar’ın 2014 yılında 119 üyeyle açıldığını, Mayıs 2015’de 228 üyeye ulaştığı bilgisini veren Recep BİLDİK, ilk büyük işlemin geçen Şubat’ta Modanisa.com'a STC Ventures ve Aslanoba Capital tarafından yapılan 5,5 milyon dolarlık yatırım olduğunu kaydetti.

Sabretme, bütçeleme, ekonomik altyapı ve plan gibi kavramların üzerinde duran Sistem Global Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin KARSLIOĞLU ise, girişimcilerin başarılı olabilmek için bunlara alışıp ayakları yere basar şekilde hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Girişimcilere kapasiteleri fark ederek, buna doğru yol almaları önerisinde bulunan KARSLIOĞLU, başarı için vizyon, strateji ve ekibin olması gerektiğini belirtti. Melek Yatırımcı olmanın avantajlarına da değinerek BKS'ye başvuruları kabul edilerek Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) olan kişilerin yatırım tutarlarının yüzde 75'inin yıllık gelir vergilerinden düşebildiğini hatırlatan KARSLIOĞLU, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından belirlenmiş programlar kapsamında, son 5 yıl içinde desteklenmiş giriş şirketlerine iştirak sağlayan BKY'ler için vergi desteği yüzde 100 uygulanır” dedi.

"MELEK YATIRIMCILARIN YATIRIM TUTARI ORTALAMA 324 BİN LİRA"

Panelistlerden Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan ELGİN ise, girişimcilerin fikirlerini sunarken nasıl hareket etmesi gerektiğini anlatarak, kendi iş yaşamından örnekler verdi. 2013 yılında melek yatırımın teşvik edilmesinin ardından Türkiye’nin yatırımlarda Avrupa’da 8. sıraya yükseldiğine işaret eden ELGİN, şirket başına ortalama yatırım miktarına göre ise 4. sırada olduğunu söyledi. Türkiye’de 500’den fazla melek yatırımcı olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan ELGİN, “Türkiye'de melek yatırımcıların Nisan 2015 itibarıyla ortalama yatırım tutarı, işlem başına tahmini 324 bin liradır. Melek yatırımcıların en çok yatırım yaptığı sektörler yazılım, uygulama, geliştirme ve e-ticarettir” diyerek sözlerini noktaladı.

Panelin sonunda bütün panelistlere değerli katkılarından dolayı teşekkür eden BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN, “Önümüzdeki dönemde de girişimciliği özendirmek amacıyla bu tür faaliyetlere devam edeceğiz” diyerek paneli tamamladı

Bu haber 631 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...