SDÜ, Uluslararası Kongre´ye Ev Sahipliği Yapıyor

1 Mayıs 2015 15:14

Asya Felsefe Derneği ASİANPA’ nın 2005 yılında İstanbul’da başlayarak Kore, Alma-Ata, Jakarta, Japonya, Moğolistan ve Hindistan’ın ev sahipliğinde dünyanın sayılı felsefecilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği Felsefe Derneği Uluslararası Konferansı (ICAPA), bu kez Süleyman Demirel Üniversitesinin ev sahipliğinde Barida Otel’de düzenlendi.

4 kıta, 14 ülke, 28 üniversiteden sayılı felsefecilerinin katılımıyla, farklı felsefi disiplinlerle meşgul olan felsefecileri bir araya getirmeyi, bilgi ve düşünce alışverişinde bulunmayı ve bu yönde katkı sağlamayı amaçlayan ICAPA; tüm akademisyen, öğrenci ve felsefeye gönül verenlerle gerçekleşti.

Konferansın açılış konuşmasında Prof. Dr. Orhan Adıgüzel, felsefecinin kendini ve dünyayı bilen, cehaletin önünde savaşan insanlar olduğunu söyleyerek bu konferanslarda bilim, sanat, ekonomi ve dini konuların felsefe çerçevesinde tartışılacağını vurguladı. Evren ve insanla ilgili yıllarca süren soruların tartışılacağı kongrenin tüm katılımcılar için verimli geçmesini diledi.

Kazakistan Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Dr. Gulnara Yeleukulova, böyle bir organizasyonun içerisinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Asya Felsefe Derneği Eş Başkanı Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, sosyal bilimciler olarak dünya barışına Asya perspektifiyle bakarak “İnsanlığın huzuru için ne yapabiliriz?” sorusuyla yola çıktıklarını söyledi. Açıkgenç, bugüne kadar; İstanbul’da “Asya Toplumunun Feraseti”, Güney Kore’de “Asya Toplumunun Dirilişi ve Geçmiş-Gelecek Dünyada Yeni Bir Söyleşi”, Kazakistan’da “Asya Toplumunun Mefkûreleri ve Uyumlu bir Dünya Düzeni Arzusu”, Endonezya’da “Asya Toplumundan Medeniyetler İttifakına Uzanan Yol”, Japonya’da “Tarihte Asya Topluluğunun Kimliği ve Çoğulculuk”, Moğolistan’da “Asya Toplumunda Kalkınmanın Yeni Yolları” ve Hindistan’da “Bilgiye Dayalı Sürdürülebilir kalkınma ve Asya Toplumları” konularının tartışıldığını hatırlattı. Bu yıl Isparta'da 8.’si düzenlenen kongre konusunun da “Dünya Kültürleri ve Asya’dan Bakış” olduğunu söyleyen Açıkgenç, bu organizasyonda “Dünya kültürlerinden nasıl istifade edebiliriz?” sorusuna yanıt aranacağını belirtti.

Eski Türk ve Moğol insanlarının birçok benzer yönü olduğunu söyleyen Prof. Dr. D. Dashpurev ise bu sayede geçmişimizdeki felsefeyi daha iyi kavrayabileceğimizi belirtti.

Üniversite şehri olan Isparta’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Asya Felsefe Derneği Eş Başkanı Prof. Dr. Choi Woo-Won, geleceğin felsefi etkiler sayesinde daha parlak olacağını söyledi. Dernek olarak dünyanın yanlış yorumlanmasına karşı durduklarını ifade eden Choi Woo-Won, duygu ve mantığın daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, yaşadığımız dünyanın barışı açısından bu tür faaliyetlerin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Fiziksel ve toplumsal hayatta her şeyin bir felsefesi olduğunu söyleyen Şahin, ilmin felsefi olarak incelendiği bu kongreler için salonlara sığılmayacak günlerin gelmesini temenni etti.

Prof. Dr. Yasuhito Ishii de bir araya gelerek fikirlerin paylaşılmasını sağlayan mükemmel bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki gün boyunca çeşitli konuların tartışılacağı kongre, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç’in yönetiminde gerçekleşen “Sosyal Düşüncelere Global Söylemler Karşısında Özel Yaklaşımlar” başlıklı ilk oturumla başladı. Kongre boyunca konusunda uzman farklı din, dil ve ırktan bilim insanları, kendi bilgi ve tecrübelerini aktaracak.

30 Nisan Perşembe günü  Barida Otel'de  çeşitli konferanslarla başlayan kongre, 1 Mayıs Cuma günü  konferanslarla, 2 Mayıs’ta Konya (Aleaddin Tepesi, Mevlana Müzesi, Şems Camisi) gezisiyle devam edecek olup 3 Mayıs’ta Antalya (Aspendos, Düden Şelalesi, yat turu) gezisiyle son bulacak.

 

Bu haber 579 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...