‘’Plana katkı sağlamaktan ziyade mübalağa ediliyor’’

14 Mayıs 2015 16:07

Vali Vahdettin Özkan, Çevre Düzeni Planı’nın kamuoyu haberdar edilmeden sessiz sedasız yürürlüğe girdi iddialarına yanıt vererek ‘’1.5 yıl üzerinde titizlikle çalışılmış ve yerel katılımı en yüksek seviyede tutulmuş bir plandır’’ dedi.

Vali Vahdettin Özkan, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanları tarafından hazırlanan 1\100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ilgili değerlendirmelerde bulundu. Plana yönelik gelen eleştirilere cevap veren Vali Özkan, şunları söyledi; Çevre Düzeni Planı orman, akarsu, göl ve tarım arazileri gibi temel coğrafi verilerin gösterildiği, kentsel ve kırsal yerleşim, gelişme alanları, sanayi, tarım, turizm, ulaşım, enerji gibi sektörlere ilişkin genel arazi kullanım kararlarını belirleyen, yerleşme ve sektörler arasında ilişkiler ile koruma kullanma dengesini sağlayan 1/50.000 veya 1/100.000 ölçekteki haritalar üzerinde ölçeğine uygun gösterim kullanılarak bölge, havza veya il düzeyinde hazırlanabilen, plan notları ve raporuyla bir bütün olarak yapılan Temel ve Genel Bir Düzenlemedir. Eleştirilerde genel olarak Isparta adına Çevre Düzeni Planına katkı sağlamaktan ziyade mübalağa edilmiş, plan ile bir bütün olan plan hükümleri göz önüne alınmadan yapılmış bir eleştiri olarak görülüyor.

‘’PLAN YÖNETMELİĞE UYGUN ÇİZİLMİŞTİR’’

Plan, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği Çevre Düzeni Planı gösterim tekniğine uygun çizilmiştir. Çevre Düzeni Planında ve Çevre Düzeni yapım tekniğinde Kentsel Dönüşüm Yapılan Alan olarak bir gösterim mevcut değildir. Ayrıca ilimiz dâhilinde Kentsel Dönüşüm faaliyetleri bina bazında sürdürülmekte olup bölge ya da alan bazında kentsel dönüşüm faaliyeti yoktur. Kentsel Dönüşüm yapılan alan olmuş olsa dahi bu kentsel yerleşik alan olarak planda gözükecektir.

‘’BİR YERDEN YOL GEÇMESİ ORAYA EKSİ DEĞİL ARTI YAZAR’’

Bahsedilen çevre yolu Sav Kasaba yerleşim alanının batısından geçecek şekilde planlandığı ve kuzeye doğru devam ederek oradan tekrar Isparta ¬ Eğirdir yolunu kesecek şekilde devam ettiği görülmektedir. Bu kapsamda bir bölgeden yol geçmesi orada yer alan yerleşim alanlarının yok sayıldığı anlamına gelmediği gibi aksine orada rantı, arazi, arsa değerlerini ve ticari faaliyetleri artırıcı bir etmendir.

‘‘TARIM ALANINDA DESTEKLEME PROJELERİNE VERİLEN ÖNEM ORTADADIR’’

Plan hükümlerinde ‘Başbakanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilgili Bakanlıklar ve bunların bağlı kuruluşları tarafından desteklenen projeye dayalı tarımsal faaliyetler kapsamında her tür gerçek ve tüzel kişiliklerin yapacağı entegre olmayan tarımsal amaçlı yatırımlarda (en az 100 büyükbaş, 200 küçükbaş, 50.000 adet kanatlı hayvancılık ve üzeri kapasiteli) yukarıda (fiilen sulanan veya sulama projesi kapsamında kalan tarım arazileri hariç) belirtilen yapılaşma Emsali (E) % 50 oranında arttırılabilir’ hükmü ile destekleme projelerine verilen önem görülmektedir.

‘’NİHAİ SONUÇ BAKANLIĞIMIZIN TAKDİRİNDE’’

İlimiz dâhilinde her belediyenin mücavir alan sınırları mevcut değildir. Bazı ilçelerde belediye sınırı aynı zamanda imar planı sınırı ile örtüşmektedir. Mücavir alanların ve belediye sınırlarının tespiti ve kararı Çevre Düzeni Planı ile değil mevcut olan sınırlar altlık olarak Çevre Düzeni Planına işlenmektedir. Ayrıca bu sınırların işlenmesinin Planlama açısından Isparta’ya ne kazandıracağı anlaşılamamıştır. Çevre Düzeni Planı her kesimin tüm kamu kurum ve kuruluşların itiraz ve önerilerine açık olacak şekilde ilan edilmiştir. İtiraz ve önerilerin değerlendirilmesi ve nihai sonucu Bakanlığımızın takdirindedir.’’

Bu haber 772 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...