22 Yıllık beklenti hüsranla bitti..

22 Mayıs 2015 18:42

1993 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in talimatı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapımına başlanan Kültür Merkezi, 'deprem dayanıklılık testi'ni geçemedi. Rapor doğrultusunda Isparta Valiliği ve İl Özel idaresi yönetiminin binanın yıkımına karar verdiği öğrenildi.

Isparta'nın yılan hikâyesine dönen bir sorunu daha nihayet belirsizlikten kurtarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 1993 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in talimatı ile Isparta Eğitim Kompleksi içerisinde yapımına başladığı ancak kaba inşaat aşamasından sonra kaderine terk edilen devasa yapının akıbeti belli oldu. Aradan geçen 22 yılda çözüm bulunamayan Süleyman Demirel Kültür Merkezi, 'deprem dayanıklılık testi'ni geçemedi. Yapılan analizler sonucunda 1993¬-1995 arasında kaba inşaatı tamamlanan yapının dayanıksız olduğu ve deprem riski taşıdığı ortaya çıktı.

‘’YIKILMA KARARI ALINDI’’

Özellikle karot testlerinde beton seviyesinin çok düşük olduğu belirlendi. Isparta Valiliği'nin talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İl Özel İdaresi'ne devri yapılan Süleyman Demirel Kültür Merkezi inşaatında ilk aşamada deprem dayanıklılık testi yapıldı. 3 ay süren deprem dayanıklılık test çalışmaları sonucunda ortaya çıkan rapor, inşaatın devam edemeyeceğini ortaya koydu. Rapor doğrultusunda Isparta Valiliği ve İl Özel idaresi yönetiminin binanın yıkımına karar verdiği öğrenildi.

‘’YENİ BİR PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK’’

Öte yandan AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde günümüz koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun bir projelendirme yapılacağını söyledi. Kültür Merkezi Projesi için 'yanlış planlama' tanımlaması kullanan Bilgiç, ‘’1993 yılında yapılmış. Deprem testi yaptık, yıkılması gerekiyor. Sağlam değil. Burada yeniden bir projelendirme yapacağız" dedi. İl Özel İdare yönetiminin kullanım hakkı kendilerine geçen Süleyman Demirel Kültür Merkezi inşaatının bulunduğu yerde hem eğitim kompleksine hem de Isparta'nın geneline uygun bir projelendirme için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Bu haber 781 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...